Oncelikle monitor VA panel bir monitor. Eğer IPS cok iyi renk verir, VA panelin renkleri kotudur gibi bir duyum aldıysanız bunu unutun. Zira eğer tasarım vesaire ile uğraşmayacaksanız buyuk ihtimalle "keşke IPS alsaydım." Diye bir duşunce aklınızın ucundan bile gecmeyecek cunku renkleri gayet guzel. Ki VA panellerin kontrast oranı IPS panellere gore daha yuksek oluyor. Genelde VA panellerin kontrast oranı 3000:1 olurken IPS paneller 1000:1 oranına sahiptir. Bu monitorun kontrast oranı ise 4000:1 yani ortalama bir VA panel monitorden daha iyi bir kontrast oranına sahip. Kontrast farkı aslında siyah tonlarında kendini daha cok belli ediyor. Kontrast oranı yuksek panel, daha keskin siyah renkler demektir. Bu değerlerin karşılaştırması şu resimde mevcut (ustune tıklayarak buyutebilirsiniz):

kaynak: Gearbest
Monitor %120 srgb oranına sahip. Bu da renk skalasının genişliği acısından gayet guzel bir oran. Parlaklığa gelecek olursak 250cd/m2 bir parlaklığa sahip. Baktığınızda coğu monitor artık 300-400 arasında değişiyor bu nedenle parlaklığı duşuk sayılabilir. Ancak ben parlaklığı 90 seviyesinde kullandığımı da ekleyeyim hemen arkamda ışık kaynağı varken. Yani aşırı aydınlık bir ortamda falan kullanmayacaksanız hicbir etkisi olmaz.
Yenileme hızı olarak 165Hz bir yenileme hızına sahip. 165Hz gayet guzel ve hızlı bir yenileme hızı. Bildiğiniz gibi 144Hz monitorler ozellikle rekabetci oyunlarda onemli bir yer alıyor artık. 165Hz 144'e gore daha da hızlı bir yenileme hızı demek ve bu da hem akıcılık olarak hem oyunlarda bir avantaj olarak geri donuyor. Ancak aradaki fark az. Onu da soyleyeyim. Yani 144Hz ile 165Hz arasındaki fark cok buyuk etkisi olacak bir fark değil. Ancak kağıt ustunde daha iyi olduğu doğru.
1500R bir kavis yarıcapına sahip. Kavisli monitorler derinlik algısını daha iyi sağladığı icin oyun oynarken, film izlerken daha cok sizi icine alıyor. Mantığı ise kavisli olduğu icin butun noktaların gozunuze eşit uzaklıkta konumlanması. Ancak tercih meselesi tabii ki seven var sevmeyen var.
1ms mprt tepki suresine sahip. Bu da demek oluyor ki "ghosting" dediğimiz arkada iz bırakma olayı daha az olacaktır. Ghosting ile ilgili karşılaştırma (ustune tıklayarak buyutebilirsiniz):

