Neden Huawei D14? Neden dizustu bilgisayar?
Ablama birkac ay once D14 R7 3500U modelini almıştık, goruntusunu, malzeme kalitesini oldukca beğenmiştim. Ablamda memnun olduğunu soyleyince biraz daha guvendiğim bir marka oldu. Bildiğiniz gibi Huawei dizustu bilgisayarlarda kamerayı klavyeye gomuyorlar, bu da gizlilik konusunda oldukca onemli bir detay, bant yapıştırmaya gerek kalmıyor. Sizi bilmem ama ben mikrofon kısmını pek sallamasam bile kamera kısmına aşırı takıntılıyım. Aslında Series S + D14 yerine RTX 3060 iceren bir oyuncu laptopu almayı duşunuyordum. Ama 15.6inc cok buyuktu, buyuk olmasının yanı sıra 2.5 kilogram ağırlık ise oldukca fazlaydı, sonucta kas yapmak gibi bir amacım yoktu, rahat taşımak istiyordum. Veee D14 sadece 1.4 kilogram civarı, tuy gibi! Seneye universite yolcusuyum. Dolayısıyla hafiflik ve dizustu olması benim icin onemli, yanımda 15 kilogramlık metal bir kasa goturmem ihtimal dahilinde bile değil. Kasası plastik olmadığı icin biraz daha guven veriyor acıkcası. Onceki incelememde olduğu gibi yine alışılmış sebeplerden dolayı tercih ettim kısaca. Yoksa maddeler cok uzar ama anlamı yok.
Peki D14 bana nasıl bir deneyim sundu? Memnun kaldım mı? Gunluk kullanımın yanı sıra oyun performansı nasıldı?
İlk once soğutma kısmından başlamak istiyorum, malum dizustu bilgisayarlarda soğutma ile ilgili soru işaretleri bolca oluyor. Cihaz boştayken, dumduz dizi izlerken vesaire 39-43 derece arasında calışıyor. Hatta yatağımın uzerinde, dolayısıyla hava kanalları da yorganımla engellenmiş şekilde 30 dakika kadar anime izledim, sıcaklık değerleri yine aynıydı. Yuk altında ise şimdiye kadar maksimum 78 derece gordum, ek bir soğutma kullanmıyorum. Dolayısıyla soğutma kısmını dert etmenize gerek yok, gayet hoş bir iş ortaya koyulmuş. Oyun performansı ise benim beklentimi karşıladı, zaten almadan once Vega 10 ile ilgili tum testleri izlediğim icin beklentimi karşılaması da oldukca doğal. Aldığım oyun performansı şu şekilde:
CS:GO: 1920x1080p, 16:9, en duşuk ayarlar, ortalama 70-75FPS.
Battlefield 1: 1920x1080p, olunun olusu ayarlar, goruntu olcekleme idi sanırım işte o ayar %70'de, ortalama 35FPS. Arada 27'lere kadar duşuyor, 40-45'lere kadar cıkıyor.
Battlefield 4: 1920x1080p, en duşuk ayarlar, goruntu olceklemeden kısılmadı, ortalama 45-50FPS.
Not: tum testlerimi maksimum performans moduyla, şarja takılı şekilde yaptım.
Oyun odaklı bir bilgisayar olmadığı icin pek beklentiye girmek anlamsız zaten, iş goruyor. Tabii tek amacınız benim gibi sadece arkadaşlarınızla eğlenmek ise. Aksi şekilde rekabetci bir oyuncuysanız tatmin etmeyecektir. Oyunlardayken fan sesi doğal olarak yuksek. Sarj kısmında ne yazık ki yorum yapamayacağım cunku pandemi dolayısıyla evden cıkmıyorum, dolayısıyla mobil kullanım testi yapamadım. Genel olarak evde laptop ekranı kapalı, monitore bağlanmış şekilde kullanıyorum. Ancak pil performansı standart kullanımda canınızı sıkmayacaktır diye duşunuyorum. Urunun kamerasına gelecek olursak, kamerası ortalama bir dizustu kamerası diyebilirim. Tek artısı klavyeye gomulu olması, gunu kurtarabilecek bir kamera ama daha fazlasını beklemeyin. Şimdi urunun gomulmesi gereken 2 yanına değinmek istiyorum, biri cozulebilir ama diğeri gercekten cok buyuk bir eksi yon. İlk olarak urunde yalnızca 2 adet USB girişi var, cok az olduğunu duşunuyorum ancak kucuk bir harcama ile coğaltıcı edinebiliriz, asıl bomba sizi de sinir edecek diye duşunuyorum. Şimdi urunun 2 adet RAM slotu var, tabii APU olduğu icin 2 RAM slotunu da doldurmuşlar, şu anda 4+4 2400MHz RAM takılı ama... Cok buyuk bir ama ki servis yardımıyla urune RAM yukseltmesi yapamıyoruz. 1.2 GB GPU'ya ayırıyor, kalan miktar ise size az mı geliyor? Urunun garantisini bozmadan hicbir şey yapamıyorsunuz. Aşırı sinir bozucu bir şey. 2021 yılındayız ve aldığımız dizustu bilgisayara en basit parcanın yukseltmesini yapamıyoruz, sacmalık. Tasarım on numara, parmak izi okuyucu cok guzel, ekran gayet iyi, performansı gayet guzel yani tamamen alınabilir bir bilgisayar ama neden RAM yukseltmesi yapılamıyor? Belki ilk dizustu tecrubem olduğu icin ben cahillik yapıyorumdur, coğu modelde yukseltilmiyor olabilir belki ama bana sacma geldi. Bu arada bahsetmeyi unutmuşum, bilgisayarın icerisinde yanılmıyorsam Samsung SSD kullanılmış ve bu SSD'ler ile 3.5GB okuma, 2.5GB yazma hızları elde ettim, dolayısıyla hız kısmında sorun yok. Urunde Ethernet girişi olmadığı icin Wi-Fi ile kullanıyorum, Wi-Fi 5 ile birlikte verimli bir şekilde kullanabiliyorum, kablosuz bağlantı kısmında da sorun yok. İcinde yuklu gelen PC Manager ile birlikte tum driver guncellemelerini rahatlıkla yapıyorum. Telefonu da bağladım, aramaları direkt bilgisayardan yanıtlıyorum, keyfim yerinde.
Peki alınır mı?
Her urunde olduğu gibi kendinize "benim neye ihtiyacım var." demelisiniz. Eğer ihtiyacınız ince, kucuk ve hafif bir bilgisayar ise ama arada bir tatlı oyunlar oynamak isterseniz alabilirsiniz. Eğer oğretmen ya da canlı ders, canlı konferans tipi işlerle uğraşmanızı gerektiren bir mesleğiniz varsa kesinlikle alın. Eba canavarı nasıl osla