Merhaba arkadaşlar. 15.6"lik laptop ekranından sıkılmış olmam sebebiyle bir monitor arayışına girmiştim. Bu modelde karar kıldım. Henuz kendisiyle işim tam olarak bitmedi, duvara sabitleyip arkasına LED doşemeyi duşunuyorum fakat bu hali de inceleme yapmak icin yeterli. Duşuk fotoğraf kalitesinden oturu şimdiden uzgunum, 5 yıllık orta seviye bir telefonla cekildiler. Bazı gorselleri de belli sebeplerden oturu kendim cekemedim, internetten almak zorunda kaldım.

Kutudan monitor ve standı dışında; HDMI kablosu (1.4 surumu), DP kablosu (en kotu ihtimalle 1.2 surumu) guc kablosu ve okumaya tenezzul etmediğimiz belgeler cıkıyor. Kutudan iki tur bağlantı kablosunun da cıkması oldukca guzel. Soldaki guc kablosu cıkmıyor, gorseli aldığım yerden kaynaklı orada bulunması.

VESA 100x100mm uyumluluğu mevcut. Ayrıca arkadaki portlar aşağı bakıyor. Bu, ozellikle duvara asacak kullanıcılar icin muthiş bir ozellik. Eğer siz de duvara asmalık bir monitor arıyorsanız bu ozelliğe kesinlikle dikkat edin.

Monitorun ustunde USB coklayıcısı var ki bu mukemmel bir ozellik. Bu USB portlarını kullanabilmek icin USB Type-A to Type-B bağlantısı yapmak gerekiyor. Bu kablo genel olarak yazıcı kablosu olarak biliniyor, en azından ben hep oyle duyup kullandım. Boyle aratarak da bulabilirsiniz.

Not: Yazıcı kablosu diye aratınca karşınıza gelen ilk kablolar USB 2.0 arayuzunde olacaktır. Monitordeki port 3.0 fakat 2.0 ile de uyumlu. Ben elimde olduğu icin 3.0 almayı gereksiz buldum ve 2.0 kullanıyorum.

Benim kullandığım, 2.0 kablo:
https://www.hepsiburada.com/ugreen-usb-to-usb-b-yazici-tarayici-kablosu-1-mt-p-HBV000011B8O0

3.0 kablo:
https://www.hepsiburada.com/ugreen-usb-3-0-yazici-kablosu-10372-2m-p-HBV00000SICY5

Monitor tasarım olarak harika. Cercevesiz diyemesek de 3 tarafındaki cerceveler olabildiğince ince tutulmuş. Yukseklik ayarlamaya da imkan kılan bir standa sahip.

Monitorun 1ms MPRT gecikme değeri var. GtG olarak 7.5 belirtilmiş fakat Overdrive moduyla bu 5ms civarlarına cekilebiliyor. Ayrıca pek cok oyuncunun hoşuna gidecek crosshair eklentisi de OSD menusu acık değilken sağ ok tuşuyla erişilebilir durumda. 2W'lık da hoparlorlere sahip fakat buna olabildiğince bel bağlamamanızı oneriyorum. Yeterince kaliteli değil cunku.

Bu modelin, sonradan AOC tarafından yenilendiği biliniyor. Asıl versiyonunda Panda LC238LF1F panel kullanılıyor ve 250-nit parlaklık ile 1000:1 statik kontrast değeri vadedilmesine rağmen 300-nit civarı parlaklık ve 1.500:1 civarı da statik kontrast değerine sahip. Yenilenenler ise BOE MV238FHB-NG0 panel kullanıyor. Bu yenilenmiş urunun parlaklık ve kontrast değeri vadedilene (250-nit ile 1000:1) daha yakın. Bununla beraber bir miktar daha iyi Overdrive uygulaması ve tepki suresine sahip. Yani yenilenmiş modeli alarak parlaklık ve kontrast değerinden odun vererek oyun icin biraz daha iyi bir monitore sahip oluyorsunuz. Hangisinin hangisi olduğunu anlamak icin de seri numarasına bakmak yeterli. ATN ile başlayan seri numarası eski, AWB ile başlayan seri numarası ise yeni olduğunu belirtiyor.

Bana eski versiyon geldi ki istediğim de zaten buydu. Her ne kadar rekabetci bir oyunda henuz test edememiş olsam da oyun performansını oldukca yeterli buldum. Yeni surum ile arasında oyun performansı acısından fark edilebilecek bir fark olduğunu duşunmuyorum. Ote yandan kontrast ve parlaklıktaki bir miktar yukselme işime yarayacaktır.

Bu monitoru araştırdıysanız olu piksel mevzusunu bilirsiniz. Bu durumun bu modele ozgu olmadığını, diğer modellere gore daha cok şikayet almasının sebebinin daha yuksek pazar payına sahip olmasından kaynaklandığını duşunuyorum. Corsair Vengeance LPX RAM'ler gibi.

Bende 1 adet olu piksel cıktı. Dikkatimi hic cekmediğini soyleyebilirim. Zaten ufak bir hesapla monitorde 2.073.600 (2 milyon 73 bin 6 yuz) piksel olduğu verisine ulaşıyoruz. Bir oran-orantı hesabı yaptığımızda da bu monitorden 1 piksel almakla, 128 milyar dolardan 1 Bitcoin (YTD :P) almak aynı şey. Bitcoin işinin riskli olduğunu duşunuyorsanız da 42 adet altın musluk alabilirsiniz. Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan bu donemde mantıklı bir harcama olacaktır.

