Hayalim 27 ınch boyutunda 2K cozunurluğundeki Dell'in 1 ms tepki sureli 10 Bit (1 milyar renk) cıkış renk derinliği olan 144 Hz monitoru idi. BF5 ve Warzone gibi oyunlarda 2K'da yuksek ayarlarlarda yuksek FPS alabilmek icin iyi bir ekran kartına ihtiyacım olduğunu bildiğimden bunu gozardı etmiştim.
Gecenlerde Vatan Bilgisayar'a kuzenime de aldığımız ViewSonic XG2401'i tamir icin teslim ederken 1080p 27 ınch IPS monitorlere bakmıştık. Benim kullanım şartlarında 27 ınch'de 1080P'nin sorun teşkil etmediğini gozlemledim. Ayrıca IPS panelin renk canlılığı da hoşuma gitmişti. Kuzenin de aklına yatmışken internetten araştırdığımda 27 ınch 1080p ve yuksekliği ayarlanabilir standı olan monitorlere bakarken MSI Optix MAG274r 2400 TL civarı fiyatıyla dikkatimi cekti.
Diğer monitorlerde olan 1 ms (MPRT) tepki suresi, yuksekliği ayarlanabilir stand, titreşim engelleyici ozellikli, 144 Hz tazeleme oranı, mavi ışık filtresi, yansıma onleyici anti glare kaplama gibi ozelliklerin dışında aradığım ozelliklere de sahipti. HDR desteği gostermelik olduğundan denemedim bile. Yabancı incelemelerde de bunu gormezden gelmemiz gerektiği vurgulanıyor.
Bunların en onemlisi 10 Bit (8 Bit+FRC ile) ile 1 milyar renk sağlarken sRGB renk gamutunun %132'sini, DCI-P3 renk gamutunun %95'ini verebiliyor. Bunu dışında rekabetci oyunlar icin gece goruşu (diğer firmalarda siyah dengeleme veya Black equlaizer gibi isimlerle de anılıyor) karanlık noktaları aydınlatırken oyun genelindeki parlaklığa olabildiğince az mudahale ediyor.
FreeSync Premium ile de bircok ozelliği garanti ediyor:

AMD FreeSync Teknolojisi Premium ve Premium Pro Olarak Genişliyor AMD, yıllardır kullanılan FreeSync teknolojisini geliştirerek FreeSync Premium ve FreeSync Premium Pro adındaki iki yeni sertifikasını duyurdu.

Bu teknolojilerden lfc gibi duşuk FPS'lerde akıcılığı sağlayan ozellikler de mevcut. Lfc FPS'nin FreeSync aralığı altına indiği durumlarda o kareyi iki defa gostererek FPS'yi FreeSync aralığına sokuyor. Orneğin 25 FPS'i o anki kareyi 2 defa gostererek 50 FPS yapıyor ve boylece goruntu FreeSync aralığında kalıyor.
Bu teknolojiler anlat anlat bitmez. Gelelim monitorun dış gorunuşune:
Ayarları joystick yardımıyla yapabilmek Mac veya konsol gibi diğer platformlar icin kullananlara cok buyuk kolaylık sağlar. Bu arada 120 Hz konsol modu teknik ozellikler arasında.
Standın ortasındaki kablo kanalı geniş ve işlevsel. Giriş-cıkış portları:
1 tane Display Port 1.2a, 2 tane HDMI 2.0b ve 1 tane USB tip C girişi var. Kulaklık cıkışı da mevcut. Monitorun dahili hoparloru olmadığı icin kulaklık cıkışından ses alabilirsiniz (ben oyle yapıyorum). USB tip b ile bilgisayar bağlarsak 2 tane USB 2.0 bağlantı elde ediyoruz. Kaldı ki masaustu uygulaması icin bilgisayara USB ile bağlamak şart ve oneririm. Kutudan guc kablosu ve harici adaptoru, USB bağlantı icin kablo, HDMI kablosu ve stand veya duvara askı icin vida poşetleri cıkıyor. Standını sabitlemek icin 2 vida yetiyor.
Kutudan Display Port kablo cıkmaması yuzunden internetten VESA sertifikalı şu kabloyu sipariş etmiştim:
Paugge V1.2 Vesa DisplayPort Sertifikalı 21.60 Gbps Bandwith Fiyatı Paugge V1.2 Vesa DisplayPort Sertifikalı 21.60 Gbps Bandwith en iyi fiyatla Hepsiburada'dan satın alın! Şimdi indirimli fiyatla sipariş verin, ayağınıza gelsin!

