Merhaba, uzun zamandır laptop kullandigim icin normal klavyeler ile cok rahat calisamiyordum. Ciklet klavye olarak da gecen duşuk profilli yani tuşların tabandan yuksekliği tipki laptop klavyelerindeki gibi oldukca az olan klavyelerden aramaya basladim. Uyelerimizin tavsiyeleri ile bu iki klavyeyi satin aldım.

Philips yaklaşık $15 Cougar ise $35 civarında fiyatlara sahip. Philips'in hem Turkce hem de Ingilizce duzene sahip farklı modelleri mevcut ve satin almak daha kolay cunku yerel marketlerin cogunda bulunuyor. Cougar Vantar ise benim bulabildiğim kadarıyla sadece Ingilizce klavye duzeni ile mevcut ve her yerde bulmak kolay degil maalesef. Yazilimci oldugum icin benim icin Ingilizce klavye duzeni ile calismak cok daha rahat oluyor acikcasi cunku Ingilizce duzende ozel sembollere erişmek cok daha rahat. Fakat ozellikle Turkce duzenler tercih etmeniz gerekiyorsa Cougar Vantar sizin icin uygun bir secim olmayabilir.

Iki klavyede de aydınlatma mevcut. Fakat Momentum'da toplam 2 secenek varken, Vantar'da 7-8 farklı secenek mevcut ayrıca aydınlatma hizi, renk gibi secenekler yine tuş kombinasyonları kullanarak ayrıca ayarlanabiliyor. Momentum'un isik şiddeti daha dengeli bir sekilde dagitilmisken, Vantar'da klavyeyi cevreleyen buyuk isik tuşların uzerindeki isiklardan cok daha kuvvetli calisiyor. Bunu pek sevmedim.

Yazim konforu ve performans acısından Vantar acik ara onde. Momentum'un tuşları aslında cok da tabana yakin degil. Aradaki boşluk biraz fazla. Bu yuzden de tuşların yumuşak bir tepki vermesi icin tam ortasından basmanız gerekiyor. Kazara biraz kenardan basarsanız tuş tepkisi sertleşiyor ve hatta bazı durumlarda tutukluk yapabiliyor.

Vantar'da ise tuslar tabana cok daha yakin ve bunların altında oldukca kaliteli Switchler kullanilmis. Nasıl basarsanız basin tuş tepkisi daima ayni ve oldukca konforlu bir yazımı var. Yazim konforu sizin icin onemli bir kriter ise kesinlikle Vantar aradaki fiyat farkini sonuna kadar hakediyor.

Sonuc olarak tum + ve - leri bir arada toparlayacak olursak:

Momentum:
+ Uygun fiyatli
+ Satin almak kolay, cogu yerel markette mevcut
+ Turkce ve Ingilizce duzene sahip modelleri mevcut
- Yazim konforu vasat
- Aydinlatma secenekleri kisitli

Vantar:
+ Yazim konforu oldukca iyi
+ Aydınlatma secenekleri oldukca kisisellestirilebilir
- Sadece Ingilizce duzene sahip modeli mevcut
- Sadece online satisi mevcut