Binlerce yıldan beri soğan ve sarımsak neredeyse tum yemeklere katılan şifa verici birer sebze olarak kullanılılıyor. Salatadan tutun, her ceşit pişirme şeklinde soğan yemeklerimizden eksik edilmiyor. Bilimsel olarak ispatlandı.Bilimsel olarak ispatlanmış bir gercek de, soğanın icindeki cystein maddesinin eczanelerde kuvvetli bir balgam sokucu olarak satılan ve doktorlar tarafından recete edilen mentopin ve asist gibi ilacların ana maddesi ile aynıdır. Vucudumuzda uretilen cok guclu bir antioksidan olan GLUTATYON’un uretimi icin soğanın icinde bulunan cystein maddesinin soğan veya sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Cok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, bircok hastalığın sebebi sayılan serbest radikalleri hucre icinde notralize etmektedir.
Dunyanın her yerinde soğuk algınlığında, bronşitte ortaya cıkan oksuruğun giderilmesinde soğan, şifa verici olarak yeniyor. Cok eskiden beri uşutme, oksuruk ve bronşit durumda ezilen bir soğana bir miktar su ve tatlandırıcı olarak da az miktarda bal katılarak ilac olarak kullanılıyor. Ayrıca bocek sokmalarında oluşan şişliklerin uzerine taze kesilmiş soğan dilimleri konması halinde, şişliğin giderilmesinde yardımcı oluyor. Ayrıca uyku duzenleyici olduğuna da inanılmaktadır.
Soğanın 100 gramında bulunan maddeler:
Kalori değeri
Kuru soğan - taze soğan: 36 kalori - 23 kalori
Protein (gr.): 1.3 gr.
Yağ (gr.): 0.3 gr.
Karbonhidrat: 8.1 gr.
Su: 89 gr.
Posa: 2 gr.
Potasyum: 157 mg.
Kalsiyum: 27 mg.
Vitamin C: 10 mg.
Folik asit: 54 mg.
Vitamin: 0.3 mg.
Kalp-damar hastalıklarını onlemede yardımcı
Her nefes aldığımızda ciğerlerimize yarım litre hava dolar. Bunun %20.7’si oksijendir. Oksijen alyuvarlarımıza bağlanır ve kalbe gider. Kalp, bu oksijenli kanı tum hucrelere pompalar. Oksijen, hucredeki şekeri yakarak yaşam enerjisinin uretimi sağlar. Bu işlem esnasında oksijen molekullerinin yuzde 1-5′i değişime uğrar ve vucut icin cok zararlı hale gelir. Biz bunlara serbest radikaller diyoruz. Bu serbest radikaller, her turlu hastalığın ve de ozellikle de kalp-damar hastalıklarının ve kanser ceşitlerinin sebebi sayılıyor. Vucudumuzda bunları zararsız hale getiren enzim sistemi vardır. Kişinin bu enzim sistemi ne kadar guclu ise omru de o kadar uzun oluyor. Serbest radikalleri zararsız hale getiren maddelere antioksidan diyoruz. Soğanın icindeki Quercetin adı verilen cok guclu bir antioksidan vardır.
Elma da faydalı
Finlandiya’da uzun suredir yapılan bir bilimsel araştırmada; Quercetin’i iceren soğan ve elmayı daha cok tuketen kişilerde kalp-damar hastalıkları ve kanser olum oranları daha duşuk bulundu. Damar sertliği dolayısıyla kalp-damar hastalıklarına neden olan kotu huylu kolesterol (LDL), serbest radikaller tarafından okside olmadan damar ceperine yapışmıyor. Soğandaki Quercetin maddesi kolesterolun okside olup damar ceperine yapışmasına engellenmesinde yardımcı oluyor.
Vucutta hucre icinde uretilen ve Glutatyon adı verilen antioksidanın uretimi icin soğan ve sarımsakta bulunan Cystein maddesinin bu yiyeceklerle vucuda girmesi gerekiyor. Bu kuvvetli antioksidan, kanserin onlenmesine yardımcı olmaktadır. Soğan ve sarımsak, Akdeniz beslenme tarzında cok tuketilmektedir.
Sigaranın neden olduğu idrar kesesi kanserinin onlenmesinde yardımcı olurİdrar kesesi kanserinin başlıca sebeplerinden biri sigara tuketimidir. Soğanın icerdiği Quercetin maddesi değişime uğrayarak kesenin ic derisini kanserden koruyucu bir etki yapmaktadır. İdrar kesesinde kansere neden olan zehirli maddeler değişime uğramış Quercetin maddesi tarafından emilerek kanser oluşumunu geciktirmekte veya engellemektedir. Sigara icenlerin kanserden korunmaları icin soğanı ve elmayı duzenli şekilde tuketmeleri tavsiye edilir.
Nasıl tuketilmeli?
Her ceşit pişirme şeklinde yemeklere katılan soğanın faydası vardır. Pişirilmeden ciğ ve taze olarak tuketilen soğan cok daha şifa vericidir.
Ne kadar utketilmelidir?
Haftada 3-4 defa yenen ½ soğan kalp-damar hastalıklarından ve kanserden korunmada yardımcı olur



kaynak:kadinca