Li-Po piller, hobicilik denince akla gelen ilk enerji kaynağı. Ucuzlar, kapasiteleri ve verdikleri voltaj değerleri, maliyetlerine ve boyutlarına gore yuksek. Ama, tehlikeliler de, hem de cok tehlikeliler.

Bu yuzden aldığınız Li-Po pil kadar, onu şarj edeceğiniz alet de onemlidir.

Lipo olarak secimimi Tattu markasından kullandım. Şahsen bu pili bulabildiğim icin kendimi şanslı hissediyorum zira yurt dışından pil alamıyoruz artık, ozellikle de Li-Po pil. Turkiye'den almak mecburiyetinde kaldım ve secenekler aşırı derecede kısıtlı. Adını sanını bilmediğim markalar arasında Tattu'yu bulabilmek beni mutlu etti. Tattu'nun R Line pilleri daha onceden kullanmıştım. FunFly pillerini ise yeni keşfettim. Bir arkadaşımın da tavsiyesiyle almaya karar verdim.

Pilot TR adlı siteden, her şey dahil 178 TL gibi bir rakama aldım. 4S ve 1300 mAh bir pil. mAh değeri biraz daha yuksek olsa daha iyi olurdu belki ancak Drone ile uğraşıyorsanız, zaten tek bir piliniz olmuyor. Dolayısıyla ilk etapta tek pil alıp, beğenirsem 1500'luk olanını da alırım diye duşundum.

Kargolama hızlıydı. Pazar gecesi sipariş verdim. Pazartesi Yozgat'tan kargoya verildi ve Salı gunu elimde oldu. Yanında şarj cihazı icin XT-60 soketleri de aldım.

Kutulama guzeldi. Urun ise orijinal paketinde, acılmamış bir şekilde geldi.

Urunun icinden pilin yanında bir de kullanma klavuzu cıkıyor. Bu kalvuzları okumak onemli zira pilin karakteristiği hakkında onemli bilgiler veriyor. Hangi koşullarda saklanmalı, hucre başı minimum ve maksimum voltaj değerleri gibi bilgiler var.

R-Line'a gore daha yuksek bir C değerine sahipler. R-Line genel olarak 95C iken FunFly serisi 100C değerine sahip. C değeri, kısaca pilden cekebileceğiniz maksimum guc miktarını gosteriyor. Maksimum boşalım oranı diye de gecer. Maksimum akım oranını şu şekilde hesaplarız:

1300 mAh --> 1.3 Ah 1.3 x 100 = 130 A Yani pilimizden maksimum 130 Amper akım cekebiliriz. Ki bu da neredeyse 1800 Watt'lık bir guce eşittir. FPV Drone'lar icin yuksek C değerine sahip pillere ihtiyacımız var. Zira motorlardan sadece bir tanesi, modern bir oyuncu bilgisayarı kadar guc tuketebilir. (550 Watt'tan 800 Watt'a kadar, benim motorlarım ortalama 600 Watt tuketiyor.)

R-Line'a gore tepki suresinin biraz daha gec olduğunu gordum. Tattu, FunFly serisinin, keyfi olarak ucan kullanıcılar hedef alınarak yapıldığını belirtiyor. 4S olması bir sorun teşkil edebilir belki, ancak genel olarak yeterli gelecektir.

Li-Po pili kullandıkca bu gonderiyi guncelleyeceğim. Ancak ilk izlenimlerim olumlu yonde.

iSDT Q6 Nano Balans Şarj Cihazı

Bir Li-Po pil kadar onemli olan diğer ekipman ise, Li-Po şarj cihazı. Li-Po'lar hassastır ve şakaya gelmez. Normal pilleri şarj ettiğimiz gibi şarj edemeyiz. Belirli sınırları vardır ve bu sınırların dışına cıkamazlar. Isıya, darbeye, zorlamaya karşı hassaslardır. Patlama riskleri vardır.

