Urunu on siparişle 100+6699 TL'ye yani 6799 TL'ye 8GB RAM ve 256GB SSD'li modelini aldım. Kasımın 24'unde elime ulaştı, ve cok guzel paketlenmişti yanında canta ve mouse hediyesi vardı.
Canta şık, kaliteli malzemeli ve rahattı. Mouse ise acıkcası beni uzdu, oncelikle benim elime cok kucuk geldi ve kucuk eliniz yoksa veya kucuk mouse sevmiyorsanız pek seveceğinizi duşunmuyorum.
Gelelim Laptop'a oncelikle ne yazık ki Turkiye'de sadece gri rengi bulunmakta ki bu benim icin bir sorun değil yatağım duvarım kapım gri kısacası gri rengini cok severim. Yurt dışı fiyatı 8GB+256GB olanı icin 949 Euro, 16GB+512GB olanı icinse 1049 Euro.
Gelelim teknik bilgilere.
Eğer yukseltme (RAM ve SSD) duşunuyorsanız ne yazık ki mumkun değil lakin herhangi bir SATA girişi yok ve tek bir M.2 slotu var yani icindeki SSD'yi cıkartmalısınız. RAM'e gelecek olursak yanlış bilmiyorsam anakarta yapışık yani yukseltme yapamazsınız.
Urunun RAM'leri 2666MHz hızında calışmaktadır ve DDR4'tur. SSD hızlarını ise aşağıda bulunan CrystalDiskMark testinde gorebilirsiniz. SSD ise araştırdığımda cıkan Samsung PM981 modeliydi.
İşlemcisi Ryzen 5 4600H'in gucu Intel'in guncel Laptop işlemcilerinden i7-10750H ile i7-10875H arasındadır. Ayrıca işlemcinin 6 Core ve 12 Thread'i bulunmaktadır.
İcinde bir ekran kartı yok işlemcinin grafik kartı Radeon Graphics'i kullanıyor. Isınma olaraksa şunları soyleyebilirim eğer masa gibi duz bir ortamda bakıyorsanız full gucte calışıyorken elbette ısınanacaktır ancak rahatsız edecek kadar cok ısınmıyor ne yazık ki tam sayıları olcmedim. Eğer yatak gibi yumuşak bir ortamda bakıyorsanız ve sadece video/dizi gibi basit şeylere bakıyorsanız ısınmıyor ancak şarja takarsanız yatak gibi bir ortamda ısınıyor. İşleri masa gibi bir ortamda yaptığınızda ve yatak gibi yumuşak bir ortamda iş yapmadığınızda ısınma sorunu pek yaşamazsınız.
Yeterince teknik bilgi konuştuk biraz gelelim kozmetiğe.
Ekranı acıkcası en cok ovulecek yanlarından biri, 3:2 en boy oranına sahip 2160 x 1440 (2K) cozunurluğe sahip bir IPS panel ve 60 Hertz, renk kalitesi muazzam.
Klavyesini karşılaştırma yaptırdığım eskiden kullandığım Apple MacBook Air 2015-Early modeldi ve kalite olarak cok cok daha ustun olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim. Ancak sevmediğim bir kac yonu var artılar ve eksiler kısmında değinceğim.
Kamerası klavyede bulunan F6 ve F7 tuşlarının arasında ve 720P30FPS goruntu kalitesi sunuyor ve acıkcası kalitesiz. Ayrıca klavyede olduğu icin cok kotu bir acı sorunu yaratıyor ancak bu Laptop'ta ust kısma koyduklarında yakışmayacağı icin hic koymamaktansa klavyeye koymuşlar ve gizliliğe onem veriyor.
TrackPad'i oldukca kullanışlı ve kaliteli iki parmakla scroll gorevi ve sayfa ileri geri gorevi, uc parmakla Alt+TAB gorevi, dort parmakla ise farklı masaustlerine (Windows+TAB ile oluşturulan) geciş imkanı sunuyor.
