Merhaba arkadaşlar, bugun sizlere ID Cooling SE-207 incelemesini yapacağım. Urunu kullananlar vardır illa ki ancak incelemesini Turkiye'de ilk yapan ben olacağım sanırım. 10-15 forum gezdim ve Youtube'a baktım bu soğutucuya kimse inceleme yapmamış. Ruslar incelemesini yapmasa neredeyse Dunya'da bile ilk inceleme olacak.

Urunu 18 Ocak'ta Hepsiburada'dan 619 TL'ye aldım, bugun elime ulaştı. Gelbura'nın kendi sitesinden alırsanız 10 TL daha ucuz, oradan alabilirsiniz. Her ikisinin de linkini bırakıyorum, almak isteyenler alabilirler.

İşlemci Soğutucu ve İşlemci Fanı Modelleri Gelbura.com ' da | Gelbura.com İşlemci Soğutucular İcin Yazdığımız Blog Linkinden bir alıntıdır ; Blog ' a gitmek icin Buraya Tıklayınız (yeni pencere
www.gelbura.com

https://www.hepsiburada.com/id-cooling-se-207-duo-black-cift-fanli-islemci-sogutucu-p-HBV00000YI0RR?magaza=Gelbura

Urunun kargolaması gayet iyiydi. 3 kat baloncuk ile sarılmış, baya sağlam paketlenmişti. 3 gunde elime geldi.

Bu şekilde kutuyla geliyor urun;

Kutu iceriği;

Fotoğraf bulanık olmuş, kusura bakmayın. Bu da stok soğutucuyla arasındaki fark.

İcerisinden cıkan macun ID TG05 model macun. 5,15 W/MK değerine sahip sanırım internette gorduğum kadarıyla. Arctic Freezer 34'un icerisinden MX-4 cıktığını duşunursek bence W/MK olarak duşuk bir macun cıktığını soyleyebilirim.

Urunun 2 adet fanı bulunuyor, ondeki 4 pin ile bağlanıyor, ortadaki 3 pin ile. Bunları tek bir girişe bağlamak icin bir kablo bulunuyor.

Dahili fanlarının ozellikleri bu şekildedir. Gayet guzel değerlikli. 2,15 statik basınc, 74.5 CFM hava akışı değeri var. Tabii bu 74.5 CFM'yi 1800-1900 RPM'de veriyor, 1000-1200 RPM'de calıştığını duşunursek 40-50 CFM falan olacağını duşunuyorum.

Urunun boyutları bu şekilde. Urunu alırken kasanızın boyutlarına bakmayı unutmayın. Benim kasam 161 MM soğutucu desteğine sahip, rahatca sığdı.

Cok onemli bir not: RAM'lerinizin boyutunu mutlaka olcun. Ben Corsair LPX RAM'lerle kullanıyorum. LPX RAM boyutu 34 MM, urun 35 MM'ye kadar RAM destekliyor. Yuksek profil bir RAM kullanıyorsanız sağdaki fanı yukarı kaldırmanız gerekebilir.

Urunun genel ozellikleri;

250 W TDP değerine sahip. Cok fazla bir miktar, gercekten cok iyi. Freezer 34 210W, Fuma 2 220 veya 230W'di yanlış hatırlamıyorsam. Ayrıca bu urun Fuma 2'den ustun bir urun.

SE-234 ile Fuma 2 testlerde eşit cıkıyor, SE-207 modeli SE-234'ten daha iyi bir model.

950 gram ağırlığa sahip. 7 adet bakır borusu bulunuyor. Şahsen bakır yuzey yerine Fuma 2 gibi kaplama bir yuzeyi tercih ederdim.

AM4 soket montajı icin işaretlediklerimi kullanmayın, onlar Intel icin.

Kutu iceriği bu şekilde;

ID Cooling, 1 adet fan daha takabilmemiz icin bize fazladan 2 tel gondermiş, guzel bir detay olmuş.

Eğer AM4'un kendi arka plakasıyla montaj yapmak isterseniz oyle bir imkanınız var, şu videoda adam AM4'un kendi plakasıyla montaj yapıyor.

Surprizbozan

Urunun gorseli;

Bu da yukarıdan bakıldığındaki goruntusu. Uzerinde bir plaka var, sokulup takılabiliyor. Uzerinde ID Cooling logosu bulunan guzel bir plaka. 2 adet kolay montajlanabilmesi icin delik bulunuyor plakanın ustunde.

Kasa ici goruntusu bu şekilde; (Kablolamaya takılmayın, halledeceğim onu.)

Tasarım, urun tanıtımı ve montaj kısmı buraya kadardı. Bundan sonrası soğutucunun performansıyla alakalı olacak.

Test sistemim;

Ryzen 5 3600 Aerocool Aero One Frost kasa (4 adet 30 CFM 1000 RPM Frost 12 dahili fanı bulunuyor.) MOLEX ile bağlı. 4 adet Rampage 4C 120S kasa fanı (45.5 CFM 1300 RPM) MOLEX ile bağlı.
NOT: Sıcaklık testlerini Prime 95 ile yaptım. Değerleri HWinfo ile takip ettim.

Ryzen 5 3600 CPB acık sonucları;

CPB acık boştaki derece resmi koymayacağım, cok oynak değer var cunku. En fazla 40 derece gordum CPB acıkken boşta kullanımda.

CPB acık tam yuk derecesi; (15 dakika Prime 95 testi.)

Ryzen 5 3600 CPB kapalı sonucları;

CPB kapalı boştaki derece;

CPB kapalı tam yuk derecesi; (15 dakika Prime 95 testi.)

NOT: Değerler, icerisindeki ID TG05 ile yapıldı. ZM-STC8 macun kalmadı elimde, onunla yapsaydım değerlerde bence 4-5 derece oynama olurdu. Daha iyi bir macun kullanın bence.

SONUC: Fiyatının hakkını veren iyi bir urun. Alınabilir. Yalnız icerisindeki macun yerine harici olarak Thermal Grizzly Kryonaut veya Cooler Master Mastergel Maker alırsanız cok daha iyi performans alırsınız.

BONUS: Kutusundan kasanıza yapıştırabileceğiniz bir ID Cooling logosu var.

İncelememi okuyan okumayan herkese teşekkurler. Eksik bir detay varsa aşağıda belirtmeyi unutmayın.

Ek olarak beni bu soğutucuya yonlendiren @habAR ve @MisakiTaro'ya teşekkurler.