kaynak: TFT central
Vesa mounting ınterface mevcut. Yani duvara monte etmek isterseniz bunu yapabiliyorsunuz. Monitorde yukseklik ayarı yok maalesef. Benim icin cok bir şey fark etmedi. Eksikliğini hissetmedim ancak olmadığını belirtmek istedim. Ayrıca sağa-sola donme ve pivot dediğimiz dik konuma gecme yeteneği de mevcut değil maalesef. One ve geriye doğru hafifce kalkıp inebiliyor. Ayrıca 2x2 W olacak şekilde hoparlore sahip. Ancak hoparlorun ses seviyesi duşuk. Gunluk kullanım icin yeterli, ama mesela biriyle konuşurken video/film izlemek mumkun değil (izlediğiniz şeyin sesi fazla yuksek değilse) cunku dediğim gibi ses seviyesi duşuk. Ancak şu an dahili hoparlor ile gelen coğu monitorun hoparloru 2x2 W oluyor yani bir eksi diyemeyiz buna. 2 adet HDMI 1.4 ve 1 adet DisplayPort 1.4 girişinin yanında birer adet de Audio'ın ve Audio out girişleri mevcut. USB girişi yok, yani klavyenizi farenizi monitore takamıyorsunuz maalesef. Cok da tercih edilen bir kullanım şekli değil sanırım ama yine de yazmak istedim.
Sahip olduğu teknolojilere gelecek olursak adaptive-Sync ozelliği var, yani hem FreeSync (AMD ekran kartları icin) hem de G-Sync (NVIDIA ekran kartları icin) aktif edilebiliyor. Ayrıca 165Hz yenileme hızından dolayı FreeSync Premium standardına sahip. Flicker-Free teknolojisi sayesinde ekran titreşimsiz olarak calışıyor ve uzun sureli kullanımlarda goz rahatlığını ve sağlığını korumada yardımcı oluyor. Onceki monitorumde sonra gercekten gozumdeki yanma hissi gitti. Ek olarak duşuk mavi ışık ozelliği de mevcut. Duşuk mavi ışık seceneğini aktif ettiğimizde mavi ışığı filtreleyerek goz sağlığını koruyor.
Menusu de gayet guzel. Kullanması biraz zor ancak anlayınca alışıyorsunuz. 7 adet sekmesi var. Parlaklık sekmesinde; kontrast, parlaklık, eco, gamma, DCR ve HDR effect ayarları mevcut. Renk ayarı sekmesinde; renk sıcaklığı, DCB modu, DCB demo ve renk sıcaklığı ile bağlantılı olarak kırmızı, yeşil ve mavi ayarları bulunuyor.
Goruntu iyileştirme sekmesinde; parlak cerceve, cerceve boyutu, parlaklık ve kontrast ayarları var yalnız bu sekmeyi hic kullanmadım hakkında bir bilgim yok o nedenle. OSD ayarları sekmesi, menunun dilini ayarlayabileceğimiz, kac saniye sonra otomatik kapanacağını vesaire secebildiğimiz bir menu ayar sekmesi.
Oyun ayarları sekmesinde; oyun modu, golge kontrolu, Low ınput lag, oyun rengi, lowblue modu ve OverDrive ayarları mevcut. En son extra sekmesi ise cozunurluk, adaptive-Sync bilgisi alabileceğimiz bir menu. Ayrıca buradan hangi girişten goruntu almak istediğimizi secebiliyoruz, HDMI, DisplayPort gibi. Ayrıca menu kapalıyken de sağ-sol ok tuşlarını kullanarak hızlı ayarlara ulaşabiliyorsunuz. Ek olarak menu kapalıyken sağ ok tuşuna basarak ekranın ortasında bir Crosshair cıkmasını sağlayabiliyorsunuz. Crosshair aşağıdaki gibi (ustune tıklayarak buyutebilirsiniz):

kaynak: YouTube - PC monitors.

Kaynak: Reddit
Bunun dışında soylemek istediğim şeylerden birincisi bende bir adet olu piksel ile geldi şansıma. Aslında tam anlayamadım zira her rengi veriyor ancak tam veremiyor. Mesela beyazda kirli beyaz olurken kırmızıda kırmızıya yakın oluyor tam olmemiş de bayılmış gibi sanki

kaynak: Donanımhaber forum
soylemek istediklerim bu kadar. Yazıda da anlattığım gibi monitorde herhangi bir sıkıntı yok (benim kullanım şeklime gore), memnunum. Monitor goruntu olarak da gayet şık duruyor. Renkleri, sadeliği, inceliği bence goze hitap ediyor. Bu yazımı da monitorun bir gorseli ile bitiriyorum. Umarım birilerine yardımcı olur. Bu arada monitoru 1999 TL'ye İncehesap uzerinden satın aldım. Eğer bir sorunuz var ise sorabilirsiniz. Goruşmek uzere.