Dostlarım selamlar, beni az cok tanıyorsunuzdur. TN panelin nasıl bir illet olduğunu anlayıp paraya kıyıp Dell'in eşsiz monitorune gectim. İlk başta ne kadar İtopya guven vermese de bir şekilde karar verip İtopya'dan 3550 TL'ye aldım. Şaka bir yana İstanbul'a 750 km uzakta oturmama rağmen 3 gunde elime gecti. UPS Kargo'nun nasıl bir kalitede calıştığını az cok biliyorsunuzdur zaten. Alacak arkadaşlar tek soyleyeceğim İtopya'nın verdiği guvensizliği bir kenara atmanız ve gozunuz kapalı sipariş etmeniz.

Oncelikle tasarımdan başlayayım;
Monitorun arkası enfes, ozellikle o mavi LED detayı karanlık bir odada cok tatlı geliyor. İsterseniz kapatabilirsiniz ama ben kapatmayı şu anlık duşunmuyorum. İnceliğinden bahsedersek Monster'ın monitorleri gibi dokunsak kıralacak gibi değil ne de Nokia 3310 gibi kalın. Tam orada bir kalınlığı var. Ozellikle Curved gibi bir eğim verilmesi benim cok hoşuma gitti. Monitorun onunu ise gayet basit ve sade. Ufak bir Dell logosu ve ince bir cercevesi var. Onunu cekmeye calıştım ama yansımadan bir şey anlayamayacağınız icin vazgectim.

Kullanım deneyimlerime gelirsek daha 3 gun oluyor ve TN'den gectiğimden dolayı olanları sırasıyla aktarayım. Zamanla olumsuz veya olumlu şeyler gorursem zaten incelememi revize ederim.

1) Renklerin ne olduğunu algılıyorsunuz. Cidden siyahın siyah olmadığı kırmızının kırmızı olmadığı bir panelden IPS gibi bir cennete gecince renkler size şaka gibi geliyor.

2) 1080 27"'den 2K 27"'ye gecince piksellerin nasıl yok olduğunu ve detayların daha da arttığını goreceksiniz. Ozellikle oyunlarda 2K oyunculuğu diye tabir ettiğimiz şey gercekten buyuleyici. 2K'da durum boyle ise 4K'ta nasıl olur duşunemiyorum.

3) Renk gamutunun gereğinden fazla iyi olmasından sadece oyun icin değil aynı zamanda tasarım icinde uzmeyecek bir monitor. IPS monitorlerin tasarım da iyidir algısını destekleyecek kadar da başarılı olduğunu duşunuyorum.

4) Panele gelirsek LG'nin kullandığı nano-IPS panelin ta kendisi ama iyileştirmeler yapıldığı cok belli cunku LG'den daha başarılı teknik ozellikleri var.

5) Siyahların kara delik gibi olmasını soylemeden gecmek doğru olmaz. Ne kadar VA kadar net siyah veremese de VA'yı hic aratmadı desek yanlış olmaz. Monitorun ayarlarından "Dark stabilizer" adında bir ayarı 4'e kadar artırarak en iyi siyahı bulabilir. En guzel deneyimi elde edebilirsiniz. (Siyahın fotosunu atamadım yine yansıma yaptı. Sanki monitoru kapatmışım gibi diyebilirim.)

6) HDR olayına gelirsek, HDR'a o kadar kafayı takmıştım ki HDR desteği olmayan 2K monitorleri tek tek eledim. Karşıma 3-4 sonuc kaldı. Biri Samsung'un QLED'i, biri Acer'ın başka bir monitoru diğeri de LG'nin monitoru idi. Acıkcası Samsung'ta kesinleştirmiştim kararı. Ta ki @koltar hocamın tavsiyesine kadar. Araştırmalarımı genelde RTINGS sitesinden yaparım ve Dell'in monitorunu onerdiğinde acıkcası ekrana bakakaldım. Cunku boylesine bir monitor nasıl gozumden kacabilir onu algılayamadım. HDR400 desteği, IPS panel, şahane tasarım, LG'ye gore 700 TL daha uygun fiyat ve LG'den daha başarılı bir monitor mu? Kesinlikle alınmalı derim. Tekrardan @koltar hocama teşekkurlerimi sunuyorum.
Tekrardan deneyimlerime gecersek HDR'ı kadar istiyordum ki hayallerim suya duşecek diye korkuyordum. Ciddi anlamda iyi ki de bu kadar istiyormuşum cunku deneyimlediğim şeyler cidden cok mutlu edici. Ne kadar sizin kullandığınız monitorun paneli gercek goruntuyu gormenize engel olsa da yine de fotoğraf koymak istiyorum.
Dell'in yazılımından butun her şeyi ayarlayabilir, her seferinde one eğilip menuler arasında tak-tak ayar bulup secmenize gerek bırakmayan bir yazılım. Gayette kullanışlı.
HDR'yi acınca size sunulan bazı ayarlar mevcut;

