Ukrayna'da Rusya ve Rusya'nın desteklediği ayrılıkcı gucler tarafından yonetilen dort bolge bugun Rusya'ya katılmak uzere referandum duzenleyecek. Batı devletleri oylamaları gecersiz ve yasadışı bir ilhakın habercisi şeklinde nitelendirerek kınadı. Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporizhzhia bolgelerinde duzenlenecek olan oylama bugun başlayacak ve Salı gunu sona erecek. Dort bolgeye Rusya tarafından atanmış olan yoneticiler oylama yapacaklarını Salı gunu acıklamışlardı. Oylamanın Batı'ya bir meydan okuma olduğu ve savaşı tırmandırabileceği duşunuluyor. Ukrayna ve Batı ulkeleri, ilhak lehine sonuclanacağını tahmin ettikleri oylama sonuclarını tanımayacaklarını ifade ettiler.Ukrayna, Şubat ayında işgale başlayan Rusya'ya karşı taarruz başlatmış ve ulkenin kuzeyindeki topraklarının buyuk bir bolumunu geri almıştı.

Bolgelerdeki Rusya yanlısı yetkililer referandum fikrini aylardır değerlendiriyordu, ancak Ukrayna'nın son zamanlarda elde ettiği başarıların onları acele ile bu referandumları duzenlemeye ittiği duşunuluyor. Rusya oylamaların bolgedeki insanların fikirlerini ifade edebilmesi icin bir fırsat olduğunu iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bu hafta,
"Operasyonun başından bu yana... bahsi gecen bolgelerdeki insanların kaderlerine kendilerinin karar vermeleri gerektiğini soyledik, ve mevcut durum da bu insanların kaderlerini belirlemek istediklerini gosteriyor." demişti.

Ukrayna, Rusya'nın 2014'te Kırım'da yaptığına benzer olarak referandum sonuclarını halkın desteğini aldığı şeklinde gostermeye, daha sonra da bu durumu toprakları ilhak etmek icin kullanmaya calışacağını ifade ediyor. Kırım'da 2014'te duzenlenen oylama uluslararası toplum tarafından hileli olarak nitelendirilmiş ve tanınmamıştı. Kırım'daki oylama sonucları halkın %97 oranında resmi ilhakı desteklediğini gostermişti.