Daha oncesinde droneun govde, ucuş kontrolcusu & ESC, motor bileşenlerinin konularını acmıştım:

GepRC MARK4 225mm 5 inc FPV Drone govdesi - İlk bakış FPV bir drone toplama macerası icindeyim. Birkac aleti ve ekipmanı tamamladıktan sonra, parcaları tek tek almaya başladım, ilk aldığım parca da frame oldu. Frame, doğru frame secimi onemli zira tum sisteminizi frame ustune kuruyorsunuz. Bunun yanında ilk kez bir FPV drone topluyorsanız...
www.technopat.net




IFlight SucceX E F4 V2.1 ucuş kartı ve SucceX E 45A ESC kiti - İlk bakış Drone'un govdesi gelmişti onceden. Gectiğimiz gunlerde ise FC ve ESC kiti geldi. Bende kısa bir inceleme yazmak istedim. FC yani Flight Controller, kısaca Drone'umuzun beynini teşkil ediyor. Drone'daki tum motorları bu kartla kontrol etmenin yanında, cihaz icin gerekli sensorler de bu kart...
www.technopat.net




iFlight XING-E 2207 2450 KV fırcasız motor - İlk bakış Govde ve ucuş kontrolcu sonrası, sıra motorlara geldi. Motorlarda, cok ucuza kacmadan ancak fiyatı da arttırmadan, mutlu edebilecek ve sağlamlığını konuşturacak bir tercih yapmak istedim. Bunun sonucunda da, kontrol kartı kısmında sectiğim gibi motorlarda da iFlight'ı sectim. XING serisi uzun...
www.technopat.net




Uzun bir kargo periyodu sonrası, Droneun VTX yani video verici sistemi de gelmiş oldu.

Eminim hepiniz şoyle guzel, aksiyonlu ve nefes kesici, FPV dronelar ile cekilmiş videoları gormuşsunuzdur:



Bu goruntuler GoPro gibi gelişmiş, kaliteli ve 4K video cekebilen ve hatta icinde stabilizasyon sistemi olan aksiyon kameraları ile cekilir, genelde. Ancak bizler FPV droneları ucururken, GoPro'dan gelen goruntuleri kullanmayız. Zira GoPro, kaliteli olsa bile dosya boyutu ve gecikme bakımından buyuk videolar kaydeder.

Bunun yerine, FPV gozluklerle kullanmak icin dronelarda bir kamera sistemi daha olur, genelde analog tarzda olan bu sistemin son zamanlarda DJI'ın atılımlarıyla dijital versiyonları da cıktı.

Analog sistem 3 ana parcadan oluşur:
Kamera, Video verici (Video-TX, VTX), Anten








Foxeer Falkor 3 Micro




Kamera olarak markette bircok secenek var, iyi kotu ve ucuz pahalı sayısız secenek var, Cinli ureticiler sayesinde. Caddx Rattel ile Falkor arasında cok gidip geldim ancak gecikme suresi ve ozellikle. G-WDR desteği nedeniyle secimimi Falkor 3'ten yana yaptım.

19x19 bir kamera. Lensi değiştirilebiliyor. Goruntu kaltesine baktığımda gercekten hoşuma gitmişti. Bu fiyattaki coğu kamera gunduz benzer sonuclar veriyor ancak duşuk ışıkta ya da mekan gecişlerinde, aninden karanlığa girildiğinde ya da aydınlığa cıkıldığında, Falkor 3 D-WDR sayesinde daha hızlı ve iyi bir sonuc veriyor.

Urun ozellikleri:

ensor TypeSony 1/3" CMOS SensorScale4:3(Default)/16:9 SwitchableTv SystemPAL(Default)/NTSC SwitchableResolution1200TVLLensM12 1.7mmFOV4:3 FOV-H: 138° FOV-D:172°16:9 FOV-H: 138° FOV-D:158°Shutter SpeedPAL 1/25~1/10000 sec; NTSC 1/30~1/10000 secVideo OutputCVBS Analog SignalMinimum Illumination0.0001LuxWhite BalanceAutoDNR3DNRWDR100dBDAY/NIGHTEXT/Auto/Color/B&WFlight OSDVoltage/Cam Title/TimeInput Voltage4.6V~20VLanguageENGLISH /中文/ PYCCKNN / ESPANOL / ITALIANO /FRANCAIS/POLSKIM/ PORTUGUES / 日本语 / EAAHNIKAWorking Temperature-10°~50°C RH90% MAXWorking Humidity20~80%Storage Temperature-20°~70°CConsumption95mA±15% @ DC12VDimension19*19Weight8.8g(Exclude cable)

Genişletmek icin tıkla...


Ornek bir video:



Kutu icinden kamera, guzel bir sticker seti, gerekli vidalar, kablolar ve kamerasının ayarlarını yapmak icin bir adet D-Pad cıkıyor. Kameranın icinde OSD olsa da, ucuş kontrolcusunde BetaFlight OSD olduğu icin kamerayı once ucuş kontrolcusune bağlamamız gerekiyor. Bağlantısı oldukca kolay, 3 adet kabloyu karttaki yerlerine lehimliyorsunuz.

Şu an elimde bir gozluk yok, dolayısıyla deneyemiyorum. Ancak ilk izlenimlerim olumlu. Kompakt, sağlam ve guzel bir kamera. Uzun omurlu bir secim.

Rush Tank Ultimate II




Video verici kısmında, uzun omurlu oldukları icin sağlam bir secim yapmak istedim. Rush Tank serisi, TBS Unify'dan sonra gelen en iyi VTX seceneklerinden biri olarak karşımıza cıkıyor ve hatta zaman zaman Unify'ı gectiği oluyor. 800 mW gucune sahip ve gercek testlerde bu değere oldukca yakın kalabiliyor. Adından da anlaşıldığı gibi "Tank" vari bir VTX.

Ozellikleri:

Input Voltage: 7-36V DC Output Voltage: 5V 1A 12V Input Current: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] Channels: 48CH RaceBand / LowRace Power: PIT/25/200/500/800 mW Audio: Support audio input Dimensions: 36*36*4.5 mm Weight: 6.8g(including cable)
Genişletmek icin tıkla...


Kutu icerisinden VTX'e ek olarak bir adet SMA erkek pigtail, kablo ve guzel bir sticker seti cıkıyor. Pigtailin cıkması guzel zira 3D yazıcı ile TPU'dan parca bastırıp, pigtail sayesinde anteni istediğiniz yere takabiliyorsunuz, hem de SMA konnektor VTX'teki MMCX'e gore daha sağlam, bu da carpmalarda ek koruma sağlayacaktır. VTX'in soketi zarar gorsun istemeyiz.

Ek olarak VTX'in Smart Audio ozelliği de bulunuyor. Bu da VTX'in ayarlarını, cıkış gucunu kolaylıkla kumanda uzerinden değiştirebilmeniize olanak sağlıyor.

VTX'i lehimlememe biel gerek kalmadı, ucuş kontrolcumde VTX icin hem soket hem de kablo cıktığından, lehim yapmadan takmış oldum.

Foxeer Lolipop 3




Anten olarak Foxeer Lolipop 3 modelini tercih ettim. GUclu ve sağlam bir anten, aynı zaman da kucuk de. SMA dişi konnektore sahip. Fiyatı da uygun.

Ozellikleri:

Center Frequency5.75GHzGain2.5dBiAxial RatioClose to 1Band Width5.5G~6GHzRadiation Efficiency98%SWR