G-Sync kullanmak icin de bu kablo gerekli diye biliyorum. HDMI 2.1 ile G-Sync desteği geldi diye biliyorum ki bu monitorumuzun desteklemediği HDMI versiyonu.
Monitorun malzeme kalitesi cok iyi. 3 yanı ince cerceveli ama ekran acıkken anlıyorsunuz ki iceriden siyah ince bir bant var. Bu ince cercevelere rağmen ışk sızması cok cok az ve ışık dağılımı cok cok dengeli idi.
Fotoğraf ile gozumun gorduğunun alakası yok ama yine de paylaşayım:
Olu piksel testi de sorunsuzdu.
Monitoru bilgisayar 8 Bit olarak goruyor. 10 Bit icin NVIDIA denetim masasında şu değişiklikleri yapmanız yeterli:
Ayrıca bilgisayarınıza bu monitorun driverını kurmak icin resmi sitesinden driverı indirip:
Masaustunde sağ tık/ goruntu ayarları/ gelişmiş goruntu ayarları/ ekran goruntu bağdaştırıcısı ozellikleri/ monitor
/ Ozellikler/ surucu/ surucuyu guncelleştir/ bilgisayarımdaki suruculere goz at yolunu kullanarak indirmiş olduğumuz driverı kuruyoruz.
Aklıma gelmişken USB tip C bağlantısı ile sadece cihazları şarj etmiyoruz. Destekleyen kablo ve cihaz ile ekrana goruntu verip USB portlarına klavye ve fare takarak USB tip C ile bağlı olan cihazda bu klavye ve fareyi kullanabiliyormuşuz. Denemedim tabii ki.
Resmi sitesinden Gaming OSD 2.0 programını kurduğumuzda artık tum ayarları ve fazlasını bu program ile yapabiliyoruz. Anakartın arka USB portlarından birisine takılı idi USB kablosu ile monitor ama yazılım gormedi. Cıkarıp başka porta takınca gordu.
Gaming OSD yazılımında standart kullanım, film izleme ve oyun oynamak icin onereceğim ayarım şu şekilde:
Rekabetci oyunlar icin ise şunu oneririm:
Dikkat ettiyseniz sol tarafta yaptığınız profili devreye sokmak icin uygulama/uygulamalar da secebiliyorsunuz. Kullanmadım daha.
Uygulamanın diğer ozellikleri:
Tepki suresinin 1 ms MPRT olması R6 Siege'de hic dezavantaj yaşatmadı. 1 ms MPRT ortalama 3-4 ms GtG'ye denk diye biliyorum. Oyunlarda 3-5 ms ile 1 ms (GtG) arasında gozle gorunur bir fark olmadığını da deneyimlemiş oldum.
Monitor ayarlarından tepki suresini en hızlı goruntu iyileştirmeyi kapalı secerseniz 1ms hissini keskin bir şekilde cok sağlam iyi bir goruntu ile elde edebilirsiniz. Ayrıca bu şekilde ghosting vs. de olmuyor.
Bilgisayar acılışında goruntunun cabuk gelmesini istiyorsanız monitorun uzerinden veya yazılımıyla goruntu kaynağı algılamayı otomatikten manuele getirin. Aksi halde BIOS kısayollarının cıktığı ekran gibi yerleri kacırırsınız.
Monitorun renk kalitesi cok iyi. IPS olmasının yanı sıra 1 milyar renk ile geniş renk gamutu sadece filmlerde değil oyunlarda da cok iyi. Onceki TN panelimde oyunlarda rakibi daha iyi secebilmek icin NVIDIA Denetim Masası'nda digital Vibrance'ı arttırırdım. Bu renkleri canlılaştırırken ciyaklaştırıyor ve bu rekabetci oyunlarda işimi kolaylaştırırdı. Bu monitorde hic ihtiyac duymadım.
Şunu da ekleyeyim oyunlarda yuksek FOV'da goruntu kuculuyordu ve 24 ınch'de duşmanı secmem zorlaşırken bunda bu sorunum ortadan kalktı.
Bu monitoru 10 Bit olmasından dolayı cok profesyonel işlerle uğraşmıyorsanız tasarım ve video editing gibi işlerle uğraşanlara da oneririm.