ATX anakartınızı mini ITX anakarta donuşturen kasa: Phantex P500A DRGB.
Bildiğiniz gibi işlemcilerin ısınmasının, performans kayıplarının onune gecebilmek icin sectiğimiz işlemciler kadar sistemimizde kullanacağımız diğer bileşenlerde onemli. Bunlardan biri işlemcimize uygun bir soğutma ve hava akışı iyi bir kasa. Ben de gectiğimiz aylarda kullanmış olduğum Ryzen 5 3600X işlemcim icin Cooler Master ML240L v2 sıvı soğutmasını takmıştım. Bu soğutucuyu kullanmadan once sıvı soğutucularla ilgili bir tecrubem yoktu. Gerek bu forumda gerekse diğer forumlarda ve teknoloji icerikli Facebook sayfalarında sıvı soğutucuların performansları ballandırıla ballandırıla anlatılıyordu. Sistemim Corsair Spec Delta RGB kasasında kuruluydu, soğutucuyu kasamın ust tarafına kurdum. Ancak soğutucu kurulumdan sonra "hayal kırıklığına" uğradım. Stok fan ile aralarında 7-8 derecelik bir fark oluşuyordu. Tabii ki BIOS uzerinden CPB (Ryzen'ler CPB -Core Performance Boost- acık konumdayken, işlemcinin maksimum Turbo frekansına ihtiyacınız olduğu durumlarda otomatik olarak yukselten bir ozelliktir) kapatarak daha duşuk sıcaklıklar elde edebiliyordum ancak boylece de işlemcinin performansından yararlanamıyor oluyordum. Sıvı soğutmanın bir anlamı kalmıyordu.
Bu şekilde ASUS Ai Suite 3 programı uzerinden otomatik ayarlama yaptım, program işlemciyi 4 GHz'e sabitledi. 4 GHz de işlemci sıcaklığım boşta 38-42 derecelerdeydi. Sıvı soğutucunun tam performans veremediği, bozuk olduğu ihtimalleri kafamda yer etmeye başladı. Kasanın on kapağını acarak kullandığım zamanda da yaklaşık 2 derecelik fark oluyor, hem tozlanma artıyor hem de kotu bir goruntu ortaya cıkıyordu. Hava akışı iyi olan kasalarla ilgili bir araştırma yaptığımda ise Turkce kaynaklarda kısıtlı oneriler oluyordu. kasa oneren bazı kişilerde sezinlediğim marka fanboyluğu doğru urunler hakkında bilgi almamın onune geciyordu. yabancı kaynaklar uzerinde araştırma yapmaya başladım.
Yabancı kaynaklarda ise hava akışı ve hacim yonunde genel olarak iki kasa cok one cıkıyordu: Lianli Lancool II mesh ve Phantex P500A DRGB.
Hacim ve radyator destekleri konusunda P500A daha cok ilgimi cekti. Kasa ile ilgili Turkce kaynaklar olmasa da yabancı sitelerde, forumlarda ve YouTuber incelemelerinde, hava akışı konusunda en ust seviye kasalardan biri olduğunu rahatlıkla gorebiliyoruz. gerek on tarafa 420mm, ust tarafa 360mm radyator desteği, gerek geniş hacmi, gerek mesh on paneli, gerek kasa icerisinde gelen 3x140 mm ARGB fanları, şıklığı derken acabaları da bir kenara bırakarak tercihimi Phanteks P500A drgbden yana kullandım. Tabii ki de ozellikler bunlarla sınırlı değil.
Daha kurulum yaparken rahatlığı fark ettim. Arka taraf kablolama alanı muthiş. Kasanın montajını bitirdim ve bağlantıları yaptım. Guc duğmesine bastıktan sonra ışıklar parlayınca gordum ki ATX anakartım (ASUS TUF X570 GAMING Plus) kasanın buyukluğunden dolayı mini ATX boyuta donuşmuş.
Hemen sıcaklık testlerini gercekleştirdim ve anladım ki sorun sıvı soğutmada değil bendeymiş. İşlemcimin 4 GHz de, boşta, 450 RPM kasa fan donuşuyle sıcaklığı 35 derecede. Eğer ARGB aydınlatma olmasa kasanın calışıp calışmadığından emin olamayacağınız bir sessizlik hakim. Fanları 2000 RPM gucunde calıştırıp (bilgisayarın bulunduğu odanın balkon kapısı acık) kontrol ettiğimde, fanın boştayken sıcaklığını en duşuk 18 derece olarak (24 derecede stabil kaldı - kış ayı ve havanın sıcaklık değerlerini de goz onunde bulundurun-) gordum. Normal oda sıcaklığında ise fanlar 450 RPM de calıştığı şekliyle boşta 31 derece. Yine fanlar otomatik ayarlardayken, oda sıcaklığında yaptığım 1 saatlik Prime95 testinde maksimum 62 derece sıcaklığa ulaştım.
Hava akışı konusunda işini şansa bırakmak istemeyenler icin kesinlikle oneririm. Kasanın Turkiye'de her zaman stoğu bulunmamakta. Zaman zaman Turkiye'deki lokal tekno marketler urunle ilgili stok bulunduruyor ancak haliyle hemen tukeniyor. Kasanın Avrupa satış fiyatı 130-150 Euro arası.
ATX anakartınızı mini ITX anakarta donuşturen kasa: Phantex P500A DRGB
İncelemeler0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Ticaret ve Dijital Alışveriş
- Alışveriş
- İncelemeler
- ATX anakartınızı mini ITX anakarta donuşturen kasa: Phantex P500A DRGB