Uzmanlara gore migren eğitim duzeyi yuksek, herşeyi kafasına takan, mukemmeliyetci kadınlarda daha cok goruluyor. Parfum kokusu bile atağı oluşturabiliyor.
Prof. Dr. Nebahat Taşdemir, migrenin eğitim duzeyi yuksek, her şeyi kafasına takan, mukemmeliyetci kadınlarda daha cok gorulduğunu soyledi. Prof. Dr. Taşdemir, migrenin iş gucu kaybına neden olan şiddetli baş ağrısı olduğunu belirtti. Ataklar ve genellikle yarım baş ağrısı şeklinde kendini gosteren hastalığın atak sırasında hastanın ışıktan, sesten, kalabalıktan rahatsız olduğunu belirten Taşdemir, ayda 4-5 atağı olan hastalarda bazen bu atakların 72 saat kadar surebildiğini ifade etti. Taşdemir, baş ağrısının orta şiddetten cok şiddetliye kadar seyredebildiğini kaydederek, "Migren, daha cok kadınları tercih eder" dedi.
MASUM DEĞİL
Hastalığın kalıtımsal olabildiğini, yanıp sonen ışıklar, parfum kokuları, peynir, portakal turu meyveler, domates, salam, sosis ve turşu gibi gibi bekletilmiş gıdaların hastalığı tetiklediğini belirten Taşdemir, şoyle konuştu: "Hastalarımıza ilacın yanı sıra eğitim veririz. Hastaya 'ağrının sevmediği şeyleri yapma, uykusuz kalma, az veya cok uyuma' şeklinde uyarılarda bulunuruz. Cunku migren pek de masum bir hastalık değil. Beyinde bazı hasarlar meydana getirebili-yor. Damarlarda tıkanıklıklara yol acabiliyor. Elde ve bacakta guc kaybı oluyor.”
Stres tetikleyici faktor
Baş ağrısını tetikleyen en onemli faktorun stres olduğunu, şehirli, eğitim duzeyi yuksek, her şeyi kafasına takan, mukemmeliyetci kadınlarda migrenin daha cok gorulduğunu belirten Taşdemir, migrenin tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu kaydetti. Taşdemir, hastalığın sıklığını ve şiddetini azaltmaya yonelik tedavilerin yapıldığını ayda 4-5 atağın daha aza indirgenebildiğini belirtti.