Merhaba arkadaşlar. Microsoft Surface Pro 2 ile tanışma fırsatım olduğundan dolayı incelemesini yapmaya karar verdim. Elimden geldiğince testlerini yapmaya calıştım ve genel kullanım ile ilgili goruşlerimi aktarmaya calışacağım. Urun şahsıma ait değil, arkadaşıma yurt dışından gelmiş. Ben bu incelemeyi yazdığımda da urun elimden gitmiş olacak. Sozu fazla uzatmadan incelemeye gecelim.

Teknik Ozellikler;

-İşlemci: 4thgeneration Intel® Core™ i5 Processor
-Ram: 4 gb DDR3
-Kapasite: 128 gb SSD
-İşletim Sistemi: Windows 8.1 Pro
-GPU: Intel HD 4000
-Ekran Boyutu: 10.6 inc
-Ekran Cozunurluğu: 1920x1080
-Kameralar: 5 mp arka, 3,5 mp on
-Derinlik: 8,9 mm
-Yukseklik: 173 mm
-Genişlik: 275 mm

-Ağırlık: 907 gr
-Batarya: 10 saat (Kullanıma bağlı)
-Wireless Lan: 802.11 b/g/n
-USB 3.0: 1 adet
-Kart Okuyucu: Var
-Kulaklık Girişi: 1 Adet
-Mini Display Port: 1 Adet

Fiziksel Ozellikler, Tasarım;

Cihazı elinize aldığınızda hissettiğiniz ilk şey malzeme kalitesi. Son derecede kaliteli malzeme kullanılmış ve cihazın arka kısmı tamamen metal malzemeden uretilmiş. On tarafta ekranın bulunduğu kısım ise tamamen cam ile kaplı. Surface Pro 2, ekran (tum donanımları icinde barındıran, tum giriş-cıkış portlarına sahip olan esas PC kısmı) ve klavye olarak iki parcadan oluşuyor. Klavye herhangi bir pil icermiyor ve calışmak icin gucunu tablet kısmından alıyor. Klavyeyi cihaza monte etmek son derece kolay, ikisini birbirine yaklaştırdığınız zaman mıknatıslar sayesinde yerine otomatik olarak oturuyor ve cok guclu şekilde tutunuyor.




Cihazın sol tarafında 3,5mm kulaklık girişi, USB 3.0 portu ve ses acma-kısma tuşları bulunuyor. Sağ alt tarafında ise 1 adet Mini Display Port konumlandırılmış. Cihazda yalnızca 1 adet USB bulunması yeterli olur mu tartışılır, ancak en azından 3.0 olması guzel bir ozellik.




Surface Pro 2'nin şarj aleti de kendine ozel. Aynı Apple urunlerindeki Ligtning portu gibi ters ya da duz takma gibi bir sorunu yok, her iki turlu de takılabiliyor. Yine klavye gibi şarj aleti de mıknatıs yardımıyla sokete yerleşiyor. Yanlışlıkla cıkma ihtimali de cok cok zor, cunku birbirini tutan mıknatıslar gercekten cok guclu. Yerinden cıkartmak icin bir miktar guc uygulamanız gerekli.




Fiziksel ozelliklerinde eksi yanlarına değinecek olursak herşeyden once cihaz hissedilir derecede ağır. Bunda tamamen metal kullanılmış olmasının da etkisi vardır mutlaka ama 10.6 inc boyutundaki bir urun icin ağırlık keşke biraz daha az olsaymış diyorsunuz.





Ekran;

Surface Pro 2'de 10.6 inc boyutunda 1080p cozunurluğunde IPS bir ekran kullanılmış. Ekrana hangi acıdan bakarsanız bakın renklerde bir bozulma olmuyor ve IPS ekranların getirisi olan 178 derece goruş acısını bize rahatlıkla sunuyor.

Ekrana baktığınız zaman goze ilk carpan şey ekranın keskinliği oluyor. Gercekten cok keskin ve kaliteli bir ekrana baktığınızı hissediyorsunuz. Tabi ki bunun boyle olmasında Full HD cozunurluğun 10.6 inc gibi kucuk bir ekrana sığdırılması cok buyuk etken. Tabi cozunurluk boyle olduğu icin masaustu ekrandaki ikonlar ve Web siteleri daha kucuk boyuta olcekleniyor (isterseniz buyutebilirsiniz) ve dokunmatik ekranı parmakla kullanmak zorlaşıyor.

Ekran konusundaki eksi kısımlara gelecek olursak evet gercekten cok keskin ve kaliteli bir ekrana sahip, ancak 10.6 inc işin icine girince Windows kullanımı zorlaşıyor. Ekranın daha buyuk olmasını istiyorsunuz, ozellikle de benim gibi Metro arayuzunu değil de PC'yi masaustunde kullanan biriyseniz. Surfoce Pro 2 ile tanışmadan once cok heyecanlıydım, ama ekranın kucukluğu gercekten hayal kırıklığı oldu diyebilirim. Sırf ekranının kucuk olması nedeniyle bu cihazı almaktan vazgecebilirim. Ama dediğim gibi, ekranın kalitesine kesinlikle laf yok!

Performans ve Kullanım;

Gelelim en merak edilen bolume, cihazın performansı ve kullanım detayları.

