"1.), 2.), 3.)" sıralaması seneleri ifade ediyor. Her sene cıkan spor oyunları sonbahar ayında cıkar bende bu yuzden sonbaharlardan bir sıralama yaptım.
O sonbaharda cıkan oyunları ya a-b diye ifade edecektim ya da +- diye. Ben de değişik bir cozum buldum. O sonbaharda cıkan hangi oyun bana gore veya kullanıcılara gore iyi ise o oyuna +, rakibine gore daha zayıf kalan oyuna - yazdım. Unutmamalıyız ki renkler ve zevkler tartışılmaz
1.) 2013 sonbaharı:
- PES 14: Yeni fox Engine oyun motoruna gecerken bence projeleri gercekleşmedi ve zamanı ayarlayamadılar. Oyun pes10, pes11, pes12, pes13 serisinden daha yenilikci bir tarza gitmek istediler ama olmadı. Ana lig gecen seneye gore cok devrimseldi. Takım değiştirebiliyorduk en buyuk ozellik olarak. Oyuncu yuzleri konusu ise cok karmaşıktı bu sene. Normalde pes serisi hep yuzlerle meşhurdur. Bilinen oyuncuların yuzleri cok iyi olmuştu lakin bilinmeyen tum oyuncular bebek suratına sahipti. Oyunda Turkce dil desteği yoktu. Turkiye'yi temsil eden tek takım Galatasaray'dı.
+ FIFA 14: Rakibinin o sene yeni bir oyun motoruna gecip kullanıcılardan 4/10 oyunu karşısında EA bu sene biraz da rakibinin zayıflığından faydalandı diyebiliriz. Benim aklımda kalan ufak detaylardan bir tanesi ise, "gol cizgisi teknolojisi" bunu şu anki futbol oyunlarında bile goremiyoruz, bence macın o anında "nasıl gol değil ya?" dediğimiz pozisyonlarda adeta bir cevap olarak gozukmesi hoştu. Oyunda ise turkleri temsil eden tek takım, Galatasaray'dı. Ayrıca oyun Turkce dil desteğine sahip değildi
2.) 2014 sonbaharı:
- PES 15: Gecen yıla nazaran daha iyi bir oynayışa sahip olan pes, oyun dinamiklerinden dolayı pek deneyim edemediğimiz "ana lig" "my club" gibi modları bize daha hoşnut kalacağımız şekilde deneyim etme fırsatı yakaladık. Bana uzun saatler boyunca eğlenceli anlar yaşatan PES 15, aklımda belki de pes tarihinin en iyi ana ligine sahipti diyebilirim. Menusu 2011'den sonraki en tasarımsal olarak guzel menuydu. Her sene Pes'ten alışık olduğumuz gibi bu sene de Pes'de lisans sorunları mevcuttu, eğer gunumuzde hala oynamak isteyen bilgisayar oyuncuları var ise Extreme15 guzel bir lisans ve yuz yaması sağlıyordu. Oyunda Turkiye'yi temsil eden tek takım bu sene de Galatasaray iken, oyunda Turkce dil desteği vardı.
+ FIFA 15: FIFA'nın -bana gore- gunumuzdeki dominasyonunu başlatan oyun, 15'dir. Oyunda ilk defa resmi bir şekilde Turkiye spor ligi yer aldı. Lakin Turkce dil desteği mevcut değildi.
3.) 2015 sonbaharı:
- PES 2016: Oyundaki en buyuk yenilik Neymar'ın dovmeleri ve serbest gol sevincleri kutlamasıydı. Ana ligi gecen seneye gore gerilemişti ve Arcade'e kaymıştı. Ayrıca oyun piyasaya cıkmadan kırıldığı da aklımda kalmış. Oyun Turkce dil desteğine sahipti ve saf hali ile oyunda hicbir Turk takımı yoktu, sonraki haftalarda gelen bir guncelleme ile Galatasaray eklenmiştir.
+ FIFA 16: Rakibi gibi gecen seneye kıyasla pek yeniliği yoktu. Rakibinin Turkiye'den takım lisanslayamadığı senenin onceki senesinde tum ligi lisanslayan FIFA, bu sene ise oyuna tamamen Turkce desteğini gunumuze kadar resmi olarak vermeye başladı.
4. 2016 sonbaharı:
- PES 17: Rakibinin golgesinde kalan satış adetleri, yenilik olmaması. Ana ligin birkac yıldır devam eden haliyle gelmesi. My Club'daki Online oyuncuların Bug'lı taktik bulup surekli aynılarını uygulayarak kazanması. Lisans konusunda tek elle tutulabilir yanı olan, la Liga'yı alamaması ve Real Madrid'in oyunda artık md white olarak yer alması. Buna rağmen normal lisansını aldığı Barcelona'ya gidip, ozel anlaşma ile oyunun her yerinde sanki Barcelona fan Edition modu yapmışcasına her yerin kırmızı bordo renklerin yer alması da buyuk tepki cekmişti. Oyunda Turkiye'yi temsilen sadece Beşiktaş yer alırken, eğer gunumuzde bilgisayarda oynamak isteyen oyuncular var ise: Next seasson patch serisi 2020 yazına kadar guncel transfer yaması yapmaya devam etti.
+ FIFA 17: Bu sene mekaniksel olarak bir yenilik olmasa bile oyun cıkmadan once hep "yolculuk / journey" modunu duyduk. Journey modu yer yer eksiklerine rağmen frostbite oyun motoruyla birlikte yer yer secimler yaptığımız. Yer yer ise sinematikler izlediğimiz bir mod yapılmıştı ve bu bence son 10 yılda yapılan en buyuk oyun modu yeniliklerinden bir tanesiydi.
5. 2017 sonbaharı:
- PES 2018: Grafik olarak artık bilgisayarlarda yeni nesil oyunculuğa gecmişti pes ve artık 2 GB ekran kartı istiyordu minimum. Oyuna, yıllar sonra oynanabilir hale getiren bir mod gelmişti sonunda "rastgele secimli mac". Oyunda Turkiye'yi temsilen, Beşiktaş, Fenerbahce ve Galatasaray yer aldı.
+ FIFA 18: Gecen sene gelen "journey" kadar devrimsel bir yenilik gelmedi. Bu sene pes daha devrimseldi lakin FIFA yine de bence bu seneyi onde kapattı.
Ek not: Soran olur mu bilmiyorum. Son olarak PES 2017'yi yuzlerce saat oynadıktan sonra yeni pes duyruldu ve bilgisayarım kaldırmadığından FM18 ve FM20'de toplam 1400-1500 saat oynadım. Yeni bilgisayara gectiğimde ise artık FM harici iki oyuna da soğuğum diyebilirim.