Gecen sene kış uykusuna yatırdığım bir tarif daha. Fesleğen demişken, domatesin de mevsimiyken gec kalmadan yayınlamak istedim.

Gectiğimiz yaz babam sağ olsun yazlıktan o kadar cok domates toplayıp getirdi ki… Tek başıma getirdiklerini tuketemeyeceğim icin kışa hazırlık olsun diye tencereler dolusu domates sosu hazırlayıp dondurmuştum. Aynı pestoda olduğu gibi, birkac kavanozu da hemen tuketilmek uzere buzdolabına atmıştım. Ne hazırlasam diye gezinirken blogların birinde Jamie Oliver’ın bir tarifine rastlamıştım. Tarif Jamie Oliver’ın “Jamie’s Italy” kitabından. Kutuphanemin en sevdiğim yemek kitaplarından birisi. Tarifler cok lezzetli, fotoğraflar şahane. Tarifin adı fırında makarna, ama bildiğiniz fırında makarnaları andırmıyor.

Al dente pişen makarnalar sosun ucte biri ve birkac avuc Parmesan peyniriyle karıştırılıyor, daha sonra bir kat makarna, bir kat domates sosu, bir kat mozzarella peyniri, bir kat fesleğen yaprağı olarak bir fırın kabına dizilip en uste Parmesan peyniri serpiliyor ve fırında yarım saat daha pişiriliyor. Mozzarella taze bir tat verirken, daha tuzlu olan Parmesan da katmanları iyice birbirine yapıştırıyor. Tarifin orijinalinde Parmesan peyniri var ama ben tarifi daha cok sevdiğim bir peynir olan Eski Gouda ile hazırladım.
Daha once hic eski Gouda tattınız mı? Parmesan kadar tuzlu ama daha yağlı bir peynir. Bu ozelliği sayesinde fırında pişen makarnalar cıktıktan sonra sanki hepsine elinizle tek tek tereyağ surmuşsunuz gibi oluyor.Domatesli ve Fesleğenli Fırında Makarna
15 Temmuz 2009 | Kategori: Makarna

Gecen sene kış uykusuna yatırdığım bir tarif daha. Fesleğen demişken, domatesin de mevsimiyken gec kalmadan yayınlamak istedim.

Gectiğimiz yaz babam sağ olsun yazlıktan o kadar cok domates toplayıp getirdi ki… Tek başıma getirdiklerini tuketemeyeceğim icin kışa hazırlık olsun diye tencereler dolusu domates sosu hazırlayıp dondurmuştum. Aynı pestoda olduğu gibi, birkac kavanozu da hemen tuketilmek uzere buzdolabına atmıştım. Ne hazırlasam diye gezinirken blogların birinde Jamie Oliver’ın bir tarifine rastlamıştım. Tarif Jamie Oliver’ın “Jamie’s Italy” kitabından. Kutuphanemin en sevdiğim yemek kitaplarından birisi. Tarifler cok lezzetli, fotoğraflar şahane. Tarifin adı fırında makarna, ama bildiğiniz fırında makarnaları andırmıyor.

Al dente pişen makarnalar sosun ucte biri ve birkac avuc Parmesan peyniriyle karıştırılıyor, daha sonra bir kat makarna, bir kat domates sosu, bir kat mozzarella peyniri, bir kat fesleğen yaprağı olarak bir fırın kabına dizilip en uste Parmesan peyniri serpiliyor ve fırında yarım saat daha pişiriliyor. Mozzarella taze bir tat verirken, daha tuzlu olan Parmesan da katmanları iyice birbirine yapıştırıyor. Tarifin orijinalinde Parmesan peyniri var ama ben tarifi daha cok sevdiğim bir peynir olan Eski Gouda ile hazırladım.

Daha once hic eski Gouda tattınız mı? Parmesan kadar tuzlu ama daha yağlı bir peynir. Bu ozelliği sayesinde fırında pişen makarnalar cıktıktan sonra sanki hepsine elinizle tek tek tereyağ surmuşsunuz gibi oluyor.

Katmanlar arasında gomulu fesleğenler yumuşadıkları icin benim icin pek bir anlam ifade etmiyor dolayısıyla fırından aldıktan sonra tepesine serpiştirmeyi tercih ediyorum. Fotoğrafları cektikten sonra bir kez de fırına vermeden once uzerine serpiştirmiştim. Tepeden ısıya maruz kalan fesleğen yaprakları iyice kıtırlaşmıştı, pek bir guzel olmuştu. Oyle de deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun

500 gram Gnocchetti (deniz kabuğu) makarna
2.5 su bardağı domates sosu (bu tarifin ucte biri yeterli)
200 gram Eski Gouda peyniri, rendelenmiş (veya Parmesan peyniri)
2 top (200 gram) Mozzarella peyniri (veya Cecil peyniri)
20-30 adet taze fesleğen yaprağı
1 corba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Makarnayı al dente pişirip bir su bardağı domates sosu ve bir avuc rendelenmiş eski Gouda peyniriyle tencerede karıştırın.
Fırınınızı onceden 200 derecede ısıtın.
Geniş bir fırın kabını bir corba kaşığı zeytinyağıyla yağlayıp malzemeleri doşemeye başlayın.
Once makarna, ardından ince dilimlenmiş Mozzarella ve rendelenmiş eski Gouda peyniri ve onun da ardından domates sosu. Butun malzemeler tukenene kadar ve en ust katman eski Gouda peyniri olacak şekilde bu sırayla dizin.
200 derecelik fırında ust katmandaki peynir iyice eriyene kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin.
Fırından cıkardıktan sonra taze fesleğen yapraklarını tepesine serpiştirip servis yapın.