Bu klavye fason bir urun olduğu icin farklı markalarda ama aynı tasarımlarda piyasaya surulmektedir. Bu ustte yazmış olduğum iki model de aynı urundur ancak klavyenin harflerindeki font Everest'inkinden daha iyi olduğu icin Getorix olanı aldım ve başlığa daha tanıdık bir marka olduğu icin Everest yazdım. En baştan soyleme ihtiyacı duydum. Şimdi incelemeye başlayabiliriz.
İlk izlenim:
Klavye, kutusundan basit iceriklerle cıktı, bazı klavyelerden cıkan tuş sokme aparatı cıkmadı. Sadece klavyenin kendisi, icinden garanti şartlarını ve garanti belgesini iceren bir kullanım kılavuzu ve klavyeyi kaplayan bir jelatin cıktı.
Windows 7'de klavyenin butun fonksiyonlarının calışabilmesi icin gereken suruculer otomatik olarak yuklendi. Sonraki işletim sistemlerinde de sıkıntı cıkacağını zannetmiyorum. Kutusunda Windows 98'den şimdiki işletim sistemlerine kadar tam uyumla calışacağı belirtilmiş ama Linux icin bir iddia yok. Yuksek olasılıkla calışacaktır. Ekran goruntusunu aldığım esnada klavyeyi başka bir porta taktığım icin tekrardan yapılandırma yaptığından dolayı bu kadar fazla gozukuyor. Normalde 3 adet donanım surucusu yuklemesi lazım.
Klavyenin yazış hissiyatı şahsen hoşuma gitti. Sıradan membran bir klavye. Tuşlara basmak icn uygulanan
kuvvet benim notebookumdaki klavyeden daha az. (Bahsi gecen bilgisayarım Toshiba Satellite A300-2D4.)
Videosunda da gosterdiğim gibi klavyenin sadece iki tane sunger ayağı var ve bunlar klavyenin kaymamasının sağlamak icin oldukca yetersiz. Serce parmağım ile bile klavye sanki buzun ustundeki hokey diski edasıyla masadan kayıyor. Bunun icin de şimdilik klavyeyi notebookuma dayıyorum. Kendim sonradan kaucuk ayak takmayı duşunuyorum. Bu arada 10 parmak konusunda klavyeye alışmaya calışıyorum, kotu performansıma karşı anlayışlı olursanız sevinirim.
Space tuşuna bastığım esnada videodan da duyabileceğiniz gibi yay sesi cıkıyor. Bu sesin cıkmasını istemeyen insanlar olacaktır. Ama yapabilecek bir şey yok, bu klavyeyi aldıysanız yayı cıkarmadığınız surece yay sesine katlanacaksınız.
Bu klavyede ışıklandırma sadece dekor amaclı koyulmuş. Bana gore klavyedeki aydınlatmanın gece karanlığında harfleri gormemi yaraması amacından dışarı cıkılmış. Zira klavyede 10 parmak yazan biriyseniz ışıklandırmaya coğu zaman gerek duymazınız. Klavyede sadece gokkuşağı aydınlatma var ve aynı şekilde durmak zorunda. Işıklandırmayı, rengi ve parlaklığı ayarlayamıyorsunuz.
Ustte multimedya tuşları bulunmakta. Bu tuşlar siz oyundayken gercekten iş goruyor. Oyundan cıkıp Spotify'a gitmenize gerek kalmıyor. Bu benim icin buyuk bir artı cunku notebookumda multimedya tuşlarının olmamasının acısını ceken bir insanım.
Ucuz klavye almak akıl kÂrı mı, yoksa israfı mı? Aldığınız mala bağlı.
70 lira fiyat bandında bir suru klavye mevcut ve bu klavyelerin kaliteleri kendilerine gore değişiyor. Ben ozel bir sebebiniz yoksa bu klavyeler yerine daha kaliteli markalara yonelmenizi oneririm.
Sonuc:
Klavyenin arkadan aydınlatmalı olmasıdı dışında standart bir klavyeden hic bir farkı yok. Kasa kalitesi genel anlamında orta duzeyde ama yazış hissiyatı benim acımdan oldukca iyi. Uygulanan kuvvetin az olması beni mutlu eden faktorlerden bir tanesi. Ancak klavyedeki yay sesi kimi insanı rahatsız edebilecek duzeyde olabilir. Klavyeyi alma mecburiyetinde kalırsanız bu sorunu da ihtimalere katmanız gerekir. Kendisine omur testi yapıyorum. Klavye bozulduğu zaman sizlere son durumu Technopat Sosyal'den paylaşacağım.
İncelememe vakit ayırdığınız icin teşekkur ederim. İyi sosyaller
Yazarken yanlışlıkla Enter tuşuna bastığım icin bircok şey eksikti. Konuyu duzelttim.