Selamlar. 17 gun once PC platformundan Xbox'a geciş yaptım. Aslında kısmen cunku PC'de oyun oynamaya devam edeceğim (yakın zamanda Huawei D14 icin de bir yazı yacağım.). Aslında konsola gecmek pek aklımda yoktu, RTX 3060 almak icin ekran kartımı satmıştım, piyasaya sunulduktan sonraki fiyatını gorunce ise sinirlenip cok kısa bir duşunme anından sonra Xbox Series S sipariş ettim. Tabii ki incelemeler izledim ve konsol hakkında bilgi edindim ancak 24 saat bile surmedi karar vermem. Once Series S modelini neden tercih ettiğime sonra da deneyimlerime değineceğiz. İlk defa konsola gececek olanların kafasındaki soru işaretlerini gidereceğimi umuyorum.
Xbox Series S alma sebeplerim:
1-
Cebimde cok fazla para yoktu, elimdeki para ile oyun amaclı alabileceğim en uygun cihaz olduğunu gordum.
2- 180 TL'ye 1 yıllık Live Gold uyelik aldıktan sonra 45TL'ye Game Pass Ultimate alarak 225TL'ye 1 yıllık Game Pass Ultimate + Live Gold + EA Play alma fırsatım olduğu icin cazip geldi. Artık o kampanya bitti maalesef.
3- Seneye universiteye gideceğim icin kucuk, ince, hafif ve guclu bir cihaza ihtiyacım vardı. Oyuncu laptopu almayı duşundum ancak gun icinde omzumda 2.5kg laptop + adaptor + kulaklık ve diğer eşyalar cok ağır olacaktı. Yanımda devasa bir masaustu goturme imkanım zaten yoktu, bu yuzden Series S en uygun tercihti.
4- Şimdiye kadarki tum konsollar arasında en iyi tasarıma sahip olanın Series S olduğunu duşunduğum icin. Harika gorunuyor ya.
5- 1920x1080p monitorum olduğundan dolayı PS5, Series X almamı gerektirecek bir durum yoktu.
6- Ah vah oyun hata verdi, crash, virus, Windows Update yine sistemi salladı derdi olmaması.
--------
Tercih sebeplerim alan coğu kişi ile benzer gorduğunuz gibi. Peki deneyimlerim?
Xbox Series S modelindeki deneyimlerim:
Ben 4-5 yaşımdan beridir masaustu kullanıyorum. Sadece 3 yıl once God of War oynamak icin PS4 alıp satmıştım ve PS4 kontrolcusu inanılmaz derecede rahatsız olduğu icin God of War oyunundan değil belki ama konsollardan iyice soğumuştum. Ama Xbox kontrolcusu oyle bir izlenim bırakmadı, inanılmaz rahat. Klavye ve fareye tercih ederim, o derece rahat. Ama bir turlu FPS oyunlarına alışamıyorum, onca yıl masaustu kullanınca insan alışmakta bayağı zorlanıyor tabii. Ara yuzunu cok beğendiğimi soylemeden gecmek istemiyorum, PS4 aldığımda epey kafam karışmıştı ama Series S sorun yaratmadı. Ancak şoyle bir sorun ile karşılaştım, oyun kolum bir anda şak diye bağlantıyı kesip yanım sonmeye başlıyordu, bazı kaynaklarda PC ya da Xbox'a kablo ile bağlayıp cıkartınca duzelir demişti, birkac defa duzeldi ancak birkac defa duzelmediği de oldu. Pilini değiştirince duzeliyor, nadiren yapıyor zaten. Birkac yerde okuduğum kadarıyla yeni konsollarda bununla karşılaşılabiliyormuş, o yuzden sorun etmedim. Konsolda ilk dikkatimi ceken şey hızlı başlat moduna aldığınızda kendi kendine kapanıyor, ancak kapanmak denemez. O anda indirmeniz vs devam ediyor, ilk başlarda elektrik gidiyor sanmıştım ama konsolun kendi ozelliğiymiş. Birkac defa tum gun evdeki interneti bu şekilde felc etmiştim hatta, deneye deneye oğreneceğiz tabii. Konsolda en beğendiğim şey ise quick resume oldu. Diyelim ki Witcher 3 oynuyorsunuz, arkadaşınız sizi Apex Legends'e cağırdı, ortadaki tuşa basıp oyunlardan Apex'i acıyorsunuz ve oyun bittiğinde cıkıp kaldığınız saniyeden Witcher 3'e devam ediyorsunuz, hızlı başlatta kullanırken konsolu kapattığınızda da aynı ozellikten faydalanabiliyorsunuz. Cok oyunculu oyunlarda pek sağlıklı calışmıyor ancak tek oyunculu kısmında mukemmel bir ozellik, beni cok kurtarıyor. Konsolda ısınma kısmında da bir sorun yaşamadım. Masaustune cok gorduğum ucak gibi donen fanlar ve cıkardıkları gurultu