Arkadaşlar yaklaşık 1 hafta once konu acmıştım Phoenix Oblivion siparişi verdim diye. Carşamba gunu sipariş verdim, perşembe toplanamya başlandı, cuma gunu testlere başlandı ve pazartesi oğleden sonra 2 gibi UPS kargo'ya teslim edildi. Bana ise salı gunu 12:30 gibi geldi.

Oncelikle genel değerlendirme ve puanlama yapacağım. İlerleyen gunlerde de testlere gecmeyi planlıyorum cunku henuz fazla oyun yukleyebilmiş değilim.

Sistemi tamamen sokup tekrar takmadım ancak şunu rahatlıkla soyleyebilirim ki mukkemmel bir duzenleme yapılmış ve kablolama cok duzenli. Aşağıda testleri de var ileride video da eklemeyi duşunuyorum oyunlarda en duşuk 60, en yuksek 630fps aldım. 60 fpsnin altına TESV: Skyrim'de duştu onun sebebi de yuklediğim 150den fazla mod ve ENB modlarıydı.

İncelemeye kasayla başlamak istiyorum. (Fractal-Design Define Mini)
Kasa, Fractal Design'ın Define Mini kasası. Bu kasa her tarafında ozelleştirme yapılabilen, kullanışlı, ses 3 tarafında ses yalıtımı olan ve her tarafında toz filtresi olan kaliteli bir kasa. Biraz ağır ve buyuk ancak gercekten gerek gorunuş gerek işlevsellik bakımından cok guzel. Kasa uzerindeki standart vida yerine daha pratik, elle cıkarılabilen siyah vidalar kullanılmış. Kasanın sol tarafında plastik bir pencere var ve etrafına da kırmızı led ışıklar doşenmiş. Kasanın on tarafı boş ve dolap kapağı şeklinde acılabiliyor. Kapağı actığımızda iceride 2 adet DVD ve fan kontrol paneli konulabilen boşluk, altta ise 2 adet tahminen 20cm capında fan yuvası var. Alt kısımdaki yuvada fan var ancak ustte yok. Ancak olmasına da gerek yok diye duşunuyorum zira kasadaki tum fanlar %20 de iken bile hicbir sıcaklık 45 derecenin ustune cıkmadı. Kasa son olarak da on tarafta, ortanın hemen ustunde bulunan Phoenix (Anka kuşu) dovmesiyle tamamlanıyor. Kasadaki siyah-kırmızı uyumu bu son oldurucu dokunuşla tamamlanmış.

Guc kaynağı (Fractal-Design Integra R2 80+ Bronz 650W)
Guc kaynağı konusunda birşey diyemeyeceğim zira sistem fazla guc harcamıyor. Ancak sli veya 3-way sli yapıldığında guc kaynağı kesinlikle yetersiz kalacaktır. Ancak tek gtx970 ve i5 4690 icin 650W yetiyor da artıyor. Ayrıca 80+ Bronz sertifikalı olması da faturaya kesinlikle artı yonde yansıyacaktır.

Anakart (MSI B85M Gaming)
Anakart hakkında konuşmama bile gerek yok diye duşunuyorum zira Gaming 3 ve 5 modelleriyle aynı ozelliği (overclocktan kısılmış olarak) taşıyor. Ayrıntılı bilgi icin MSI Global B85M GAMING

İşlemci (Intel i5 4690)
İşlemci, 3500 TL icin biraz zayıf kalmış. Ben en az bir i5 4690k beklerdim ancak kasada da overclock imkanı kısıtlı olduğundan iyi bir secim. Oyun ve kucuk capta render işlemleri icin yetiyor hatta artıyor. İşlemci hakkında fazla konuşulacak birşey olduğunu sanmıyorum ancak detaylı bilgiyi ARK | Intel® Core™ i5-4690 Processor (6M Cache, up to 3.90 GHz) adresinde bulabilirsiniz. Ayrıca forumda da aynı işlemciyle ilgili testler var.

İşlemci soğutucu (Corsair H75 Sıvı Soğutma)
Kapalı devre bir sıvı soğutma olan H75 carpan kilidi acık olmayan ve oc yapılmayan bir işlemciye fazla gorunebilir ancak belirtmek isterim ki, sessizlik bakımından cok işe yarıyor. İşlemci sıcaklığı 55 dereceyi henuz gecemedi ve gorunuş bakımından da cok daha guzel gorunuyor. İnternette bu sıvı soğutmayla ilgili bolca bilgi bulunabiliyor. Benim icin yeterli olmasa da giriş seviyesi bir sıvı soğutma icin gayet başarılı.