Li-Po'lar, ortalama 3.3 ila 4.2 Volt arası Voltaj değerlerine sahip olabilen hucrelerden oluşur. Hucre sayılarına gore 1S, 3S, S, 6S gibi isimler alırlar. Farklı yapıları nedeniyle, farklı şekillerde şarj edilmeleri gerekir. Li Po hucrelerden oluştuğu icin, her hucrenin eşit ve orantılı şekilde şarj edilmesi, eşit voltaj değerlerine sahip olması gerekir. Bu nedenle alışılmış şarj yontemleriye şarj etmek zordur, bu nedenle ozel cihazlar gerekir.

Li-Po icin basit bir şarj cihazım vardır ancak yuksek S değerine sahip pillerle calışacağım icin, kaliteli bir alet almaya karar verdim. Araştırdığımda, fiyatına gore iSDT markasının iyi işler cıkarttığını gordum. iSDT Q6 Nano modeli ise aradığım ozellikleri sunuyordu. Urunu Banggood'dan aldım. Yaklaşık 8 9 gunde elime ulaştı.

Kutunun icinden şarj cihazı, kullanım klavuzu ve stickerseti cıkıyor. Herhangi bir DC adaptor ya da kablo bulunmuyor. Urune, XT-60 konnektor ile, 5 ila 30 Volt arasında, laptop adaptoru tarzı bir adaptor bağlamanız oneriliyor.

TS 100 havya icin kullandığım bir 24 Volt adaptor vardı, ucunu kesip Xt-60 konnektore donuşturdum. Bu sayede tek konnektor ile hem havya hem de cihazaın bağlantısını yapabilecektim.

Urun 6S'e kadar olan pilleri destekliyor. Piller icin sunduğu ozellikler ise şoyle:
Şarj Deşarj Saklama modu İmha Bu 4 ozellik de kullanabileceğiniz ozellikler. Ozellikle Deşarj ve Saklama modu ozeliklerinin olması iyi olmuş. İmha modu ise, pili bir daha kullanmamak uzere her hucreyi sıfır Volt'a eşitliyor.

Urunun arkasında bir fan blunuyor. Bu fan hem cihazın ısınmasını onluyor, hem de cihazın deşarj fonksiyonunu yerine getirebilmesini sağlıyor. Urunun bir de USB bağlantısı bulunuyor. Buradan cihaz uzerindeki yazılımı guncelleyebiliyorsunuz ancak guc veremiyorsunuz.

Detaylı teknik ozellikleri:

Cihaz Fonksiyonları:

1.200W Yuksek Guc
2.Max 8A Şarj Akımı
3. destek 2-6S Lipo Batarya
4. destek BattGo

Ozellikler

Giriş Voltajı: DC 10-30V
Maksimum Giriş Akımı: 9A
Cıkış Gerilimi: DC 1-30V
Şarj Akımı: 0.1A-8.0A
Deşarj Akımı: 0.1A-1.0A
Maksimum Şarj Kapasitesi: 200W
Maksimum Deşarj Kapasitesi: 10W
Denge Akımı: 0.5A / Hucre Maks.
Denge Hucreleri: 2-6S
Renk: Yeşil / Beyaz / Sarı
Destek Pili: LiFe, Aslan, LiPo, LiHV: 1-6S
Pb: 1-12S
NiMH: 1-16S
Ekran: 1,5 "240X240 IPS LCD
Boyut: 72x72x32mm
Ağırlık: 120g
Genişletmek icin tıkla...

Urun guzele benziyor. Ekranı yeterli olan bilgileri veriyor. Kompakt ve taşıması kolay. Sadece XT-60 konnektorlerden guc alıp vermesi iyi olmuş. Zira sahadayken başka Li-Po'lar ile ana Li-po pilinizi şarj edebilirsiniz. Ya da cihazın cıkış portunu, telefon gibi eşyalarınzıı şarj etmek icin de kullanabilirsiniz.

BU cihaz ile alakalı goruşlerimi de, Li-Po'da olduğu gibi zamanla buraya aktaracağım. Şu an tek beğenmediğim ozelliği yon tulu olmuş. Yukarı aşağı ve orta tuş bulunuyor ama tıkladığınızda hangisinin basacağını bir Allah biliyor.