Masaustu pazarının yaklaşık %75'ini Windows,%17'sini macOS,%2'sini Linux oluşturuyor. Şimdi sistemleri biraz yakından tanıyalım.
Microsoft şirketinin geliştirdiği bir sistemdir.
Apple şirketinin geliştirdiği bir işletim sistemidir.
Ucretsiz ve acık bir işletim sistemi yaratmaya calışan bir programcı kitlesi ile ortaya cıkmıştır. Piyasada en cok gorduğunuz OS'ler bunlardır. Peki bunların artıları, eksileri ve nerelerde kullanılması daha uygun olur, şimdi bunlara bakalım.
Windows Pazar payının etkisiyle zararlı yazılım en cok bu işletim sistemi icin yapılıyor. Guncelleme kısmı sadece Microsoft'a aittir. Lisanslı veya lisanssız olarak kullanabilirsiniz. Lisansınız yok ise belli ozeliklerini kullanamazsınız. Gunluk kullanıcılar(film, muzik dinleme gibi) icin en cok tercih edilen işletim sistemidir. Oyun ve yayın amacı gudenler yine bu işletim sistemini kullanıyor. Render, edit programlı icin performanslı olmasa da yine bu alanda da kullanılıyor. Iş alanında programların desteğiyle yine bu alanda da kullanılıyor.
macOS Windows'a gore daha guvenilir, daha stabil bir işletim sistemidir diyebiliriz. Normal şartlarda sadece Apple bilgisayarlara kuruluyor fakat diğer sistemlere de ISO dosyasıyla kurulum yapılıyor. Genellikle iş alanında kullanılıyor. Bunda en buyuk etken Apple urunleri arasındaki senkronizasyon. Rander, edit işlerinde daha iyi performans veriyor bu yuzden bu alanda iş yapacak kişilerin ilk hedefinde. Oyun oynamak icin uygun bir işletim sistemi değildir.
Linux Acık kaynaklı olması ve surekli birileri geliştiriliyor olması bu sistemi bir hayli guvenli yapıyor. Windows'a gore daha stabil bir işletim sistemi diyebiliriz. En buyuk eksileri donanım ve yazılım desteği. Gunluk kullanıcı icin fazlasıyla yeterlidir. Fakat yıllarca Windows kullanmış birisi ilk gectiğinde "bu ne!" Diyebilir. Oyun oynayabilirsiniz fakat bu konuda belki sizi tatmin etmeyebilir. Windows sistemlerden sıkılanların alternatif işletim sistemidir.