Herkese merhabalar, bilenler vardır ic ekranı vefat eden S4 mini yerine biraz da karne bahanesiyle Lenovo Vibe X2 aldım. Oncelikle Lenovo telefon pazarına yeni girmiş bir marka. Bu yuzden hic kimse telefonu onermiyor, bir de bataryası ic acıcı olmayınca kimse almayı tercih etmiyordu. Ancak ben, Lenovo'ya bilgisayar olarak cok guvendiğim icin, biraz da yeni bir marka denemek umuduyla telefonu aldım. Telefonun teknik ozelliklerine değinecek olursak;

EKRAN

Ekranı benim gibi kucuk ekranlı telefonlardan biraz daha buyuk ekranlı telefonlara gecenler icin cok guzel. Cok fazla buyuk ekran sevmeyen biri olarak 5.0 ınch bir ekran gercekten tam ayarında geldi. Asus Zenfone 6 onerilerine soğuk davranmamın da başlıca nedeni buydu. Goruntu guzel, net. Ekstra bir ozellik olarak Lenovo'nun kendi geliştirdiği ''Dinamik Konstrast'' adı verilen bir teknolojiye sahip. Telefon hafızasındaki videoları izlerken bu butona bastığınızda goruntu cok aşırı derecede olmasa da guzelleşiyor, gozunuze daha keskin geliyor. Kısaca ozetleyecek olursak ekran benden tam not aldı.

İŞLEMCİ VE OYUN PERFORMANSI

İşlemcisine gelecek olursak aslında en dikkat ceken kısım da burası. 2 adet 4 cekirdekli Mediatek 6595m işlemciye sahip, İlk dort cekirdekli Cortex A-7 yuksek performansta 2.0 Ghz frekansında, ikinci dort cekirdekli Cortex A-7 ise gunluk işler ve bekleme modunda calışmakta. Grafik işlemcisi ise oyun oynadıktan sonra elle gayet hissedilir bir ısınma soz konusu. Cayır cayır yandığı soylenebilir. Şayet bu sıcaklık kısa surede kayboluyor. Cok bir etkisini hissetmiyorsunuz. Ağır oyunlar oynayan bir Android kullanıcısı olarak Asphalt 8, Nova 3, Modern Combat 4 - 5, Dead Trigger 2 , Gta SanAndreas ve Gta Vice City kullanarak yaptığım testlerde maksimum ayarlarda bile hicbir kasma ile karşılaşmadım. Ancak ara ara anlık takılmalar soz konusu. Cok nadir oldukları ve fark bile edemediğiniz bu takılmalar cok da sıkıntı yaratmıyor. Oyun oynadıktan sonra bataryada ciddi azalmalar oluyor. 2300 Mah bir bataryası olduğu icin. Ama gunluk kullanım ve sosyal medya icin tercih edecekseniz hicbir sıkıntı olmuyor. Antutu Becnhmark testinde 47.753 puan alıyor. Tabii ki teste gore telefon almıyoruz ama skor fena değil. Ozellikle Full HD ekrana sahip bir cihaza gore. Ne kadar doğrulandı yazsa da onceki ekranda ''Non Verified'' Score yazmakta.

TASARIM

Vibe X2'nin bir diğer dikkat ceken ozelliği ise tasarımı. Katman katman bir tasarıma sahip olan telefon, her katmanada ise rengin bir koyu tonu mevcut. Oldukca dikkat ceken ve goze hoş gelen bir tasarımı var. Malzeme kalitesi de kaliteli plastikten ve tuttuğunuzda hissediyorsunuz, IXPERİA K5 gibi hissettirmiyor telefon kendini. Ergonomisi de gayet guzel. Arkadaşların sık sık ''Ooo ver bi bakiyim var guzelmiş.'' dedikleri bir telefon. Tasarımda da benim gonlumu almış durumda.

KUTU İCERİĞİ

Nispeten zengin bir kutu iceriğiyle geliyor. Kutusu da kendisi gibi katman katman ve yandan cekmeli bir tasarıma sahip. İki kattan oluşan kutu, ust katın yanında bulunan tutma yerinden cekilerek acılıyor. Sim kart slotunu acmak icin bir aparat, şarj adaptoru, kulaklık, usb kablo, ve ekstra olarak şeffaf bir arka kapak ve ince ekran koruyucu ile birlikte geliyor. Kılıf oldukca kullanışlı. Tabii ki farklı kılıflar tercih edlieblilir ama iş goruyor. Ekran koruyucuyu ben takdırmadım. Darbe emici alacağım. Kutu tasarımı da kısaca boyle.

EKSİLERİ ( - )

Nispeten duşuk kapasiteli bataryası, oyun gibi telefonu yoran şeyler yapıtığınızda hızlı bir duşuşe geciyor. Surekli Whatsapp'da mesajlajıp adım adım Check-in yapan birisi değilseniz bir gunu rahatlıkla cıkarıyor. Ancak akşam şarja takmatı unuttuğunuz takdirde ertesi gun cok duşuk şarj ile uyanıyorsunuz.

Oyun oynadıktan ve Google Play Store'dan ardı ardına indirme yapınca telefon bir hayli ısınıyor. Ancak gunumuzde ısınmayan telefon yok denecek kadar az. Ve bu ısınma kısa surede sona eriyor.

ARTILARI ( + )

Lenovo arayuz konusunda cok başarılı bir işe imza atmış. Oldukca sade ve hızlı bir arayuze sahip. Renklerin kullanımı canlılık katmış. Ayrıca tema yonetimi menusu altından her acılış temasından arama temasına kadar herşeyi değiştirebiliyorsunuz. Bu cok hoş bir ozellik.

Akıllı televizyonlara telefon ekranını direkt olarak projeksiyon gibi yansıtabiliyorsunuz. Bazı telefonlarda sadece uygulama icinden yansıtılabilirken projeksiyon ozelliği gercekten hoş olmuş.

Evet fazla uzun oldu ama ucuz fiyatlı bir telefon istiyorsanız bence alınabilir. Şayet Vatan Bilgisayarda 1100 Tl gibi bir fiyatı olsa da ben Arena Bilgisayar bayiliği uzerinden aldığım icin 860 tl ye geldi. Cok faiş bir fark var ama Lenovo daha kurumsal bir firma. Uzun yazılarımı okuduğunuz icin teşekkur eder iyi sosyaller dilerim..

@recep Baltaş @ali Gungor