Fırat Universitesi (FU) Beden Eğitim Spor Yuksekokulu (BESYO) Oğretim Uyeleri Doc. Dr. Cengiz Aslan ve Yrd. Doc. Dr. Yuksel Savucu, zihinsel engelli bireylerde egzersizin etkilerini araştırıyor.
Yrd. Doc. Dr. Savucu,İstanbulhttp://www.hurriyet.com.tr/index/istanbul/'da zihinsel engelli cocuklarla ilgili doktora calışması yaptığını, Elazığ'a dondukten sonra bu konuyu kendi yoresinde zihinsel engelli bireyler uzerinde araştırıp, genişletmeye karar verdiğini soyledi.
Zihinsel engelli insanların fiziksel yetersizlikleri nedeniyle birtakım rahatsızlıkları bulunduğunu belirten Yrd. Doc. Dr. Savucu, şoyle devam etti:
“Bu insanlar, hem solunum hem de kalp problemleriyle karşı karşıyalar. Bu amacla Elazığ'da ozel eğitim veren okullar ile iş birliği yaparak zihinsel engelli cocuklarımızdan ozellikle 'down' sendromlu cocuklarımıza nasıl faydalı olabilir, nasıl egzersizle sağlık problemlerini en aza indiririz duşuncesiyle calışma başlattık.”
Yrd. Doc. Dr. Savucu, araştırma başlangıcında yaklaşık 25 cocuğun solunum, kan parametrelerini aldıklarını, Eylul ayında sona erecek araştırma sonucunda tekrar bu parametreleri karşılaştıracaklarını bildirdi.
Calışmada, fiziksel aktivitelerin 'down' sendromlu cocuklar uzerindeki etkilerini araştıracaklarını ifade eden Yrd. Doc. Dr. Savucu, şunları soyledi:
“Olcumlerden sonra 3 aylık bir egzersiz programı uygulamaya başlayacağız. Egzersizler icinde tempolu koşu ve yuruyuş bulunuyor.
Calışmanın eğlenceli olması icin bilimsel kaynaklardan toplu oyunlar belirledik. Biz inanıyoruz ki yapmış olduğumuz bu calışmalar sonucunda hareketliliğin insan bedeni uzerinde cok daha pozitif sonucları ortaya cıkacak. Surec sonucunda da inşallah olumlu birtakım etkiler bulmayı amaclıyoruz.”
kaynak:hurriyet sağlık
Engellilere egzersiz onerisi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Engellilere egzersiz onerisi