gece terlemeleri, nedir, neden oluşur, hangi hastalıkların belirtisi olabilir, oneriler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz






Sevgili melekler,
Gece terlemeleri pek cok insanın şikayetci olduğu bir durumdur.Yaz aylarına girdiğimiz şu gunlerde terlemeler artarak devam edecektir.Ancak bu terlemeler aşırıysa bir doktora gorunmekte fayda var.Zira bir hastalığın belirtisi olabilirler.

Tuberkiloz:
Gece terlemesi denince akla gelen hastalıkların başında tuberkuloz yer alır. Tipik tuberkulozlu bir hastada oksuruk, az miktarda balgam, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ile beraber hafif ateş ve gece terlemesi vardır. Bu hastaların muayenelerinde genellikle onemli bir bulgu yoktur. Tanı icin akciğer rontgeni cekilmesi, balgamda tuberkuloz mikrobunun aranması ve kulturu gerekir.

Lenfoma:
Hodgkin lenfomalı hastalarda haftalarca sureyle dalgalanmalar gosteren yuksek ateşle beraber gece terlemeleri olabilir. Boyundaki lenf bezlerinde ve dalakta buyume vardır. Kesin tanı icin lenf bezlerinden biyopsi yapılır.

Menepoz:
45-55 yaş arası hanımlarda gece terlemesinin menopozla ilgili olması da mumkundur. Adet gormenin kesilmesiyle beraber kanda ostrojen hormonunun azalması ateş basmaları, uykusuzluk, sinirlilik, carpıntı.. gibi belirtilerle beraber gece terlemelerine de neden olabilir.

Şeker hastalığı:
Diyabetli hastalarda geceleri kan şekerinin duşmesi(hipoglisemi) terlemelere yol acabilir. Bu durum diyabetleri kontrol altında olmayan ve gunduzleri yuksek dozda insulin alan hastalarda daha fazla gorulur.

Hipertroidi:
Boyundaki troit bezinin fazla miktarda hormon uretmesi, yani hipertroidi de gece terlemelerinin iyi bilinen nedenlerindendir. Hastalarda ayrıca, sıcağa tahammulsuzluk, carpıntı, sinirlilik, kilo kaybı ve adet duzensizlikleri de olabilir. Tanı icin kanda troid hormon duzeylerine bakılır.

Uyku apnesi:
Uyku apnesi, yani uyku sırasında solunumun tamamen durması erkeklerde kadınlara gore iki misli fazla gorulur. Her yaşta rastlanabilir, ancak hastaların coğu orta ve ileri yaşlardaki kişilerdir. Şişmanlık ve boynun geniş olması en onemli risk faktorlerindendir. Başlıca belirtileri, horlama, uykuda solunumun durması, gunduzleri uyuklamadır.

Reflu hastalığı:
Reflu hastalığının en onemli belirtisi, goğus kemiği arkasında ağrı olmasıdır. Bu, yemeklerden sonra ve geceleri daha şiddetli olan, one eğilmekle artan, yanma şeklinde bir ağrıdır. Bazı kişilerde ağza mide iceriği ya da acı su gelmesi, geğirme ve yutma gucluğu gibi şikÂyetler de gorulebilir.

Enfeksiyonlar:
Başta AİDS olmak uzere, EB virusunun neden olduğu infeksiyoz mononukleoz gibi enfeksiyonlar ve karaciğer, dalak apseleri de gece terlemesi ile beraber olabilir.

İlaclar:
Başta ateş duşurucu ve ağrı kesiciler olmak uzere pek cok da terlemeye neden olabilir. Ayrıca, bazı yuksek tansiyon, depresyon ve meme kanseri tedavisinde kullanılan lar ile alkol ve baharatlı yiyecekler de gece terlemelerine neden olabilirler. Prof. Dr. Ahmet Rasim Kucukusta