

Antalya’da duzenlenen Turk Noroşirurji Derneği 22. Bilimsel Kongresi’ne katılan Yrd. Doc. Dr. Acar, ulkemizde 700 bin epilepsi hastası bulunduğunu ve hastaların da yuzde 20’sinin ilaca direnc gosterdiğini belirtti. Hastalığın başında ya da ilerleyen evrelerinde ilaca direncli hale gelen bu hastalarda nobetlerin kontrol edilemez bir hal aldığını vurgulayan Acar, “İlaca cevap vermeyen bu hastalar gunluk yaşamlarında yolda yururken aniden nobet gecirip duşup kafasını vurabiliyor, ya da arac kullanırken nobet gecirip kaza yapabiliyor. Bu grupta epilepsi cerrahisi olarak yapabileceğimiz cok değişik uygulamalar var ve bunların başarıları yuzde 70 ile 90 arasında. Hatta bazı ozel durumlarda bu nobetleri yuzde 95 oranında kontrol altına alabiliyoruz” dedi.
Hasarlı bolge zarar vermeden alınıyor
Epilepsi cerrahisinde uygulamalar hakkında bilgi veren Acar, ameliyatla beyindeki hasarlı bolgeyi cıkararak epilepsiyi kontrol edebildiklerini, tum bunlar yapılırken beynin tum fonksiyonlarını da denetim altında tuttuklarını soyleyerek, şoyle dedi:
“Bazı ameliyatlarda beynin icine ve uzerine elektrodlar koyup hem nobetin kalktığı yeri net gosteriyoruz hem de beyin haritalandırması yaparak fonksiyonel bolgeleri ayırıp hastaya zarar vermeden problem yaratan o bolgeyi cıkarabiliyoruz.” (Milliyet)