Tekrardan merhabalar. Bugun en uygun fiyatlı router modellerinden birini inceleyeceğiz. Oncelikle bu routerı alacaksanız, sitelerdeki ilanlara dikkat edin. Cunku bu cihaz ASUS'un yakında zamanda revize ettiği bir model. Ozellikler aynı ama acma/kapatma duğmesi kaldırılmış ve WPS ile reset butonu birleştirilmiş. Ayrıca cihazın boyutu da kucultulmuş ve artık antenleri değiştirmek mumkun değil. Fakat arayuzu ve ozellikleri aynı.
Oncelikle kutu iceriğinden bahsedelim.

Kutudan cıkanlar;
-1 Adet 1 metre CAT 5E Ethernet kablosu (Cıkmadığını soyleyenler de var.),
-1 Adet adaptor,
-Turklerin okumaya ihtiyac duymadığı şeyler,
-Cihazın kendisi.
Evet cok suslu bir kutu iceriği yok normal olarak.
Şimdi de fiziksel ozelliklerine bakalım.

Resimlerde gorduğunuz, revize edilmiş model. Yani WPS ve Reset butonunun birleştiği, antenlerin değişemediği, on/off duğmesinin kalktığı ve biraz kucultulmuş model. Şu anda bu satılmakta. 4 adet Ethernet portumuz var ama 100 Mbit. Zaten bu fiyata bu olurdu. Cihazın altında duvara sabitlemek icin oyuklar var ve masaustunde kaymaması icin kaucuk ayaklar bulunmakta. İlk modelinde antenleri değişebilirken, maalesef bu modelde artık değişemiyor. Antenlerimiz 5 dB ve 120 metrekare evin yaklaşık 100 metrekaresine guclu sinyal yaydı. WPS tuşuna isterseniz router arayuzunden, ışıkları kapatma işlevini atayabiliyorsunuz. Bu arada ışıkları yeşil yanmakta ve cok parlak değiller. Ayrıca herhangi bir USB portu bulunmamakta.

Şimdi gelelim en dolu bolum olan arayuze.

Arayuz klasik ASUS arayuzu ve coğunluğu Turkce. Bazı terimlerin Turkce hallerini anlayamayabilirsiniz ama kurulumu cok basit. Router, Access Point veya Range Extender modlarından biri seciyorsunuz ve şifre, ağ adı girdiğinizde calışmaya başlıyor. Range Extender moduna kablo ile modeme veya başka bir routera bağlamaya gerek yok. Kurulumda hangi ağa bağlanacağınızı seciyorsunuz ve Ağınızadı_RPT adlı bir ağ oluşuyor. Access Point modu ile ilgili bir şey soyleyemeyeceğim. Router modunda ise karşımıza, bu cihazın tum ozellikleri cıkıyor. Kablo ile modem veya diğer routerınıza bağlamanızı istiyor. Ben kendisini range extender olarak kullanmak istiyordum ama range extender modunda zamankayıcı ozelliği olmadığından router modunda kullanmaya başladım ve DSL N16P modemimin Wi-Fi ozelliğini kapatarak kullanmaya başladım. Boyle daha iyi oldu. Bu router tek başına eve yetti zaten. Kısacası; range extender modunda, duz range extender olarak kullanacaksınız bunu. Router modunda ise bir suru ozellik var. Ebeveyn kontrolu, VPN istemcisi ve sunucusu, Wi-Fi ayarları ve zamanlama ozellikleri, misafir ağı, trafik yoneticisi, IPv6 desteği, IPTV. Daha bircok ozellik var ama artı en dandik ISP modeminde bile olan ozellikler.
QoS ile cihazlara oncelik atayabiliyorsunuz ve bant genişliği ayarlayabiliyorsunuz. Şimdilik bunları gordum ve aklıma bunlar geldi. Ayrıca cihazı yatağımın yakınına koyduğumdan uyuduğum ve evde olmadığım saatlerde Wi-Fi ozelliğinin kapanması icin zamanlayıcıdan yararlandım.

Son olarak birkac şey ekleyeceğim. Eğer Wi-Fi ağı, mobil cihazlardan goruluyor ama bilgisayarlardan gorulmuyorsa ufak bir ayar yapmalısınız arayuzden. İlk olarak arayuze girin ve kablosuz kısmına gelin. Oradan kanal kısmına gelin ve otomatik yerine 11'i secin. Benim sorunum boyle cozulmuştu en azından.

Umarım faydalı bir inceleme olmuştur. Goruşmek uzere.

Dosya Ekleri oSLsb3qalxujpyTN_setting_xxx_0_90_end_2000.png 303,7 KB · Goruntuleme: 19

1619026619033.png 215,5 KB · Goruntuleme: 13