Solumun yani nefes alıp vermek; vucudumuzun en doğal ve otomatik durtulerinden biridir. Her canlı nefesle oksijen alıp, karbondioksit ve atıkları vucudundan atar. Buna detoks denir. Vucudumuz besinsiz birkac hafta, susuz birkac gun dayanabilse de, beyin oksijensiz yalnızca birkac dakika dayanabilir. Sağlıklı bir vucut iyi oksijen alımı ile gercekleşmektedir. Yetersiz oksijen alımı; yorgunluğa, depresyona, aşırı sinirliliğe, ciltte bozulmalara, yaşlılığa neden olmakta, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol acmaktadır. Peki bizler nefesimizi doğru ve tam kapasiteli olarak alıyor muyuz?
Bu soruyu solunum şekilleri ile acıklamak istersek diyebiliriz ki; solunum vucutta başlıca 4 şekilde yapılmaktadır.
Kısa Yuksek Solunum
Burundan al, ağızdan ver şeklindeki, hızlı kısa solunumdur. Efor, doğum esnası, koşu gibi durumlarda cabuk ama yetersiz oksijenlenme sağlar. Genelde astımlılar, şişman kişiler ve halk arasında tık nefes dediğimiz kişilerde bu solunum şeklini goruruz.
Goğus solunumu
Elinizi goğsunuze koyunuz, burundan nefes alıp goğsunuzu şişiriniz ve icinizden 5e kadar sayarak daha sonra yavaşca dişlerinizin arasından bırakınız. Bu goğus solunumudur.
Karın solunumu
Elinizi karnınızın uzerine koyunuz, burundan aldığınız nefesle karnınızı şişiriniz ve icinizden 5e kadar sayarak daha sonra nefesinizi yavaşca bırakınız. Bu karından yapılan solunumdur. En sağlıklı solunum şekli olup, yoga gibi sporlarda kullanılır. Kalp ve dolaşım sistemine masaj etkisi yapar.
Kaburga (kastel) solunum
Ellerinizi kaburgalarınızın uzerine koyup, once nefes verin. Daha sonra guclu bir nefes ile kaburgalarınızı yanlara doğru genişletin. 5e kadar yavaşca sayıp, nefesi verin.
Egzersiz ile solunumu birleştirin
Acık havada yapılan egzersiz, kapalı ortamlarda yapılan egzersizlerden cok daha sağlıklı ve performans arttırıcıdır. Ozellikle oksijeni daha bol alabileceğiniz sahilyolu yada yeşillik acısından bol olan parklar secilmelidir. Tempolu ve/veya solunumla kombine edilen egzersizler, kalp dolaşımı sistemine cok faydalıdır. Orneğin; 4 yurume adımı nefes al, 3 yurume adımı nefes ver, şeklinde yapılan yuruyuşler cok daha etkilidir. Sonuc olarak diyebiliriz ki; bizler her eğilme pozisyonumuzda nefes vermeye, her kalkış pozisyonumuzda nefes almaya musait bir vucuda sahibiz. Dolayısıyla; bu şekilde duşunerek gunluk aktivitelerimiz arasında solunumumuza dikkat eder ve nefes egzersizleri yaparsak; vucudumuza en doğru şekliyle oksijen almış oluruz.
Doğru nefes alıyor musunuz?
Sağlık0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Doğru nefes alıyor musunuz?