Merhaba arkadaşlar, bu konuda forumda da en cok onerilen SSD'lerden birisi olan Patriot Burst'un 240 GB modelinin incelemesini yapacağım.
Oncelikle urunun ozelliklerinden bahsedecek olursak;
Kontrolcu: Phison S11
Bellekler Toshiba marka 3D TLC,
DRAM bulundurmuyor desek daha iyi olur, kontrolcuye gomulu 32 MB SDRAM bulunuyor.
Okuma yazma hızları: (ATTO) 560-530 MB/s
IOPS: 80-60K
TBW: 180 TB veya 3 yıl
Yazılım: Phison SSD Toolbox
Urun bana da coğu kişide olduğu gibi Hang Card adı verilen şekilde geldi, yani şoyle;

İki model arasında gorsellik dışında herhangi bir farklılık soz konusu değil.
Urunu N11'deki Gloria Guvenlik adlı satıcıdan 249₺'ye almıştım. Ekim ayından beri işletim sistemini kurduğum ana disk olarak kullanmaktayım. Şu anda 2560 GB yazma yapılmış, kontrol ettiğim kadarıyla yaptığım her 800 GB yazma sonucunda sağlığı %1 duşuyor.
SMART verileri;

Herhangi bir hata veya sorun yok hala, gorulduğu gibi. Sağlık olcum şekli pek sağlıklı ve doğru değil, bu yuzden SSD'yi SMART verilerinden ve performansından takip etmek gerekiyor.

Sistemde takılma, kilitlenme gibi bir sorun da yaşamadım şimdiye kadar. AMD A6 3500 APU, 4 GB 1600 MHz RAM ve ASUS HD 5570 ile Windows 10 20H2 surumunu gayet akıcı bir şekilde kullanabiliyorum.

SSD'nin ne sıcaklıklarda calıştığı hakkında bilgi veremeyeceğim, Apacer AS340'ta olduğu gibi Burst modelinde de sıcaklık sensoru bulunmuyor, yazılımsal olarak 33°C değeri girilmiş.

Ben şu anda SSD'yi SATA II olarak kullanıyorum, aldığım hızlar da SATA II sınırları icerisinde aldığım hızlar. Lutfen bunu goze alarak değerlendirin, sonra kronik sağlık duşme, hız duşme sorunlu olarak goruluyor ve kacınılıyor urunden.

Phison SSD Toolbox uzerinden optimizasyon işlemi uygulamadan onceki ve sonraki hız testi gorsellerini bırakıyorum;
Optimizasyon işlemi oncesi

Optimizasyon işlemi sonrası

Okuma ve yazma hızları SATA II limitlerinde bu şekilde, kabul edilebilir değerler.
Hızlarım duşuk diyen kişilere de Patriot'un onerdiği şekilde testi ATTO ile yapmalarını tavsiye ediyorum.

ATTO Disk Benchmark (4.01.0f1) Download ATTO Disk Benchmark is a very popular harddisk and SSD benchmarking tool. Offers nice features to benchmark RAID setups.
www.techpowerup.com

Patriot Burst ile ilgili diğer konularım;
[Karşılaştırma] Apacer AS340 vs Patriot Burst Bu konuda duşuk butceye SSD onerisi denince akla gelen ilk 2 model olan Patriot Burst ve Apacer AS340'ı teknik anlamda karşılaştıracağım, lafı uzatmadan başlayalım. Kontrolcu: İki urun de aynı kontrolcuyu kullanıyor, Phison S11, DRAMless. Bellek ureticisi: Burst modelinin belleklerini...
www.technopat.net

Patriot Burst neden CrystalDiskMark ile duşuk hızlar alıyor? Merhaba arkadaşlar, Patriot Burst kullanıcıları genel olarak CrystalDiskMark'ta duşuk değerler alıyor. Ben de bunun sebebini merak ettiğim icin Patriot teknik destek ekibiyle iletişime gectim. İlk başta klasik bir hız duşme sorunu olarak anladıklarından olacak ki, genel cevaplar verdiler. Sonra...
www.technopat.net

Cozum: Patriot Burst duşuk hız sorunu Merhaba arkadaşlar, bu konuda sizlere Patriot Burst modelinin duşuk hız sorununu nasıl cozebileceğinizi anlatmaya calışacağım. Lafı uzatmadan cozume gecelim; 1-) Anakartın SATA III desteği olup olmadığından emin olmak. SATA SSD'ler vaat ettikleri hızlara ancak SATA III portu uzerinden...
www.technopat.net

İncelemeyi olabildiğince detaylı yapmaya calıştım ancak SATA III bir anakarta sahip olmadığım icin şimdilik elim kolum bağlı diyebilirim. Birkac şey daha ekleyecektim normalde.

Sonuc olarak benim kullanırken bir sorun yaşamadığım, tavsiye ettiğim ve bir aksilik olmadığı takdirde tavsiye etmeye devam edeceğim bir model. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz, elimden geldiğince cevaplamaya calışırım. Umarım yardımcı olmuştur.