Sizlere yeni aldığım ve 3 gundur kullanmakta olduğum Logitech G430 isimli oyuncu kulaklığını inceleyeceğim.
Teknik Ozellikler
Kulaklık
Surucu: 40 mm
Frekans yanıtı: 20 Hz-20 KHz
Empedans: 32 ohm
Hassasiyet: 90 dB SPL/mW
Mikrofon Toplama duzeni: Kardiyot (Tek yonlu)
Tur: Basınc Gradyanı Elektret Kondensatoru
Frekans yanıtı: 50-20 KHz
Hassasiyet: -40 dBV/Pa re: 0 dB = 1 Pa, 1 KHz
Test koşulları: 3,0 V, 2,2 K Ohm
Sistem Gereksinimleri
Windows Vista®, Windows® 7 veya Windows 8
USB bağlantı noktası
7.1 Surround ses yazılım yuklenmesini gerektirir
Urun Ozellikleri
Kablo uzerinden ses denetimi
Dolby 7.1 surround ses
Yassı yapılı kulaklıklar
Yıkanabilir kulaklık sungeri kılıfları
Gurultu engelleyici mikrofon
Tek bir hareketle kapatılabilen mikrofon
Tam hızlı, dijital USB
Paket İceriği
Kulaklık
USB adaptor
Kullanıcı belgeleri
Oncelikle fiziksel ozelliklerinden başlayalım. Kulakları tamamen icine alan yapıda dizayn edilmiş. Kulağımızın etrafını saran sungerin dış yuzeyi sporcu malzemelerinde kullanan ve deriye gore cok daha az terleten, koku yapmayan bir malzemeden uretilmiş. Malzeme kalitesi ust duzey tercih edilmiş. Ceşitli kafa buyukluklerine gore ayarlanabilir yapıda olduğunu soylememize gerek bile yok. Ancak bu ayarlanabilir kısımların sen derece kaliteli ve metal malzeme kullanılarak uretildiğini soyememizde fayda var. Sungerleri kaplayan malzemenin aynısı, kafamızın ustune gelen kısıma da yerleştirilmiş. Bu sayede ust taraftan kafamıza bir baskı hissetmiyoruz.
Kulaklıkta 2,4 m uzunluğunda kabloya yer verilmiş. Kablo uzerinde ses acma ve kapama, mikrofonu susturma ve yeniden aktif etme butonları bulunuyor. 3,5 mm standart cıkışa sahip olan bu kulaklıkta, mikrofon ve kulaklık girişleri ayrı ayrı konumlandırılmış.
Kutu icerisinden 1 adet harici usb ses kartı cıkıyor. Kulaklık ve mikrofon girişlerini bu ses kartına takıp usb uzerinden bilgisayar bağladığımız zaman kulaklığı esas kalitesinde kullanmaya başlayabiliyoruz. Cunku G430 ’da 7.1 sanal Surround desteği bulunuyor ve bunu aktif etmemiz icin bu ses kartıyla beraber kullanmamız gerekiyor. Deneyimlerinden yola cıkarak soylemeliyim ki, Surround etkisi cok işe yarıyor ve kesinlikle bu kulaklığı ses kartı olmadan direkt analog bağlayarak kullanmak istemiyorsunuz bir daha.
Kulaklığın son sesi cok yuksek değil. Eğer son cıkan sese cok onem veren biriyseniz bu sizi rahatsız edebilir. Ancak benim icin gayet yeterliydi. Hatta daha da şiddetli ses verseydi, tahmin ediyorum ki sesi kısardım.
Bu kulaklıkta gurultu engelleme sistemi en beğendiğim yonlerinden biri. 30 cm uzağımda duran ve sesi son derece yuksek cıkan telefonum dakikalarca calmasına rağmen en ufak bir ses bile duymadım. Hatta yan odadan kardeşim gelip beni uyardı ve telefonumun caldığını soyledi. Bu gercekten beni cok şaşırttı ve bir o kadar da mutlu etti. Cunku kulaklığı alırken bu derece başarılı bir gurultu engelleme sistemi ile karşılaşacağımı tahmin etmiyordum. Sizi dışarıdan tamamen soyutladığını cok rahat soyleyebilirim.
Oyunlarda seslerin nereden geldiğini anlamada oldukca başarılı olduğunu soyleyebilirim. G430 almadan once “Sony mdr zx300” muzik kulaklığı ile aynı oyunlarda boyle bir ses deneyimi alamamıştım. Hatta surekli oynadığım Battlefield haritasında daha once hic duymadığım sesler olduğunu G430 sayesinde oğrendim.
Hazır oyundan soz acılmışken, saatler suren oyun seanslarım sırasında hicbir kulak ağrısı ve yorulma hissetmedim. Daha onceden cok sıkıntısını cektiğim bir konuydu. Muzik kulaklıkları bir sure sonra kulaklarınızda şiddetli ağrıya yol acıyor ve oyunu bırakıp dinlenmeniz gerekiyor. Oyuncu kulaklığı kullandığınızın farkını burada gercekten cok hissediyorsunuz.
Film konusunda da oldukca başarılı olan bu kulaklığın ne yazık ki aynı başarısını muzik icin soyleyemeyeceğim. Muzik dinlerken baslarda ve tizlerde istediğimiz berrak sesi veremiyor. Basları biraz artırdığınızda sesler patlamaya başlıyor. Tizlerde ise beklediğimiz doygunluğa ulaşamıyor. Tabi ki bunları daha onceden deneyimlediğim muzik kulaklıklarına gore soyluyorum. Yoksa bilgisayarınızda gayet rahat muzik de dinlersiniz bu kulaklık ile, ancak kulağınız kaliteli muzik dinlemeye alışmışsa aradaki farkı rahat hissediyorsunuz doğal olarak.
Ben ayrıca bu kulaklığı Playstation 3 ile de denedim. Ps3, kulaklığı doğrudan ismi ile birlikte tanıyor, zaten resimlerde goreceksiniz. Hatta online oyunlarda mikrofonunu da sorunsuz olarak kullandım. Ama ne yaptıysam konsolun ve oyunların sesini kulaklığa veremedim ve en sonunda pes edip kulaklığı televizyona bağlayıp kullandım. Dipnot olarak duşmekte fayda var.
Fiyatı ve Sonuc
Urunun fiyatı değişmekle birlikte 231-309 tl arasında bulabiliyorsunuz. Ben 259 liraya aldım.
Oyun ve filmlerde oldukca başarılı bir urun. Gurultu engelleme sisteminin başarısı gercekten muazzam. Malzeme kalitesi ile uzun omurlu bir urun olacağını duşunuyorum. Eksi yonlerine değinecek olursak, son sesinin yuksek olmaması ve muzik performansının cok iyi olmamasını sayabiliriz. Tum bunları da fiyatla birleştirince 10 uzerinden 8 puanı hak eden bir urun olmuş.
Okuduğunuz icin teşekkur ederim.
Mr. Paramedik