Merhabalar, AM4 sokete gecerken PCI slotlu anakartın olduğunu bilmiyordum fark ettiğim an elimdeki anakartı (ASRock AB350 Pro4) satıp MSI PC Mate, Tomahawk, Tomahawk Arctic ve Asus Prime Plus serilerin B350 yonga setli anakartlarına yoneldim. Elimdeki anakartı 500 liraya sattım ve 500 liraya Tomahawk, PC Mate, Tomahawk Arctic ararken Prime Plus icin 400 lira fiyat duşunuyordum. En nihayetinde PC Mate anakartı 400 liraya buldum.

Forumda aynı karttan satan vardı fakat kendisi 550 son demişti. Biraz garibime gitmişti cunku piyasası belli Tomahawk bile 500 liraya bulunabiliyordu. Cunku zaman zaman sıfır B450 Tomahawk MAX 750 liraya sitelerde bulunur halde. İşin komik tarafı bana 500'e satmadı şimdi fiyatı 500'e duşurdu ama hala satamamış. Neyse konudan sapmayalım;






Kartın benim icin ilk dikkat ceken ozelliği 6 adet fan başlığının bulunması. Bazı X370 anakartlarda bile bulunmayan bir ozellik. Guclendirilmiş PCI-E yuvası da orta seviye bir kart icin atlanmamış olması guzel. Diğer yandan heatsinkler anakarta plastik yaylı vidalar yerine direkt vida ile bağlanması da aslında kart uretilirken malzemeden hic kısılmadığını gosteriyor. Bu ne fark ediyor diye sorarsanız heatsinkler daha sağlam bir şekilde soğutulan bileşene basması sağlanıyor.

Oynattığınız zaman hic oynamadığını fark edersiniz. Ayrıca plastik vidaların kolayca kırıldığını da unutmamak lazım. Şu anda kasam kucuk olduğu icin taktığım bir fan bu heatsinki aşağı doğru baskı uyguluyor plastik vida olsa belki kırılabilirdi en kotu mosfetlere basmayacak şekilde yerinden bukulebilirdi ve soğutmayı tam veriminde yapamazdı.

Guc beslemesi olarak B350'de en guclu mosfetler bu anakartlarda kullanılmış. 4 gercek faz bulunuyor belki duşuk gelebilir fakat bir kısım da sanal fazın istikrarsız calıştığı yonunde konuşuyorlar en azından B350 icin durum boyleymiş.

Tek M.2 yuvası bulunuyor ikincisine gerek olmadığını duşunuyorum cunku en nihayetinde ikincisi 6Gbps hızda calışacak.

10 adet ses kapasitoru gorunce herhalde ALC 1150/1200/1220 gibi bir ses yongası kullanıldığını duşunuyordum fakat durum cok vahim ALC 892 kullanıyor. Uretim planında belki başka bir ses kapasitoru duşunuyorlardı fakat sonradan vazgecildi diye duşunuyorum. Cunku ALC 892 icin 4 ses kapasitoru yeterli gelecektir.

Serinin B450 modeline gecince 6 adet ses kapasitorunun cıkarıldığını fark edersiniz. Acaba eski anakartlardan bulacağım ALC 889'u lehimle değiştirebilir miyim? Cunku bu 10 adet ses kapasitoru kolaylıkla ALC 892 kodeki besleyecektir ve yuksek ses cıkış gucu alacağımı duşunuyorum. Boyle bir şey mumkunse ALC 889 bulup takabilirim biraz fantezi olur zira harici ses kartım var. Bu kart ALC 1220 ile cıksaydı rakipsiz olarak cıkarmış. Ses yongası kısmı da LED ile diğer bileşenlerden ayrılmış durumda.

Genişleme yuvası olarak 2 adet PCI-E x16 2 adet PCI-E x1 ve 2 adet PCI slotu yer alıyor. Bazıları PCI slotu olmasının sacma ve PCI-E slotu olmasının daha iyi olacağını duşunuyor. Fakat şoyle bir durum var 4 adet PCI-E doldurabilecek son kullanıcı tanımıyorum. PCI slotu olması her anlamda avantaj hatta guncel orta sınıf sadece ATX anakartlarda en azından 1 adet PCI slotu olmasının guzel olacağını duşunuyorum.

Kullanıcıda PCI slotlu ses kartı bulunabilir. Bende var diye bu kanıda değilim bende olmasa bile bu şekilde duşunurum cunku 4 adet PCI-E zaten fazlasıyla yeterli geliyor PCI koyup geriye donuk uyum olması karta ekstra parca takma olanağını arttıran bir ozellik. Rakipsiz PCI slotlu ses kartları da var ona denk bir ses kartı hala goremedim. Piyasada zor bulunuyor ama buldun mu alınması gereken bir ses kartıdır.




BIOS olarak bilmediğim sayısız ozelliği vardır fakat ben sadece şu kısmına değinmek istiyorum. Kullandığınız fanlar 3 pin bile olsa DC mod ile mudahale edilebiliyor. Bu mudahale coğu anakartta yok diye biliyorum. Guzel bir UI yok belki ama 4 stateli kontrol sağlanması guzel. PWM modda sectiğiniz yuzdelik fan hızını DC moda gecince o yuzdeliğe tekabul eden voltaja donuşuyor. BIOS'ta bu tip detayların onemli olduğunu duşunuyorum.

Şimdi Tomahawk ve Tomahawk Arctic serisi ile olan farkına.

İkinci elden alma faslına gecince daha da detaylı bakmaya başladım aralarında fark olacağını duşunuyordum sonra baktım ki kapasitorlerin renkleri farklı hemen şu linkteki listeden detaylı ozelliklere baktığımda PC Mate'de 5K kapasitor Tomahawk'ta "M" kapasitor olduğunu fark ettim.

Sonra araştırmaya devam ettim ve M602 kapasitor kullandığını gordum. Omur olarak 5K kapasitor uygun sıcaklıklarda kullanıldığı zaman 10 yıl M kapasitorun ise 20 yıl dayandığı soyleniyor. Ayrıca "M" kapasitorler genelde X370, X470, X570 serilerinin cok ust seviye modellerinde kullanıldığını da belirtmek isterim. Tomahawk'ta ek olarak arka kısmında kırmızı LED'ler bulunuyor. Arctic modelinde ise bu LED beyaz renkte. Arctic modelindeki kapasitor ise M75x. M602 ile arasında fark var mı bilmiyorum ama hemen hemen aynıdır.

Normalde PC Mate ile arasındaki bu farkı oğrenince Tomahawk'a yonelecektim fakat PC Mate satan kişi fiyatı 400 liraya cektiği icin direkt PC Mate olanı aldım. İncelenmesi gereken bir anakart olduğunu duşundum gozumde bu serinin yeri ayrı olacak. I/O portlarını anlatmadım cunku herkes anlatıyor ve pek de uzerinde durulacak bir konu değil.