Değerli forum uyeleri; 3 senedir cok severek kullandığım, parasını zamanında calışarak biriktirip aldığım Vostro 5468 model bilgisayarımı tanıtacağım.

Bilgisayar Dell tarafından 2017 yılında satışa sunuldu. Vostro serisinin yeni uyesiydi zamanında. Vostro serisi iş bilgisayarı olarak kullanılmaktadır, Dell'in fiyat/performans anlamındaki en iyi iş bilgisayarı serisidir. XPS, Presicion gibi seriler yuksek fiyatlıdır, onları es geciyoruz. N11.com uzerinden tam 3150 liraya Freedos yani işletim sistemi yuklu olmadan aldım.

Teknik ozellik kısmına baktığımızda Dell kesinlikle iyi bir iş cıkarmış. Donemine gore gercekten başarılı.

İşlemcimiz Intel Core i7 ailesinden i7-7500U modeli. 2.7 GHz hızında calışan Turbo Boost ile 3.5GHz hızına ulaşan bir işlemci.
Not: Bu bilgisayar piyasaya surulduğunde i3 6.nesil i5 ve i7 7.nesil işlemciler kullanılmış şekilde piyasaya surulmuştur.
Ekran kartına baktığımızda NVIDIA'nın laptoplar icin urettiği GeForce 940MX ekran kartı kullanılmış. 4GB kapasiteye sahip. Bu anlamda bilgisayarı gercekten ucurmakta. Bir de ekran kartı paylaşımlı olduğundan yanında Intel HD Graphics 620 kartı ile de geliyor.
RAM bazına bakarsak Micron marka 8GB bir RAM bellek kullanılmış. 2133MHz hızında calışmakta. RAM bellek olarak maksimum 2400MHz hızındaki RAM belleklere izin vermekte anakartımız. 32 GB kapasiteye kadar cıkabiliyoruz.
Bilgisayar zamanında 256GB NVME SSD takılı ya da 1TB Seagate marka bir HDD takılı olarak geliyordu. Ben 1TB olanını almıştım. Keşke almasaymışım, bilgisayara dair tek pişmanlığım zamanında 1TB olan versiyonunu almış olmamdır. Ama sonradan 256GB kapasiteli bir SSD taktım.
Bilgisayarda ayrıca bir adet M.2 SSD slotu bulunmakta. Maksimum 250GB kapasiteye kadar bir M.2 SSD takabilme imkanınız var.
3500 miliamper kapasiteli 3 hucreli bir Lityum İyon pil kullanılmış. Şimdilerde batarya değiştirmeye calışıyorum. (Bataryayı biraz dolu dolu kullanmışım, bataryayı oldurdum resmen.)
Bir de Synaptics marka parmak izi sensoru bulunmakta. (Harika calışmakta.)

Kasamız aluminyum yapılmış. Ağırlığını ve ısı katsayısını duşurduğunden bilgisayar oyle fazlaca ısınmıyor. Ağırlığımız 1.69 kilogram.

Bilgisayarda teknik ozellik anlamında sanırım bahsedeceğim başka bir şey kalmadı. Her şeyi yazdığımı duşunuyorum.

Şimdi de bilgisayarın avantajları ve dezavantajlarından bahsetmek istiyorum biraz.

Avantajlarından başlayayım.

1. Zamanına gore bu kadar ozellik barındıran bir bilgisayar icin gercekten uygun fiyatlıydı.
2. İşlemci olarak i7 tercih edildiğinden daha kaliteli şekilde işlemlerinizi yapabilirsiniz.
3. Ekran kartı eğer oyun oynayan bir insan değilseniz gundelik işler icin birebir.
4. 32GB kapasiteye kadar RAM belleğinizi yukseltebilirsiniz. Yazılımla uğraşan insanlar icin birebir bir avantaj.
5. Kasa aluminyum yapıldığı icin bilgisayar gercekten de aşırı ısınmıyor.
6. Dell kalitesi, dell kalitesi. Bilgisayara iyi davranırsanız kesinlikle yarı yolda bırakmaz.
7. Surekli surucu ve donanım desteği var. XPS, Presicion serileri gibi garantisi normalde 2 yıl iken 5 yıla uzatılabiliyor ancak uzatma şartlarının ne olduğunu bilmemekteyim.
8. Yanlış hatırlamıyorsam bilgisayardaki 3 USB slotundan iki tanesi USB 3.0. Bu 10 kat daha hızlı veri aktarımı demektir.

Şimdi de dezavantajlarına gecelim.

1. XPS, Precision serileri gibi Vostro serilerinin de yedek parcaları pahalıdır.
2. (Bunu bir tek ben mi yaşadım bilmiyorum.) Windows 10 Pro surumunde performansı iyi değil. Bir kere yukledim ancak sisteme sanırım aşırı yuk bindirmekte Windows 10 Pro. Windows 10 Home surumunde kalınması tavsiyemdir.
3. Ekranı HD. Ben boyle guzel bir bilgisayarın ekranının FHD yapılmasını isterdim şahsen.
4. Bataryası gercekten aşırı oranda bilgisayar kullanan insanlar icin yeterli değil. ( Bence. ) 3500 miliamper kapasiteli olduğunu hatırlatayım.
5. Şu anda fiyatı neredeyse sıfır bilgisayarlar ile yarışmakta. Fiyatı 7000 ile 8000 lira civarlarında gezinmekte.

Bilgisayarımın incelemesini bu şekilde yaptım. Ayrıntılı olarak anlattığımı duşunmekteyim. Umarım anlatımımı beğenmişsinizdir. Fotoğraflarını eklemeyeceğim arkadaşlar. Zaten internette urune dair cok fotoğraf var.

Herkese iyi gunler diliyorum.