bunda yoktu. Ancak canımı sıkan bir şey var, konsola her kablosuz kulaklığı bağlayamıyorsunuz, bence bu cok kotu, konsol ozel surumleri almak zorunda kalıyorsunuz genelde. Şahsen Cooler Master MH670'i kablolu şekilde kullanmak beni rahatsız etti, - bir yon diyemem ancak konsolların şu "ozel surum" mantığı biraz canımı sıkıyor. Ancak - olarak gorduğum bir detay var, konsolu dik koyamıyoruz. Yani koyuyoruz ama pek guvenli değil, en ufak bir şeyde duşebilir, aşırı sallanmaya musait, hafif ve ince yapısı ise onu duşmeye cok musait yapıyor. Muşteri hizmetleri de dik kullanımı onermiyormuş, ama ben rahat durmam, AliExpress uzerinden bir aparat alarak cozerim muhtemelen. Bu eleştirim ise oyun şirketlerine geliyor, yıl olmuş 2021 ama elle tutulur sayıda capraz oyun destekleyen oyun yok. Apex Legends ve rocket leauge var, bu kadar. Battlefield gibi oyunlar desteklemiyor, PUBG sadece konsollar arasında. Atlamak istemem, bir de Warzone var ama sayıları cok az ve bu aşırı rahatsız edici, bırakın PC oyuncuları beni dumduz etsin, tek derdim arkadaşlarım ile her oyunu oynayabilmek. Neyse konumuza donelim, konsolda tasarımsal anlamda keşke bir kablo saklama paneli olsaymış dedim. Kablolar cirkin duran şeyler, guc kablosu, HDMI kablosu, harici disk kablosu koyunca 3 tane kablo oluyor elimizde ve cok kalabalık duruyor. Harici disk demişken, konsolun diski oldukca hızlı ancak 360 yeterli mi tartışılır, kişiden kişiye değişir. Acıkcası bana yetmesi imkansız. Ben de ekran kartı olmayan bilgisayarımı zaten satacaktım, icindeki Samsung SSD'yi bicimlendirdim ve tek bolum yaptım sonra da SSD kutuma koyup konsola taktım, benim okuduğum kadarıyla icine oyun atmamıza Microsoft izin vermiyordu ama oyle değilmiş, şu anda 1TB alanın %60'ı dolu ve icindeki tum oyunları taşıma vs yapmadan oynayabiliyorum, o yuzden depolama alanı son derdiniz olabilir. Son olarak Xbox'un ne yazık ki Discord ile anlaşması yok. Quarell diye bir uygulama ile Discord kullanabilirsiniz ancak Discord'da olan gurultu onleme, susturma gibi guzel ozellikler onda yok ne yazık ki. Mikrofonunuz gurultu onleme yokken yankı ya da cızırtı yapıyorsa karşı taraf icin sorun olabilir.
Peki bu konsol alınır mı?
Bunu bana sormak yerine kendinize "benim neye ihtiyacım var?" sorusunu sormalısınız. İnce, hafif, guclu ama cep yakmayan bir cihaza ihtiyacınız varsa kesinlikle alınır. Zaten alım gucu cok iyi bir toplum değiliz, 4bin TL gibi bir fiyata alacağınız laptop ya da masaustu ile en fazla ne yapabilirsiniz ki? Surekli yukseltme derdiniz olacak. Şahsen ben bu konsolun uzun yıllar sorun yaratmayacağına inanıyorum, bircok kişi "maksimum 3-4 yıl." diyor ancak tek taraflı bakıyorlar. Bu konsol gerek Turkiye gerek dunyadaki diğer ulkeler icin bir nimet, PC ya da PS platformundan Xbox'a geciş yapmak icin mukemmel bir urun. İstersen alım gucu yuksek bir Amerikalı ol, fark etmez. Kimse ilk defa gececeği, emin olmadığı bir platforma 500 dolar vermek istemez. Bu arada ben bu yazıyı bitirirken ulkedeki birkac calkantılı olaydan dolayı dolar ve euro yukseldi ne yazık ki. Ne yaparsın işte, para birimi inişli cıkışlı olan bir ulkede bulduğunu kapacaksın, fiyat duşer devri gecti ne yazık ki. Umarım konsol fiyatlarını ucurmaz bu sıcrama. Şimdi okumaya uşenenler icin bir puanlama yapacağım ama bu puanlamaya gore konsol almayın cunku ben bu puanlamayı kendi deneyimlerime gore yapacağım, tum puanlar beklenti ve ihtiyaclarımı karşılaması doğrultusunda olacak.
Puanlama:

Tasarım: 10/10
Performans: 9/10
Fiyat/Performans/Kalite oranı: 9.5/10
9. nesil oyun kolu: 10/10
Oyun fiyatları: 5/10 (Microsoft ile alakalı değil ne yazık ki.)
Taşınabilirlik: 10/10
Beklentilerimi ne kadar karşıladı : 9/10