boğaz kuruluğu, nedenleri, neden olur, nasıl gecer, tedavisi, ve oksuruk, ses kısıklığı, cozum, bitkisel cozum ve dahası burada arkadaşlar
Boğaz kuruluğu ve buna bağlı gelen sağlık sorunları hakkında bilgilere yer verdik bu makalemizde Melek'lerim. Boğaz kuruluğu neden olur ve nasıl gecer; buyrun aşağıda ki bilgilerle oğrenelim.


Hepimizin zaman zaman ağzı kurur. Heyecan, aşırı kafein tuketimi veya daha pek cok sebeple gecici olarak bu durumu yaşayabiliriz. Ancak tıp dilinde Xerostomia denilen rahatsızlık, cok daha ciddi bir problemdir.
Bu sorunda tukuruk yapışkan ve yoğun bir kıvam alır. Dudak kenarı ve dudaklarda catlaklar ve birtakım yaralar oluşur. Ağız kokusu, boğaz ağrısı hatta yutkunma gucluğu bile oluşabilir. Tat duyusu azalır. Dişeti iltihaplanmaları sıklaşır.
Tukuruk bezi yaşlanır
Ağız kuruluğu ozellikle orta ve ileri yaştakilerin sorunudur. Bunun asıl sebebi; tukuruk bezlerinin ilerleyen yaşla birlikte daha az tukuruk tuketmesidir. Yaşınız ilerledikce, susadığınızı anlayamaz ve yeterli sıvı almazsınız. Bu da ağzınızın kurumasına yol acabilir.
Ağız kuruluğunun bir başka sık gorulen nedeni de kullanılan ilaclardır. Bazı alerji, depresyon, yuksek kan basıncı, idrar kacırma ilacları ile kemoterapi ilacları bu soruna yol acabilir. Ağız kuruluğu altta yatan bir sağlık sorununa da işaret edebilir.
Sjogren sendromu denilen bağışıklık hastalığı, diyabet, inme, depresyon ya da duygu- durum bozukluğu gibi bir rahatsızlığınız varsa; ağzınız kuruyabilir.
Sakız ciğneyin
Bu nedenle devam eden bir ağız kuruluğu probleminde, hemen doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Doktorunuz ileri testler yaparak, ilaclarınızı değiştirerek, yapay tukuruk veya bazı receteli ilaclar vererek; size uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.
Ağız kuruluğunu onlemek icin sizin yapabilecekleriniz de var. Gaz sorununuz yoksa şekersiz sakız ciğnemeniz, tukuruk salgılanmasını arttırarak size yardımcı olabilir. Sık sık su icmeniz de, vucudunuzdaki sıvı seviyelerini arttıracaktır.
Kafein iceren cay, kahve ve kolalı icecekleri azaltmanız, sigara kullanmamanız da diğer onlemlerdir. Ayrıca ağızdan değil burundan nefes almayı da alışkanlık haline getirmelisiniz. Flouridli bir diş macunu ve losyonu kullanmanız da, ağız sağlığınıza yarar sağlar.