Hepsinin ciddi farklar yarattığını kolaylıkla soyleyebilirim. 2 saniyelik bir ayarlama ile daha kaliteli bir goruntuye ulaşabilirsiniz.

Son olarak monitorun rtıngs puanları boyle;

Dell S2721DGF Review The Dell S2721DGF is a 27 inch, 1440p monitor gaming monitor with a fast refresh rate and great gaming features. The IPS panel delivers wide viewing angles, and ...
www.rtings.com

Avantajlarından bahsettim biraz da dezavantajlarından bahsetmeden olmaz;

1) IPS panelden dolayı duşuk kontrast değerleri. Maalesef buna bende biraz uzuldum ama panelin teknolojisinden dolayı yapılacak hicbir şey yok. VA'da kontrastlar ne kadar başarılı olsa da renkler IPS kadar iyi değil. Tabii ki de mukemmel diye bir şey olmadığından gayet kabul edilebilir bir sonuc.
2) 1ms yenileme hızı aslında 1ms değil. Bunu her marka yapıyor. Kendi resmi sayfalarına 1 ms grg (griden griye) yazarak bizleri kandırıyorlar. Bizim asıl işimize yarayacak yenileme hızı standartı Mrpt'dir yani "moving picture response time". Eğer bir marka bunu korkusuzca verebiliyorsa ya TN panel uretiyordur ya da kaybedek bir şeyi yoktur Acer gibi. Bu acıdan 1ms diye satılan monitor IPS panelinden dolayı 3.5 ms gibi bir değer sunuyor. Tabii bunu ayarlardan "Fast" "super Fast" ve "Extreme" diye ayarlayabiliyorsunuz ama en iyi kalite ve yenileme hızının olduğu ayarda 3.5 milisaniye gibi bir değer sunuyor. Acıkcası e-sporcu değillim. İnanın e-sporcu bile belki bu farkı algılamakta gucluk ceker ondan buna ne kadar dezavantaj derim orası tartışılır. Yinede yazmak istedim.

Umarım unuttuğum bir yer olmamıştır. Eğer olduysa lutfen hatırlatmayı unutmayın. Duşunen arkadaşların butun fikirlerini cevaplayabilirim. Genel anlamda Dell'i kutluyorum 3500 TL'mi soluksuz verebilecek kadar iyi bir monitor yaptığı icin. Aslında bu biraz da sizin en istediğiniz ile alakalı. Yani sizin icin ne onemli? Oyun mu tasarım mı yoksa fiyat mı? Hepsinin cevabını verdiyseniz Dell'in S2721DGF modeli tam size gore. 2K anlamında maalesef ki ulkemizin bu ekonomik koşullarında F/P bir monitoru. 2K hem de IPS bir de ustune yuksek yenileme hızı isteyen kullanıcılar icin birebir. Tekrardan goruşmek uzere. Yakın zamanda RTX 3060 Ti incelemesi ile buluşmak temenniyle hoşca kalın. Sağlıklı gunler.

Kaynakca: Rtings, COSTA RICA IN 4K 60fps HDR (ULTRA HD)

DELL 27" S2721DGF 165Hz 1ms 2xHDMI DP HDR Nano IPS QHD FreeSync Premium Pro Pivot Gaming Monitor | ITOPYA DELL 27" S2721DGF 165Hz 1ms 2xHDMI DP HDR Nano IPS QHD FreeSync Premium Pro Pivot Gaming Monitor En iyi fiyat ve odeme secenekleri ile S2721DGF ITOPYA'da.
www.itopya.com