idyopatik, nedir, ıtp hastalığı, tedavisi, hakkında bilgiler.










İdyopatik Trombositopenik Purpura (ITP) hastalığı, neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte trombositopeni ile yani trombosit sayısının duşukluğu ile seyreden bir hastalıktır.

ITP, İmmun / İdyopatik Trombositopenik Purpura hastalığının baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Trombositler kanın en kucuk hucresel elemanı olup kanamanın durdurulmasında rol oynarlar.

Trombosit sayısının duşukluğu vucutta purpura denen kırmızı-mor renkte dokuntulere neden olur. Trombositlerin sayısı azaldığında birbirlerine yapışmaları ve yeterli tıkac oluşturmaları zorlaşır, buna bağlı olarak ozellikle darbelerden sonra kanamalar uzun surer.

Cocukta kısa surebilir

Cocuklarda da ITP gelişebilir, ancak erişkinden daha farklı seyreder. Genellikle cocuklarda gorulen ITP kısa surelidir, oysa erişkin hastalarda kronik (sureğen, uzun sureli) olma eğilimindedir. ITP ‘li hastaların coğunda trombosit değeri normalin altında olmakla beraber, her zaman tedavi gerekmeyebilir. Trombosit sayısı 30.000-50.000/mm3 altında olup kanama bulguları olan hastalarda tedavi gereklidir.
Tedavinin hedefi, bağışıklık sisteminin baskılanarak trombositlere karşı vucudun oluşturduğu savaşın engellenmesi ve dalakta trombositlerin parcalanmasının durdurulmasıdır. Bu amacla kortikosteroid ilaclar (kortizon), intravenoz immunglobulin (IVIG) ve hayatı tehdit eden kanama durumunda trombosit suspansiyonları kullanılır. Eğer bu ilaclarla kalıcı bir etki elde edilemezse, trombositlerin başlıca parcalandığı yer olan dalağın cıkartılması gerekebilir (splenektomi).

Genellikle (% 50-80) bu ameliyattan sonra trombosit değerleri guvenli bir duzeye yukselir. Nadiren dalak alındıktan sonra kanamaya neden olan trombositlerdeki duşukluk devam edebilir. Dalağın cıkartılması bazı mikroplara karşı savunmasız kalmamıza neden olacağından, ameliyattan once mutlaka pnomokok (zaturree mikrobu) ve menenjit aşıları (hemofilus influenza ve meningokok aşıları) yapılmalıdır. Bu aşıların her 5 yılda bir tekrarlanması onerilmektedir.