Merhaba Sevgili Melek'ler...
Bu makalemizde gozde kok hucre tedavisi ve nakli hakkında bilgiler paylaşacağız sizlerle. İlgili arkadaşlar, aradığı bilgileri aşağıda bulabilir Melek'lerim.


İngiliz bilim insanları, korluğun tedavisi icin kok hucre tedavisi uygulamayı ve 5 yıl icinde ilk hastaların yeniden gormesini sağlamayı planlıyorlar. Londra Universite Koleji, Moorfields Goz Hastanesi ve Sheffield Universitesi tarafından ortaklaşa başlatılan ve Londra projesi adı verilen araştırma, hasar goren retina tabakasının, insan embriyonunun kok hucrelerinden elde edilen hucrelerle onarılmasını ongoruyor.
Bu yontemin 45 dakikalık basit bir cerrahi teknikle bugunku katarakt ameliyatları kadar doğal hale geleceğini savunan proje destekcileri, “yaşa bağlı makuler dejenerasyon” (sarı nokta) adı verilen ve sadece Avrupa’da 14 milyondan fazla yaşlıda korluğe neden olan bu hastalığın tedavisinin mumkun olduğunu ve hastaların yeniden gormesinin sağlanabileceğini duşunuyorlar.
Uzun donemde yurutulecek bu proje, retinadaki pigment epitelyal hucrelerinin uğradığı hasar sonucu oluşan bu rahatsızlığın, 4×6 mm olculerindeki minik bir genc hucre tabakasının bir yama gibi cerrahi yontemlerle goze enjekte edilerek, hasarlı hucrelerin kok hucrelerden elde edilen yenileriyle değiştirilmesiyle tedavisini ongoruyor. Projeyi yurutenler, ABD’de kok hucre calışmalarının engellenmesinden dolayı şaşkın durumdaki Amerikalı donorlerden gelecek 8 milyon dolar tutarındaki bağışın da bu tedavinin geliştirilmesinde onemli rolu olacağını belirtiyorlar.
Moorfields Goz Hastanesinin cerrahları daha once, bir kac hastanın gozlerinden aldıkları hucreleri kullanarak yeniden gormelerini sağlamışlar, ancak bu işlem karışık ve az sayıda hucre alınabilmesinden oturu sınırlı kalmıştı.
Moorfields’den Dr. Lyndon Da Cruz, kok hucrelerden elde edilecek yeni hucrelerin zerk edilmesiyle yapılacak bu yontem sayesinde lokal anesteziyle operasyonun sadece 45 dakikaya duşmesini beklediklerini kaydetti.
İngiliz bilim insanlarının, farelerde denedikleri ve yuksek derecede başarı sağlayan bu yontemin geliştirilmesiyle 10 yıl icinde, bugunku rutin katarakt ameliyatları gibi yapılması bekleniyor.