Kulak, burun ve boğaz uzmanı Doc. Dr. Erkan Tarhan, tum baş donmelerinin yuzde 30'una ic kulak kristallerinin yerinden oynamasının neden olduğunu bildirdi.


Doc. Dr. Tarhan, yaptığı yazılı acıklamada, halk arasında "ic kulak kristallerinin yerinden oynaması" olarak bilinen "Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo"nun, başın pozisyonuyla aniden başlayan, kısa suren ve "tum dunyanın başa yıkıldığı" hissi veren bir baş donmesi olduğunu kaydetti.
Bir denge organı olan ic kulağın icinde gozle gorulemeyecek kadar kucuk kum tanesi gibi kristaller bulunduğunu, bunların darbe, uzun sureli yolculuklar, gecirilmiş ust solunum yolu enfeksiyonları gibi bircok nedenle yerinden oynayarak denge sistemini uyardığını belirten Doc. Dr. Tarhan, "İc kulak kristallerinin oynaması tum baş donmelerinin yuzde 30'unu oluşturmaktadır ve tum baş donmeleri icinde en sık gorulenidir. Butun yaş gruplarını etkileyen bir hastalık olmakla birlikte, maalesef ulkemizde hala yeterince tanınamamakta ve hastalara gereksiz tedaviler yapılmaktadır" dedi.
Doc. Dr. Tarhan, ani başlayan ve saniyeler suren şiddetli baş do nmesine, hızlı goz hareketleri, bulantı, kusma, carpıntı, terleme gibi yakınmaların da eşlik edebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Hastalarımız atakları şoyle tarif ederler, (Yatakta sağdan sola donuyordum, ayakkabımı bağlamak icin eğilmiştim, perde asıyordum, markette bir rafa uzanmıştım ki aniden tum dunya, etraf donmeye başladı. Bu donme o kadar şiddetliydi ki etrafımdaki hicbir şeyi tanıyamaz hale geldim. Baş donmesine bulantı ve kusma eşlik etti. Bu atağın tek guzel tarafı ise kısa surmesi oldu)."
Doğru tanı ve tedavi icin şikayetler ortaya cıkar cıkmaz bir uzmana başvurulması onerisinde bulunan Doc. Dr. Tarhan, tedavide belli bazı hareketlerle kristallerin yerine yerleştirildiğini ifade etti. (netgazete)