Manisa'da eskiden gelinlik kızlar, evlerine gelen goruculere bu kahveyi ikram edermiş.

Manisa'da eski donemlerde gelinlik kızlar, evlerine gelen goruculere bu kahveyi ikram edermiş. Bol kopuklu kahvenin uzerine oğutulmuş badem konurmuş. İşte o ''cilveli'' adıyla bilinen Turk kahvesi, patentle koruma altına alındı.

Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Cipiloğlu, cilveli kahveye sahip cıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski donemlerde şehzadeler icin de ozel olarak hazırlana bu kahve, asıl şohretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen goruculere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.

kahve
badem ezmesi
seker

CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?

Cilveli kahve, sunumu ve tuketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dokulen bol kopuklu Turk kahvesinin uzerine cifte kavrulmuş, oğutulmuş badem ve iki ceşit baharattan oluşan karışım dokuluyor.

Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve icilmeden once bademler yeniyor. Ardından kahve iciliyor. Kopukle badem ezmesinin karışımı ozel bir tat oluşturuyor. Dovulmuş bademin kahvenin dibine cokmemesi icin mutlaka cifte kavrulmuş olması gerekiyor