Frame, doğru frame secimi onemli zira tum sisteminizi frame ustune kuruyorsunuz. Bunun yanında ilk kez bir FPV drone topluyorsanız, framede pahalıya kacmamak da onemli. Zira ilk zamanlarda cok kaza yapılıyor ve hor kullanılıyor. Haliyle pahalı bir govdenin kırılmasını istemezsiniz.
Bu nedenle yeni başlayanlar icin uygun ama sağlam frameler one cıkıyor. Ben de bu kriterlere uygun frameleri araştırmaya başladım. İlk başta Martian II ve IV arasında gidiyordum. Ancak GepRC MARK4 govdeyi gordum. Oldukca hafif ve daha sağlam, guzel gorunuyordu. Uygundu da:

360.78EGP 47% OFF|Mark4 Mark 5 inc 225mm / 6 inc 260mm / 7 inc 295mm 5mm kol Drone iskeleti 5 "6" 7 "FPV serbest stil RC yarış Drone|Parcalar ve Aksesuarlar| - AliExpress Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com

Geprc MARK4 225mm 5 Pollici / 260mm 6 Pollici / 295mm 7 Pollici Kit telaio per RC Drone FPV Racing Solo 67,96€, acquista il miglior negozio online di vendita Geprc MARK4 225mm 5 Pollici / 260mm 6 Pollici / 295mm 7 Pollici Kit telaio in fibra di carbonio 3K per RC Drone FPV Racing a prezzo all'ingrosso.
Aliexpress'ten indirim ile 200 TL'nin altına aldım. Aldığım satıcı urunu ertesi gun kargoladı ve 2 haftada Cin'den adresime geldi. Urun standart bir kutunun icinde, demonte olarak geliyor:
Urunun icinden cıkan klavuz ile montajı kolayca yapılabiliyor. Vida paketlerinde isimlendirme olmadığı icin zorlanabilirsiniz, bu nedenle vidalara aşinalık ya da sağlam bir goz onemli. Vidalar yıldız değil alyan, bu nedenle standart bir tornavida işe yaramayabilir.
Framein montajını kolayca yaptım. Karbonfiber parcalarda herhangi bir imalat kusuru yoktu, sağlamlardı. Ayrıca her vida, plastik ve kolondan birer tane fazla gondermişler. Ust kapağı tutan vidalardan ise uc tane fazladan var.
Bu gayet guzel bir durum, zira kaybolacak bir vida sizin tum ucuşunuzu mahvedebilir. Ayrıca şimdilik nasıl bir şey olduğunu gormek icin ustun koru montajını yaptım. Ancak asıl montajda thread locker kullanmak gerekli, vidalar icin. Ucuş sırasında vidalardan birinin gevşemesini kimse istemez.
Montajdan sonra govde boyle gorunuyor:
Drone govdesi genel olarak derli ve toplu, tasarım acısından da guzel. Ağırlığı bu fiyata ve sağlamlığa gore gercekten duşuk, sadece 102 gr.
Govdenin beğendiğim ozelliklerinden ilki, ust vidaların govdeye gomulu olarak yerleşmesi. Yani herhangi bir vida cıkıntısı olmuyor. Bu, ozellikle pil icin cok onemli. Hem pilin govdeye daha iyi tutunmasını sağlıyor, cıkıntı olmadığı icin. Hem de carpmalar esnasında, pile zarar gelmiyor, cıkıntılar olmadığı icin.
Ust govde icin kaydırmaz kaucuğun gelmesi ve dort tane kolun altına koymak icin dort sungerin gelmesi de ayrı bir guzellik.
Diğer sevdiğim bir ozellik, FPV kamera aparatının değiştirilebilir olması. Ozellikle uygun fiyatlı govdelerde bu kısım govdeye sabit oluyor. Kırıldığı zaman ise govdeyi değiştirmeniz gerekiyor. Burada ise govdeden ayrı, ustelik vidasız tutturuluyor. Yani herhangi bir onden carpma durumunda o braketler kırılırsa, hemen değiştirebilirsiniz.
Bir diğer sevdiğim ozellik ise, framein arka tarafında antenler icin, ozellikle de FPV anten icin deliklerin bırakılmış olması. Bu da hayatı kolaylaştıran ozelliklerden.
Govdeye 30.5x30.5 mm ya da 20x20 mm ucuş kontrol kartlarını ve ECS'leri takabiliyorsunuz. Yine kontrol kartını govdenin ortasına ya da arkasına konumlandırabiliyorsunuz.
Genel olarak beğendiğim bir govde oldu. Fiyatına gore sundukları gercekten guzel. Şu an tam Drone'u toplamadığım icin ucuş performansı hakkında konuşamıyorum ama ilk izlenimlerim, başarılı olduğu yonunde.
Okuduğunuz icin teşekkurler.