Ve sonunda. Ekran kartı (Gainward Geforce GTX970)
Referans tasarım kullandığı icin eleştrilen firma emin olun ki eleştrilerin hicbirini hak etmiyor. Mukemmel gorunum, mukemmel performans, mukemmel sessizlik ve soğukluk. Zaten kasa uzerinde yeteri kadar fan mevcut olduğundan ve ekran kartının fanı da hatırı sayılacak derecede iyi olduğundan sıcaklık 50 dereceyi gecmedi. Gainward firması Turkiyede fazla kullanılmıyor ve ismi bile bilinmiyor. Phoenix firmasını boyle girişimci olduğu icin tebrik etmek istiyorum cunku adını duyan insan sayısının 2 elin parmaklarını gecmediği Gainward GTX970'i Turkiyeye getirmek buyuk cesaret ister. İnsanlar kesinlikle onyargılı yaklaşıp MSI, Asus, EVGA gibi firmaların ekran kartlarını tercih edeceğini bildiği halde Turkiye piyasasına yeni bir markayı daha sokmayı başarmış ve tekelleştirmeyi azaltmış olan Phoenix firması gonlumde tahta sahip oldu. Tekrar tekrar tebrik ediyorum. Kısa sure icerisinde oyun testleri ve videoları da gelecektir. Belirtmek isterim ki ekran kartımda coil whine sorunu cıktı ve emin olun o kadar sinir bozucu birşey değil. Yani sadece coil whine yuzunden gtx970den uzak duruyorsanız duşunceniz cok yanlış. Ayrıca 3.5 GB VRAM da neredeyse hic farkedilmiyor. Zaten VRAM'ı tamamen kullanabilen oyun şimdiye kadar bulamadım.

Ram (G-Skill Ripjaws 8GB (2X4) 1600MHz CL9)
Ramlar konusunda soylenecek pek şey yok ancak 1600MHz ve CL9 olması kesinlikle fark ettiriyor. Onceki sistemde ddr2 4gb ram vardı ve gercekten hız bakımından arada ucurum var. 8 GB az gibi gorunse de oyun ve render icin bana gore yeterli. Coğu oyun 5gb den fazlasını kullanmıyor bile. Şimdiye kadar sistemi en cok zorlayan oyun olan Dying Lightta ram kullanımı 3-5 gb arasında oluyordu. Kısacası ram gayet yeterli ve kaliteli. Zaten kasanın tumunde genel olarak bulunan kırmızı ve siyah renklerine ramlar da uyum sağlamış.

SSD ve depolama birimi (Samsung 850 EVO 120GB, Seagate Barracuda 1 TB 7200RPM)
Depolama olarak şimdiye kadar pek sıkıntı cekmedim zira 1 tb alan zaten render almadıktan sonra, arşiv yapmadıktan sonra kolay kolay dolmaz. 120gb ssd ise Windows'u ve kullandığım onemli program/oyunları kurmam icin yetti de arttı. SSD 540mb yazma hızına sahip ve windows power tuşuna bastıktan sonra ortalama olarak 8-12 saniye arasında (fastboot ile) acılıyor. Gayet başarılı bence bu sure. Onceden kullandığım pcden gectiğimdendir belki HDD de gayet hızlı geldi. Ortalama 80-100mb arası bir yazma hızı var ve soylediğim gibi yeteri kadar kapasiteye sahip.

Değinmeden gecemeyeceğim birkac nokta daha var onları da yazıp daha sonra puanlama yapacağım. Oncelikle phoenix firmasına tekrar tekrar teşekkur etmek istiyorum zira destek birimi her turlu şeyde yardımcı oluyor ve sistem muşteriye teslim edilene kadar her aşamada telefon eden, mesaj gonderen ve muşterisiyle bu kadar ilgilenen bir firma oldukları icin teşekkur ediyorum. Aşağıdaki fotoğrafa bakmanızı rica ediyorum.

Gorduğunuz gibi verdikleri 16 GB'lık Usb2.0 flash diskin 3GB'ı driver ve gerekli programlarla dolu. Şimdiye kadar gorduğum en ayrıntılı ve en kaliteli startup kiti hazırlamışlar. Google Chrome'den tutun Geforce Experience'e, Chipset drivere kadar cok fazla uygulama var. Sol taraftaki genel klasorlerin gorunumuyken sağdaki ise sadece aralarından rastgele sectiğim bir klasorun icindeki dosyalar. Ortada ise toplam klasor ve dosya sayısı var. Phoenix firması sadece donanımsal olarak değil, yazılımsal olarak da işlerini gayet iyi yapmış. Ayrıca kontrol ettim ve tum driverler en guncel halinde. Bu da Phoenix firmasının kalitesini tekrar gostermiş oluyor.

Dediğim gibi testleri ve videoları ilerleyen zamanlarda yuklemeyi duşunuyorum. Ayrıca birkac gune de Asus VN247 incelemem de forumda olacak. Yorum atan herkese teşekkurler. Hepinize iyi sosyaller, iyi gunler.​