Acma kapama tuşunda gayet kaliteli bir parmak izi okuyucusu bulunuyor. Laptop'un sol tarafında şarj etmek ve telefondan vb. araclardan veri aktarımı icin Type-C girişi, 3.5MM Jak girişi ve HDMI girişi bulunmakta ayrıca şarj olurken yanıp sonen minik bir yuvarlak ışık bulunmakta.
Sağ tarafında ise iki adet USB 3.2 bulunmakta.
1.49KG ağırlığı bulunmakta yani hafif olmasına rağmen obur MateBook'larla karşılaştırdığımızda bir tık ağır kaldığını soyleyebilirim.
Gelelim artı ve eksilere!
Artılar;
Fiyatına gore fazlasıyla guclu işlemci.
Hic bir oğesinden kacılmamış malzeme kalitesi. (TrackPad, klavye vb.)
Orjinal Windows 10.
Fazlasıyla hızlı SSD.
Cok guzel renk kalitesi sunan 2K cozunurluklu ekran.
Eksiler;
Bir UltraBook'a gore bir tık ağır olması.
Sadece 2 adet bulunan USB girişi.
Yukseltmeye el vermemesi. (RAM ve depolama.)
Alırken korktuğum şeyler ve onlar hakkında deneyimlerim;
Acıkcası alırken korktuğum bir kac oğe vardı bunlar 3:2 en boy oranı, klavye ve ekran kartı olmamasından dolayı 512MB VRAM'in yetmemesiydi.
3:2 en boy oranı hakkında deneyimlerim;
Alırken en cok korktuğum oğeydi bu, ve acıkcası bir kac saat bile surmedi alışmam ve bayıldım. Cunku Laptop her ne kadar dışardan bakıldığında kucukte gozukse 3:2 en boy oranı olduğu icin baktığımda hicte oyle gormuyordum. 3:2 en boy oranı cok kaliteliydi.
Klavye hakkında deneyimlerim;
Alırken en cok korktuğum ikinci oğeye geldik, ancak cok kaliteli bir klavyeye sahip ancak beğenmediğim minik bir kac ozelliği var. Bunlar Sol Shift, TAB ve ESC tuşunun altında bulunan tırnak işareti tuşunun bir tık kucuk olmasıydı. Ayrıca sağ altta bulunan yukarı ve aşağı tuşunun kucuk olmasını hic beğenmedim. Ayrıca beğendiğim bir ozellik FN tuşunun ac kapa şeklinde calışması yani normalde F1'e bastığımızda parlaklık kısmaya yarıyor ve F1 olarak calışması icin FN+F1 yapmamız gerekiyordu ancak bu Laptop'ta FN tuşuna basıp aktif edip sadece normal bir şekilde F1'e basmamız yetiyor aynı Caps Lock gibi.
512MB VRAM hakkında deneyimlerim;
Elbette 512MB VRAM'e sahip olmanın eksileri var ancak duşunduğum kadar kotu değil. Ben videolar diziler falan aşırı derecede donar sanıyordum ancak hicte bile oyle bir şey olmadı ancak YouTube'da ileri geri sararken boyle ceyrek saniye kadar donuyor o kadar. Netflix'te ise cok hızlı bir şekilde ok tuşlarına basınca "Pardon the interruption." diyor ve sayfayı yenilemek gerekiyor ancak cokta onemli bir şey değilmiş.
Ek notlarım;
Oncelikle bu bir UltraBook yani bunların amacı oyun değil! Elbette basit oyunları LoL, CS:GO gibi oyunları donmadan GTA 5 gibi oyunları ise 30-40FPS şeklinde acabilirsiniz.
Urun geldiğinde PC Manager diye Huawei'in kendi programıyla geliyor ve bu program uzerinde aşağıda gorulduğu gibi Driver'ların guncel olup olmadığını gorebileceğiniz ve guncelleyebileceğiniz bir menu var.
Eğer Windows 10'u benim gibi İngilizce kullanmayı seviyorsanız merak etmeyin urun Single Language değil yani Turkce kullanmak zorunda değilsiniz. Rahatlıkla İngilizce kullanabilirsiniz.