Sigarasız Bir Yaşam Da Mumkun!
Sigarayı bırakma yontemleri
Kendi kendine yardım: Herkes sağlığını korumak icin kendince yontemler geliştirmeli. Kendi kendine yardım, sigarayı bırakma motivasyonu ve inancı icin cok onemli bir aşama. Sigaranın yarattığı sağlık risklerini ortadan kaldırmak icin duzenli olarak egzersiz yapmalı, yeterince uyumalı ve olabildiğince stresi hayatınızdan uzak tutmalısınız.
Grup tedavi:
Grupla tedavi, profesyonel kişilerden destek alarak sigarayı bırakmayı ifade ediyor. Boyle bir yontemi benimsiyoranız, terapiye katılan kişilerle aynı ortamda bulunarak toplantılara katılabilirsiniz. Ustelik terapiye katılan ve sigarayı bırakmayı başarmış kişilerin, fiziksel ve ruhsal değişikliklerine dair anlattıkları sizlere moral ve motivasyon kaynağı olacaktır. En az 2 hafta suren bu terapilerin faydasını goreceğinize emin olabilirsiniz.
Davranış terapisi: Bu terapisinde sigara tiryakileri neden ve hangi durumlar karşısında sigara ictiklerinin analizini yapıyor. Bunun ardından karşıt stratejiler oluşturulur ve etkileyici faktorler koreltilir. Davranış terapileri tek veya gruplar halinde yurutulebilir.
Bir anda bırakma:
Sigarayı bırakmada en sık kullanılan metot! Bırakmaya karar verdikten sonra azaltma yoluna gitmeden birdenbire ve kesin olarak bırakmak en etkili yontemdir. Bir-iki gun zorluk cektikten ve nikotin miktarının vucutta azalmasından dolayı bazı semptomlar gorulur. Ancak bu semptomlar bir iki gun icinde gecer.
Nikotini dengelemek:
Bir anda bırakmanın tam tersi olarak sigara sayısının azaltılması ve daha sonra sıfırlanması yoluna gidilir. Belli bir zaman dilimi esas alınarak, vucuttaki nikotin miktarı giderek azaltılır.
Bu metotu uygulamanın bazı yolları vardır.
İctiğiniz sigara sayısını gunden gune azaltın.
İctiğiniz sigaranın markasını değiştirerek daha hafif sigaralara gecin.
Sigarayı icinize daha az cekmeye calışın.
Akupunktur:
Akupunktur, geleneksel bir Cin tedavi yontemi olarak yıllardır Uzakdoğu?da uygulanmaktadır. Vucut dengesinin yeniden oluşturulması icin vucutta bazı ozel noktaların uyarılması yoluyla yapılan bilimsel bir tedavi yontemidir. Nikotin bağımlıları icin kulağa uc yada dort iğne yerleştirilir, vucudun geri kalan kısımlarına ise beş ya da sekiz adet iğne yerleştirilip 30 dakika bekletilir. Akupunktur yontemi kişinin sigara isteğini ve bununla birlikte huzursuzluğunu, sinirliliğini, yemek yeme isteğini en aza indirmeyi amaclar.
Hipnoz:
Hipnoz da sigarayı bırakmak isteyenlere uygulanan bir diğer yontemdir. Transa gecen tiryakilere uyku halinde ceşitli telkinlerde bulunulup, oneriler yapılır. Olumlu ve olumsuz resimler gosterilip psikolojik yonden sigaranın zararları konusunda beyne veriler işlenmeye calışılır. Oneri yonteminin amacı, bilincsiz akli bağlantıları olan ve etkilenen bireye yeni ve bilincli fikirler aşılamaktır. Ornek olarak; ?sigara insanı gevşetip, rahatlatır? duşuncesi yerine ?sigara hastalık ve rahatsızlık demektir? fikri aşılanır.
Nikotin takviyesi:
Sigarayı bırakma denemelerinin ilk haftalarında vucut değişik tepkiler verir. En belirgin belirtiler arasında aniden sinirlenme, kalp carpıntısı, sindirim rahatsızlıkları ve eksik olan nikotini tekrar yerine koyma durtuleridir. Burada ceşitli urunlerle nikotin takviyesi yapılmaya calışılır; orneğin nikotin bandı, nikotinli sakız veya nikotin spreyi gibi. Bu urunler sayesinde vucudun icine girdiği nikotin krizi bastırılmaya calışılır. Uzmanlar sigarayı bırakanlara herhangi bir kriz durumu icin yaklaşık bir yıl kadar nikotin bandını yanlarında bulundurmalarını tavsiye ediyor
Sigarasız Bir Yaşam Da Mumkun!
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●23 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Sigarasız Bir Yaşam Da Mumkun!