OSD menusu:
Monitorun kendisiyle geldiğini duşunursek oldukca kullanışlı bir menu olduğunu soyleyebilirim. Ozellikle "Game Setting" kısmındaki mavi ışık filtresi ayarları bu yazıyı yazarken kurtarıcım oldu. Ayrıca her ne kadar kullanmasam da Turkce dil desteği de mevcut.

Menuye, monitordeki sağdan ikinci tuşa basarak giriş yapabilirsiniz. Sağ ve sol oklarla sekmeler arası geciş yapabilirsiniz. Ayar yapmak istediğiniz sekmeye gelince yine sağdan ikinci tuşa basarak sekmeye giriş sağlayabilirsiniz. Duzenlemek istediğiniz ayarı da ok tuşlarıyla bulup sağdan ikinci tuş ile secebilirsiniz. Sectikten sonra ok tuşları yardımıyla istediğiniz duruma getirip yine sağdan ikinci tuşla o ayardan cıkabilirsiniz. OSD'nin kendisinden cıkmak icin de, normal işlevi secili goruntu portunu değiştirmek olan soldan ilk tuşu spamlayabilirsiniz.

OSD'de parlaklık, kontrast, renk sıcaklığı, oyun modu, mavi ekran filtresi, Overdrive seceneği, OSD'nin konumu gibi pek cok şeyi ayarlamak mumkun.

Genel ozellikleri:

Panel tipi: IPS Cozunurluk: 1920x1080 Yenileme hızı: 144 Hz Tepki suresi: 1 ms MPRT FreeSync Premium desteği %123 sRGB kapsamı 250 cd/m2 parlaklık 20M:1 dinamik, 1000:1 statik kontrast 8-bit (6-bit + 2-bit FRC) renk derinliği 92.56 PPI piksel yoğunluğu.
Fiziksel ozellikleri:
Ekran boyutu: 23.8" Aktif ekran alanı (uzunluk x genişlik): 527,04mm x 296,46mm Goruntuleme acısı: 178/178º Pivot ozelliği mevcut. Donme acısı: 30°±2° ~ 30°±2° Eğilme: -4°±1° ~ +21.5°±1.5° Yukseklik ayarı seviyesi: 130mm VESA uyumluluğu: 100x100mm Stand haric boyutları: 539.05G x 322.1Y x 47.2D mm Stand ile boyutları: 539.05G x (374.61~504.61)Y x 227.36D mm.
Bağlantı desteği:
2 adet HDMI 1.4, 1 adet DP 1.2, 1 adet VGA goruntu girişi 4 adet USB 3.0 portu, sarı olan hızlı şarj icin Ses girişi: Line-in Ses cıkışı: 3.5 mm jack portu.
G-Menu yazılımı:
Bu yazılım monitor uzerinden yapılabilen ayarları ve gorduğum kadarıyla bazı ek ayarları icinde barındırıyor. Monitorun ustundeki tuşlara basmakla, eski tuşlu telefonlarda SMS gonderirmişcesine uğraşacağınıza bu yazılımı fareyle paşa paşa bu kullanmanızı oneririm.
G-Menu AOC monitorleriniz icin ayar yapmanızı mumkun kılan bir yazılım. Yazılımın kendisi biraz aksak olsa da monitorun ustundeki tuşlarla uğraşmak istemeyen kullanıcılar icin oldukca pratik ve kullanışlı. Destekli urunler: AOC CU34G2/BK. AOC...
www.technopat.net

Surucusu:
AOC 24G2U Driver AOC 24G2U monitorunuz icin indirmeniz gereken surucudur. Surucu oncesi: Surucu sonrası: Kurulum rehberi: https://www.technopat.net/2014/08/05/setup-dosyasi-olmayan-suruculeri-yukleme/ MONITORAOC2402
www.technopat.net

Artı ozellikleri:
İnce cerceveler. Renkleri oldukca isabetli gostermesi. Ceşitli kullanım modları. Oyun tiplerine gore duzenlenmiş on ayarlar. Gelişmiş OSD, daha de gelişmiş G-Menu. Farklı kullanım senaryolarına gore ayarlanmış mavi ışık filtreleri. Ustunde bulundurduğu USB portları. Ergonomik tasarımı. Standındaki kablo yonetimini kolaylaştıran boşluk. Şık tasarım. Onunuze aldığınızda kesinlikle pişman etmeyecek bir goruntuye sahip.
Eksi ozellikleri:
sRGB modu acıldığında parlaklık 90'da kalıyor, artırılıp azaltılmıyor. USB portlarının kullanılması icin gereken kablo kutudan cıkmıyor. Pek pahalı değil ama cıksa hoş olurdu. Kalitesiz hoparlorler, kesinlikle harici bir hoparlor kullanmanızı oneriyorum.
Genel yorumum:

Urunu 1.900 TL civarına aldım. Bu civarda (belki biraz daha altına) bulursanız kesinlikle kacırmayın derim. Onceden 1.300 TL'ye bulunabilen bir modeldi fakat durum artık bu. Urunu kesinlikle oneriyorum. Ozellikle TN panelden gecince gercekten ufkum acılmış gibi oldu, aydınlanma yaşadım.