iPad'i alır almaz bir inceleme yapmak istemedim zira YouTube'da bircok yerli - yabancı incelemesi mevcut. Asıl onemli olanın, uzun kullanım testi olduğunu duşundum ve bunun sonucunda cihazı birkac ay kullanmaya karar verdim.
Aslında yaz aylarında alma planım vardı ancak yeni iPad'leri bekleme kararı aldım. 8. Nesil cıktıktan sonra da Kasım ayında PT.com'dan urunu aldım. Tabii iPad'ler tek başına kullanılabilecek cihazlar değil. En az bir kılıf almanız gerekiyor. Ki, gunluk ve yoğun kullanımda kalem de yardımcı oluyor. Bu nedenle bir kılıf ve bir kalem, hangi iPad'i alırsanız alın, gerekli.
Tabii kılıf ve kalem noktasında Apple'ın urunleri cok pahalı. Yeni yeni iPad ekosistemine adım atan birisi olarak, bu kadar para vermek istemedim. Aliexpress'teki alternatiflere baktıktan sonra aynı markanın kılıf ve kalemini aldım:
iPad 8. Nesil icin kılıf ve ekran koruyucu onerisi Apple'ın kılıfı var ama 400 TL gibi komik bir fiyatı var. Bu kılıf tarzında ama daha uygun, sırıtmayan bir kılıf istiyorum. Ekran koruyucuda ise, deneyimi olan varsa ve paylaşırsa cok mutlu olurum.

Genel olarak cihazdan bahsedecek olursam, fiyatına gore sunduğu ozellikler cok cok iyi. 2K cozunurlukte bir ekranı var ve piksel yoğunluğu gayet yuksek. Parlaklığı cidden fazla. Coğu zaman %50-%60 parlaklığın ustune cıkmadım bile. Tabii abilerinden farklı olarak ekranı tek katman ya da alışık olduğumuz cam ekranlar gibi değil. Farklı bir yuzeyi var.
Urunun icin 25 Watt'lık Type-C adaptor cıkıyor. Bu gayet iyi zira hızlı şarj olmasını sağlıyor. Adaptor Type-C ancak iPad Lightning girişe sahip.
Cihazın batarya suresi gayet yeterli ve tatmin edici. Sık sık kullanmadığınızda bir haftaya varan pil omru gormek mumkun. Tum gun kullandığınızda ise bir gunu rahatlıkla cıkartıyor.
Urunu ilk başlarda PDF okumak icin kullanıyordum. Sonrasında online goruşme yaptığım uygulamaları, laptobumdan ve telefonumdan kaldırıp, sadece tablete kurdum. Ve boylelikle aktif kullanmaya başladım aslında. Doğru ayarladığınızda aynı bir masaustu bilgisayar gibi kullanabiliyorsunuz. Bircok konuda rahatlık sağlıyor, uygulamaların masaustu moddaymış gibi calışması.
Bunun yanında, ekranı ikiye bolebilmek de işe yarayabiliyor. Şu an anladığım kadarıyla en fazla 2'ye bolunebiliyor, umarım bu sayı artar. Birkac ornek:
Surprizbozan
Bir diğer husus ise: Kalem. iPad'in belki de en cok işime yarayan kısmı not almak oldu. Aslında bu işleve kullanmayı duşunmuyordum zira kalem pahalı, ustelik ilk nesil kalemi destekliyor sade, bir nevi olu yatırımdı. Ancak Aliexpress'te bulduğum şu kalemi aldım, denemek icin:

279.08EGP 71% OFF|IPad kalem icin avuc ici reddi, stylus kalem Apple kalem 2 1 iPad kalem Pro 11 12.9 2021 2018 Mini 6 hava 4 7th 8th 애플펜슬|Dokunmatik Tablet Kalemleri| - AliExpress Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.com
Ve ne yalan soyleyeyim, beni şaşırttı. Kalem gayet puruzsuz yazıyor. Gecikme yok, ustelik kalemi eğmenize gore, ilgili fırcalarda kalınlık da değişiyor. Mesela tanıdığım biri bir soruyu cozmemi rica etti, iPad'den cozup yolladım:
Surprizbozan
Ya da burada actığım bir konu icin kısa bir şema hazırlamam gerekmişti:
Kalem, gercekten bir iPad icin olmazsa olmaz diyebilirim.
Genel olarak değerlendirecek olursam, tableti aldığımdan beri, neden laptop aldığımı sorgular oldum.
Opera tarayıcı aynı masaustu tarayıcı gibi calışıyor ve bu size guzel bir deneyim yaşatıyor. A12 işlemci gayet guclu, herhangi bir takılma ya da yavaşlama yaşamadım. Birkac oyun testi de yaptım ve gayet başarılı buldum.
Kısaca, eğer laptop almayı duşunuyorsanız, ve alacağınız cihazı gunluk işlerde, belge ve dokuman okumada, tarayıcıda gezmede, not tutmada kullanacaksanız, taşınabilirlik sizin icin onemliyse; laptop yerine tablet, iPad almak daha iyi bir secim olacaktır diye duşunuyorum. Zira daha iyi pil omurleri var ve gunluk kullanımda, laptoba gore kullanımı daha ergonomik.
iPad'e aksesuar olarak klavyeli kılıf ya da K380 gibi ince Bluetooth klavye alırsanız, tam bir bilgisayar haline gelmiş olacaktır.
Deneyimlerim biraz kısa oldu ancak elimden geldiğince aktarmaya calıştım. Bunun yanında, sorularınız varsa elimden geldiğince cevaplamak isterim.
Okuduğunuz icin teşekkurler.