Cooler Master CM-690 III model kasa ile birlikte gelen Seidon 120V Sıvı işlemci soğutucusundan memnun değildim. Cooler Master Hyper 212 Evo almaya karar verdim. Fakat nasıl oldu ben de hatırlamıyorum ilk defa duyduğum Avusturya'lı Noctua markasıyla karşılaştım. Biraz araştırdım ve cok iddialı soğutucuları olduğunu gordum. Fiyat olarak biraz daha pahalı olsa da performansıyla bunu hakettiği yonunde cok yazı okudum ve Noctua NH-U12S işlemci soğutucusunu almaya karar verdim. Kutu iceriği, montaj aşaması ve sonrası hakkında resimleri ve yorumlarımı paylaşmak istedim. Cok detaylı incelemeler zaten mevcut o yuzden cok kısa bir inceleme olacak. Urunun detaylı ozelliklerine buradan ulaşabilirsiniz.
Kutu İceriği:
Kutu iceriği beni cok şaşırttı. Duzenli, sağlam ve kaliteli parcalar, anlaşılır klavuzlar... Amd ve Intel soketler icin kullanılacak parcaları ayrı kutulara koymuşlar. Ayrıca ek fan takarsınız diye yedek tutucu, sticker hatta tornavida bile koymuşlar.
Soğutucu Blok ve Fan:
Soğutucu blok hic beklemediğim kadar ince ve şık duruyor. 5 adet ısı borusu bulunuyor ve bu borular doğrudan işlemci yuzeyine temas etmiyor. İşlemci ile borular arasında oldukca parlak ve duz bir plaka var. Bu arada kutuyla birlikte Noctua NT-H1 termal macun da geliyor ve bu macun da oldukca iddialıymış. Fanın renkleri benim hic hoşuma gitmedi acıkcası fakat Noctua'nın koyu renkli değişik fan modelleri de mevcut.
Montaj:
Soğtucunun desteklediği soketler; Intel LGA115x (LGA1150, LGA1155, LGA1156), LGA2011 ve AMD (AM3+, AM2+, FM1, FM2, FM2+). Amd montajı inanılmaz kolay; vida yuvalarını yerleştiriyorsunuz, iki adet metal tutucuyu buraya takıyorsunuz, tutucuya da soğutucu bloğu vidalıyorsunuz. Ben Intel 1150 Soket işlemciye sahip olduğum icin Intel parcalarıyla montajı yaptım. Intel'de ise farklı olarak anakartın arka tarafından yerleştirilecek bir blok var sonrası Amd ile aynı şekilde devam ediyor. Kasanızın arkasında boşluk yoksa anakartınızı sokmek zorunda kalabilirsiniz. Montaj işlemi esnasında fanı blok uzerinden cıkarırsanız daha da rahat edebilirsiniz. Şimdiye kadar en kolay taktığım soğutucu diyebilirim. Ayrıca isterseniz soğutucu yonunu 4 tarafa birden cevirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bloğu tutan tutucu metalleri bir sonraki vidalara yerleştirmek. (tutucu metalleri sıradaki resimlerden 3. olanındaki gibi takarsanız soğutucuyu sağ veya sola doğru, metalleri ust ve alt tarafa takarsanız ise soğutucuyu yukarı veya aşağı doğru hava verecek şekilde yerleştirebilirsiniz.)
Performans ve Son Değerlendirme:
Soğutucunun en sevdiğim ozelliklerinden birisi ince olmasından dolayı fanın ram slotları uzerine denk gelmemesi (fan ile birlikte bile). Noctua bu hususa ozellikle dikkat etmiş. daha buyuk modellerde bile tasarımlarını bu konuya gore ozelleştirmiş. Yanında gelen 4-pin fan oldukca sessiz. %100 hızda donerken bile onceki soğutucumdan daha az ses cıkartması beni cok mutlu etti. Anakartınız 4-pin fanlar icin hız ayarı yapmanızda kolaylık sağlıyorsa sistem boştayken inanılmaz sessiz olacaktır... Montaj işlemini bitirdikten sonra stress test yapmak istedim. Oncesinde sistem ozelliklerimi belirteyim;
Anakart: MSI Z97 GAMING 5 İşlemci: Intel Core i5 4690K Ekran Kartı: Asus GTX970 ROG STRIX Ram: GSKILL RipjawsX 2x4GB DDR3 1600MHz Kasa: Cooler Master CM693 Guc Kaynağı: Cooler Master Silent Pro Gold 550W İşlemciyi OC Genie ile 4.0GHz'e overclock ettim. Onceki soğutucu ile pompa ve fan hızı maximumda ve sistem boştayken 50 derece civarındaydı, oyunlarda ise 60-65 derecelerde gidip geliyordu. Civilization 5 oynarken 70'e dayandığı bile olmuştu (eski soğutucu ile stress test yapmak aklıma gelmedi).
Noctua ile max. fan hızıyla 5dk stress testte işlemci sıcaklığı 55 derece civarlarında en fazla 58 derece gordu. Yine max hızda 30-35 derece arasında değişti. Manuel moddayken yaklaşık %25 devirde ise 35 dereceyi gecmedi.(stress test sonucları en son resimde.)
İlk defa soğutucu test ettim o yuzden cok yeterli sonuclar alamamış olabilirim belki. Tavsiyeleriniz ya da test etmemi istediğiniz başka yontemler olursa konuya ekleyebilirim...
Sonuc olarak ben gayet memnun kaldım ve tavsiye de ederim. Sessizliği, ufak boyutu ve performansı gercekten parasını hakettiriyor.
Sistem boştayken:
Stress test altındayken: