Urun Ozellikleri:
İntel İ5 11400H 6/12 CPU
RTX 3050Tİ 4GB GPU
8GB 3200MHZ CL22 RAM
Samsung 512GB NVME M2 SSD
15.6 İnc 144HZ IPS Ekran
Cihaza ek olarak Kingston KVR32S22S6/8 8GB 3200MHZ CL22 RAM ve Samsung Evo 970 500GB NVME M2 SSD yukseltmesi yaptım.
Aldığım yer ve satıcının paketlemesi:
Urunu Hepsiburada aracılığıyla Teknorya Bilişim'den satın aldım. Guzel bir indirimle 9347TL'ye geldi. Neredeyse 10K para verdiğim urunden 13TL kargo parası alan Hepsiburada'ya burdan saygılar

Satıcı urunu incecik bir patpat poşete sarmış yollamış, kutunun altında koca bir ezik vardı ve parmağım iceri girebiliyordu. Allah'tan şarj aletinin kablosunun olduğu bolume denk gelmiş hasar. İndirimden almamış olsam kesinlikle iade/değişim isterdim.
Son olarak internette coğu F15 serisi cihazın kutusundan bir dunya TUF sticker'ı cıkıyordu, benim kutudan cıkmadı. Gercekten tuhaf.
Malzeme Hissiyatı:
Kutudan cıkarırken başlayan kalite hissiyatı, cihazı kullanmaya başlayınca da devam ediyor. Monster cihazı da arkadaşımda olduğundan canlı inceleme fırsatı bulmuş biri olarak aradaki farkı gormek pek zor olmadı. Monster da fena değil ama Asus ondan bariz şekilde iyi.
İlk dikkat ettiğim şey ekranı acarken kasanın esneyip esnemediği oldu. Kasası sağlam, guzel bir cihaz olmuş.
Performans ve Oyun FPS'leri:
1)RAM eklemesi olmadan (1X8GB):
-Valorant 1080P Ultra ayarlar 70-110FPS
-ETS 2 1080P en yuksek ayarlar ve %400 olcek 40-60FPS
-Ranch Simulator Ultra ayarlar 40-60FPS
-Minecraft (RTX shader Pack yuklu) 20-40FPS arası
2)RAM eklemesinden sonra (2X8GB):
-Valorant 1080P Ultra ayarlar 150-220FPS
-ETS 2 1080P en yuksek ayarlar ve %400 olcek 60-80FPS
-Ranch Simulator Ultra ayarlar 55-80FPS
-Minecraft (RTX shader Pack yuklu) 80-120FPS arası
Masaustu bilgisayarımdan sonra (İ5 10400F + 4X8GB RAM + GTX 1650/1050Tİ (iki kartı da kullandım)) gercekten cok daha iyi bir performans aldığımı duşunuyorum. En kısa zamanda GTA V, RDR 2 gibi oyunları da test edeceğim.
Sıcaklık:
Gecen senenin kronik sorunlu Tuf A15 serisinden sonra herkesin de en merak ettiği şey bu F15 serisinin sıcaklık değerleri. Yaklaşık 10 gundur cihazı kullanıyorum. En yuksek gorduğum işlemci sıcaklığı 92, ekran kartı sıcaklığı 85 derece oldu. Bu değerleri evin en havasız (Wifi'nin en iyi cektiği

Sıcaklığı yan ve arka hava ızgaralarından cok rahat şekilde hissediyorsunuz. Klavyede hic sıcaklık hissedilmiyor. GPU ve CPU klavyenin tam ortasına denk geliyor. Cihaz 80-90 derecelerdeyken bile klavyenin orta kısmı cok fazla ısınmıyor, max 40-45 derecedir diyebilirim. Genelde kullandığımız WASD bolumunde ısınma sıfır.
MOD'lar:
Silent, Performans ve Turbo olmak uzere 3 mod bulunuyor. Silent modda 55-60 dereceye kadar fanlar donmuyor, sıfır ses. Film dizi izlerken gercekten hoş oluyor. Performans'ta neredeyse hic kullanmadım ama bildiğim kadarıyla cok hızlı olmamak şartıyla surekli fan donduruyor. Turbo da ise gorduğum kadarıyla 2500-2600RPM'nin altına duşmuyor fanlar. Oyun ici 5000-5200RPM'lere kadar cıkıyor. James Donkey 710 kulaklığım takılıyken cok az miktarda sesini alıyorum fanların. Oyuna odaklanınca o da kayboluyor kafamdan.
Şarj aleti ve şarj suresi:
Kutudan 180W'lık, kibar tasarımlı ancak bir insan elinden az buyuk boyutta bir adaptor cıkıyor. Cihaz şarjdayken adaptor ister istemez ısınsa da el yakacak kadar ısınmıyor.
Şarj suresi olarak da harici GPU'yu devre dışı bırakarak max 3 saati gorebildim. Cİhazın bana gore tek eksik yanı bu. 1-2 saat daha iyi olsaydı keşke.
Ekran:
Yıllardır 72HZ 24 inc Curved VA panel monitor kullandıktan sonra 144HZ ve IPS bir panel cok hoş geldi. Renk doygunluğu en azından monitorume gore gercekten iyi. Parlaklık yeterli ancak gun ışığı altında kullanmadım hic. Dışarda durum ne olur bilemiyorum. Olu piksel, ve ışık sızması cok şukur yok. Cok az bir ghosting mevcut, oyunlarda fark edilmese de masaustunde fare imlecine dikkatli bakınca fark edilebiliyor.
Depolama birimi:
İcinde gelen Samsung marka M2 SSD'ye birkac test yaptım. Kendileri 3100mb/s-1650mb/s hız sonucları verdi ve test sırasında 82 dereceyi gordu. Uzerinde soğutucu olmasına rağmen bu kadar ısınması iyi değil gercekten. Benim sonradan eklediğim ve daha hızlı calışan (3500-2500mb/s) 970 Evo, soğutucusuz şekilde 74 dereceyi gecmiyor cihaz icerisinde. Umarım sıcaklıktan oturu omrunu cabuk doldurmaz.
Klavye:
Armoury Crate uygulaması uzerinden veya FN + ok tuşları kombinasyonlarıyla RGB ve parlaklık değişikliği yapabildiğimiz yumuşak bir klavyesi var. Mekanik klavyeye alışık olduğumdan uzun sure oyun oynayınca parmaklarımı ağrıtıyorlar. Parlaklık duzeyi gunduz bile fazlasıyla yeterli. Gece parlaklık kısıyorum oyun oynarken rahatsız etmesin diye. Nadir de olsa tuşlardan gıcırdama sesi geldiği oluyor. Eksikliklerinden biri NumPad'in aktif olup olmadığı goreceğimiz bir LED'in bulunmaması.
Tum ayarların bir araya toplandığı yazılım; Armoury Crate:
Yukarda bahsettiğim modlar arasında gecişe, klavye renklerine, sıcaklık değerlerine, guncellemelere kolayca erişim sağlanabilen bir uygulama. Masaustu sistemlerde kullandığım bir cok Asus anakarttan da bu yazılıma zaten aşinayım. Gercekten kullanışlı, BUG'sız bir yazılım.
Genel değerlendirme:
Şarj sureci ve klavyedeki Num Lock'un acık mı kapalı mı olduğunu gosterecek bir LED'in bulunmaması haric hemen hemen her yonden memnun kaldığım ve inşAllah 4-5 senelik universite hayatımda beni yarı yolda bırakmayacak bir cihaz olduğunu duşunuyorum. Alacak arkadaşlara tavsiye ederim.
CPU-Z:
GPU-Z:
İcinde Genel Samsung M2'nin Hız Testi ve Sıcaklık değerleri:
Son olarak merak edenler icin cihazın ici:
Eksik kalan veya merak ettiğiniz şeyleri altta belirtmeyi unutmayın. Buraya kadar okuduğunuz icin teşekkurler.