mr nedir, turkce anlamı, tomografi nedir, nasıl cekilir, manyetik rezonans, goruntuleme, zararları, hakkında bilgiler burada arkadaşlar
MR Manyetik Rezonans'ın kısaltılmışıdır Melek'lerim. Peki nasıl cekilir ve hakkında merak ettiğiniz diğer detaylı tum bilgiler bu makalemizdedir Melek'ler.


Ağrısız ve hasta vucuduna zarar vermeden uygulanan bir goruntuleme tekniği olan Manyetik Rezonans ya da kısaca bilindiği gibi MR, bircok hastalığın tetkikinde ilk başvurulan goruntuleme yontemlerden biri…
Ozel bir makine ile organların, kemiklerin ve bazı dokuların goruntulerinin alındığı bu yontem manyetik bir alan icerisinde incelenmek istenilen bolgeye radyo dalgalarının gonderilip goruntuye donuşturulmesi esasına dayanıyor.
Yararlı bir sistem
Beyin MR’ı beyin tumorunden kuşkulanılan hastalarda, sebebi bilinmeyen baş ağrılarında, birtakım norolojik hastalıklarda doktor tarafından istenebilir.
Omurga MR’ı disk kaymalarında yararlı olabilir. Omuz, diz gibi eklemlerin ve bağların değerlendirilmesinde kullanılabilir. Kalp, goğus, karın ve leğen kemiğine ait bazı hastalıklar da MR ile değerlendirilebilir.
İşlem nasıl yapılıyor?
İşlem ortalama 30-40 dakika surebilir. Goruntunun bozuk cıkmasını onlemek icin hastanın mumkun olduğunca hareketsiz yatması gerekir. Tarama işlemi acısızdır. Ancak taramanın yapıldığı bolgede hafif bir sıcaklık hissi algılanabilir ve hasta tarama esnasında gurultu duyabilir.
İnceleme yapılmadan once, dikkat edilmesi gereken onemli bir husus vardır; kişinin uzerindeki metal eşyaları cıkarması gerekmektedir. Bunun dışında yeme ve icmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta yoktur.
Uzmanlar, coğu hastanın ağrılı bir yontem olduğunu duşundukleri icin bu yontemden kacındığını ancak bu endişelerin yersiz olduğunu belirtiyor.