Kullanılan Intel HD4000 Gpu, 1080 icin oyunlarda yetersiz kalıyor. Bilmeyenler olabilir, bu bahsettiğimiz GPU ile yuksek butceli oyunları oynayamazsınız, yalnızca "Mini Oyun" dediğimiz oyunları oynayabilirsiniz. Giana Sisters: Twisted Dreams oyununu test ettim, onu da %100 akıcılıkla oynayamıyorsunuz. Oyun kesinlikle oynanmaz değil, ancak cok sınırda kalmış, genelde 30 FPS'yi goremiyorsunuz bile. Bu yuzden oynanabilirlik duzeyi coğu kişiyi memnun etmeye yetmeyecektir.

İşlemci olarak, Haswell tabanlı 4. nesil i5 işlemci, 4 gb DDR3 Ram ile birlikte tercih edilmiş. Daha ust modelinde 8 gb Ram ve i7 işlemcili secenekleri de mevcut. Ancak fiyatı goz onune aldığımız zaman 4 gb Ram ve i5 işlemcili model daha alınabilir bir yere oturuyor. Sonucta i5 işlemcinin gucu sizi son derecede memnun edecektir.

İşletim sistemimiz de Windows 8.1 Pro 64 bit olarak bizlere sunulmuş. Windows RT sacmalığına yer verilmemiş. Zaten verilebilecek en iyi işletim sistemini vermişler, cok da uzerinde yorum yapmaya gerke yok.

Depolama alanında 128 gb boyutunda SSD'ye yer verilmiş. Cihazın sıfırdan acılma suresi yalnızca 13 saniye suruyor. Windows'un kurulu olduğu bolumde HD Tune Pro yazılımıyla test yaptığımda ortalama 260 mb okuma hızına sahip olduğunu gordum. SSD'nin nimetlerinden rahatca faydalanabilirsiniz.




Son olarak kameralardan bahsedecek olursak, on tarafta 3,5 mp, arka tarafta ise 5 mp kameraya yer verilmiş. Acıkcası kameraları fotoğraf cekmek icin pek de kullanılabilir değiller. On kamera yalnızca goruntulu goruşme yaparken iş gorur. Arka kısımda bulunan kamera ile cekilen fotoğrafları ise sosyal medyada kullanırken bile cekinirsiniz. Yani sonuc olarak başarılı değiller.

Batarya Kullanımı ve Isınma:

Teknik ozellik tablosunda urunun pilinin 10 saate kadar dayandığı belirtilmiş. Oncelike bu konuda şunu belirteyim, cihaz bana ait olmadığı icin tam bir pil testi yapamadım. Ancak cihazın sahibi olan arkadaşım pilin 4 saat civarında gittiğini belirtti. Pili %100 doldurduğumuzda ise pil sayacı "3 saat 7 dakika kaldı" şeklinde gosteriyordu. Tabi ki bu birkac ay kullanılmış bir cihaz, pil omru bir miktar da kısalmış olabilir.

Isımna konusu cihazın zayıf yonlerinden biri. Oyun oynamayı bırakın, normal internet gezintisinde bile Surface Pro 2'nin ısındığını goruyorsunuz. Tabi ısının dışarıdan hissedilmesinin onemli bir nedeni tamamen metal kullanılan arka yuzeyin ısıyı iyi iletmesinden kaynaklanıyor. Yani ısının iceride kalacağına dışarı cıkması daha iyidir, ama hele ki oyun oynamaya calıştığınızda dışarı yayılan ısı canınızı sıkabilir. Bu kucuk kasada guclu donanımın getirdiği bir yan etki ne yazık ki...




Fiyatı

2015 Ocak ayı itibari ile 128 gb SSD, i5 işlemci ve 4 gb Ram bulunan modelini Turkiye'de bulamadım. Onun yerine 8 gb Ram, 512 gb SSD, i5 işlemci bulunan modeli 2899 TL, 4 gb Ram, 64 gb SSD ve i5 işlemcili modeli ise 1999 TL'ye bulunuyor. Bizim incelediğimiz 128 gb SSD'li modelin de fiyat olarak bu iki urunun arasında olacağını soyleyebiliriz.

ARTILARI;
-Boyutuna gore guclu donanım
-Rahat taşınabilirlik
-Kaliteli ekran
-Kaliteli malzeme hissiyatı
-Windows RT ile gelmemesi
-USB 3.0 kullanılması
-Klavye ve Şarj soketinde mıknatıslı tasarım

EKSİLERİ;
-Ekran boyutunun kucuk olması
-Normal kullanımda bile belirgin ısı artışı
-Tek Usb portu olması
-HD 4000 Gpu'nun Full HD'de yetersiz olması

SONUC:
Son derece kaliteli malzemenin, guclu bir donanımın, kaliteli bir ekranın kullanıldığı, gercek Windows 8.1 barındıran bir urun diyebilirim. Ancak ısınma problemi ve ekranın kucuk olması beni cihazdan soğuttu desem yeridir. Urunle karşılaşmadan onceki heyecanımın gereksiz duzeyde olduğunu fark ettim. Elime biraz alıp kurcaladıktan sonra heyecanım kalmamıştı ve sadece incelemek icin kurcaladım.

Eğer ozel bir ihtiyac değilse, icinde gercek Windows bulunan bir tablet sizin icin şart değilse sırf merak icin kesinlikle alınmaz. Hele ki fiyatları duşunulduğunde beni cok da tatmin etmeyen, rahatlıkla onerebileceğim urunler arasında yer almayan bir cihaz olmuş. Eğer ki almaya karar verecek olursanız mutlaka elinize alıp incelemeye calışın. Memnun kalmazsanız almaktan vazgecmek icin sebebiniz olur.

Urune 10 uzerinden 7 puan veriyorum.

Mr. Paramedik