Kumandalar onemlidir zira bir kere alınırlar. Bir kere aldığınızda size en iyi uyanı ve en iyi işlevselliğe sahip olanı almak onemlidir. Tabii bunun yanında butceye de dikkat etmek lazım. Piyasada bircok kumanda var ve coğu tam boy. Tam boy kumandalar guzel ama taşıması sıkıntılı ve hantallar.
FlySky'ın uzun suredir takip ettiğim bir modeli, X Lite S'i bir sure inceledim ve hoşuma gitti. Normalde Q X7 alacaktım ama icime sinmemişti. X-Lite S'i inceledikten sonra kafama yattı ve X-Lite S'te karar kıldım.
Tabii kumanda almakla iş bitmiyor. Quad icin bir alıcı ve eğer lazımsa, kumanda icin ek modul almak gerekiyor. Normalde modul almayacaktım, aklımda daha sonra Crossfire'a gecmek vardı. Ancak modul ve alıcı iceren paketin uyguna geldiğini gorunce, demeke istedim. Hem bu sayede Crossfire'a gecişi de biraz ertelemiş oldum.
X-Lite S
Kumanda ozellikleri:
Number of channels: 24 channels Internal RF module: ISRM-S Weight: 308g / 376g (with battery) Operating voltage range: 6.0 ~ 8.4V Operating current: [email protected] Operating Temperature: -20°C ~ 60°C (-4°F ~ 140°F) Backlit LCD resolution: 128*64 Model memories: 60 models (expandable by micro TF card) Micro USB interface: supports 2S Li-battery balancing charge Compatibility: ACCST D16 and ACCESS receivers
Ergonomic and compact design M12 Lite hall sensor gimbals With installed ACCESSprotocol Lower latency (down to 12ms) High-speed digital interface of internal and external modules (Baud rate: 450K) Supports spectrum analyzer function New PARAwireless training system High-speed training system with a lower latency Compatible with FrSky Free Link App and AirLink S via mobile devices Supports wired training function High-efficiency quick-charge system Supports 2S Li-Battery balancing charge Supports motion sensing control Integrated with 6-axis sensor unit Haptic vibration alerts and voice speech outputs
Genişletmek icin tıkla...
Sağlam, kucuk ve kullanışlı bir kumanda. Taşıması kolay, kontrolu kolay. İki adet 18500 pil ile calışıyor, dilerseniz 18650 de takabiliyorsunuz ancak kapağı buyutmeniz gerekiyor. Kumanda aynı oyun kontrolcusu gibi tasarlanmış, bu da ele biraz daha rahat oturmasını sağlıyor. Thumber'lar icin ideal, internetteki bircok inceleme Pincher'lar kullanamaz demiş ancak bence kullanabilir. D-pad, alıştığımızdan farklı olarak Trim ayarlamak icin kullanılıyor. Navigasyon icin, sağ tarafta konumlandırılan joysticki kullanıyorsunuz.
Hall effect gimballara sahip, bu da daha kararlı bir kontrol sağlıyor, ancak gimballar tam boy değil, biraz kısa. Gimball gerginliği ayarlayabildiğiniz gibi, kutudan cıkan vidalar ile kolayca Mode 1-2 değişimi yapabiliyorsunuz. Yukarıda 2 adet iki kademeli, 2 momentary ve 2 uc kademeli anahtar bulunuyor. Anahtarlara ulaşması kolay. Bu boyuttaki bir kumandaya momentary anahtar konulması guzel bir şey. Ben Pre-ARM'ı atadım mesela bu sayede daha guvenli oluyor. Butonlar yeterli ve konumlandırmaları guzel.
Kumanda FrSky'ın yeni ACCESS protokolunu destekliyor. Bu bağlamda guncel modul ve alıcılar ile kullanmak mumkun. Kumanda icindeki antenin guclu olduğu soyleniyor ama denemedim, yine kumanda uzerindeki RP-SMA konnektor sayesinde harici anten takabiliyorsunuz, ancak dahili anten guclu olduğundan cok fark edeceğini sanmıyorum. Kumanda arkasında Lite boyutunda modulleri takmak icin alan var. Kumandanın altında bir de MicroSD slotu var, buraya taktığınız SD kartın icine OpenTX dosyalarını ve firmware guncellemelerini atabiliyorsunuz.
OpenTX tabanlı bir kumanda. Bu sayede istediğiniz gibi ozelleştirebiliyorsunuz. Lua Script ekleyip BetaFlight yazılımı ile entegre edebiliyorsunuz. Kumanda uzerinde bir adet hoparlor var, bu sayede size sesli uyarılar verebiliyor. Bu uyarıları da OpenTX sayesinde değiştirebiliyorsunuz. Uzerindeki Micro USB sayesinde pilleri şarj edebildiğiniz gibi, bilgisayara bağlayıp simulatorde kullanabiliyorsunuz.
Fotoğraflar:
R9M Lite ve R9MX
Bu tip kumandalar alıcı ile gelmiyor ve ayrı olarak almanız gerekiyor. Tabii bircok protokol olduğundan, alırken her alıcıyı secemiyorsunuz.
Kumandaların kendi antenleri ve verici modulleri genellikle zayıftır. Bu nedenle kumandaların arkasında modul soketleri bulunur, bu sayede istediğiniz modulu takabilir ve menziliniz genişletebilirsiniz.
Modul ve alıcı olarak R9M Lite ve R9MX ikilisini tercih ettim. Kombo olarak satılıyor ve indirim ile 300 TL'nin altında geldi. Aslında Crossfire duşunuyordum ancak hem modulu pahalı hem de alıcıları, FrSky alıcılara gore daha pahalı. Hoş, hala duşunuyorum ama başlangıc icin bu paket alınabilir.
R9M Lite 900 MHz bir modul ve 100 mWatt cıkışa sahip. 100 mW ilk başta duşuk gelebiliyor ancak menzil testlerini guzel buldum. R9MX de 900 MHz bir alıcı, FrSky'ın yeni ACCESS serisi alıcılarından. OTA ozelliği bulunuyor, bu sayede alııyı kumandaya bağlamadan firmware guncellemesi yapabiliyorsunuz.
Gorseller:
R9M Lite modulu tak calıştır bir şekilde sorunsuz calıştı. Ancak R9MX'i bind edip, F.Port'u ayarlayana kadar canım cıktı. Pes edip SBUS ayarladım.
S.Port/F.Port ve SBUS farkı ise şu: S.Port'ta kumanda quaddan sensor verilerini alabiliyor. Pil, amper değeri, yukseklik gibi. SBUS ise sadece ucuş kontrolcusune veri gonderiyor.
Genel olarak iyi ve kaliteli urunler. Asıl yorumumu ise, ıcmaya başlayınca yapacağım. Zira şu an her şey cok teorik.
Okuduğunuz icin teşekkurler.