Selamlar,

Gectiğimiz hafta ₺49 gibi bir fiyata duşmesi sebebiyle, emektar A4Tech X7 F7 faremi Philips G403 ile değiştirmeye karar verdim. Mouse elime bugun ulaştı. İlk testlerin, birkac saatlik kullanımın ve ufak da bir modifikasyonun ardından cihazla ilgili deneyimlerimi sizlere aktarmak ve alacak arkadaşların kafasında fikir oluşturmak istedim. İnceleme sonunda A4Tech X7 F7 ile de karşılaştıracağım. Urunun gorselleri en sondadır.

Artıları :
+ Fiyatı duşuk, 49₺'ye tercih edilebilecek bir cihaz. Eğer 70₺ altına bulunduysa alınabilir. En kotu ihtimalle yedekte tutulur.

+ 20 Milyon basım omru iddiası. Acıkcası 20 milyon basıma ulaşır mı ulaşmaz mı bilmiyorum, fakat bu değerin cok gercekci olduğunu duşunmuyorum. En azından şimdilik.

+ Ergonomi, buyuk eller icin ideal. Elim oldukca buyuk olduğundan dolayı bana tam oldu. Boyutları, donanımsal ve fiziksel ozellikleri konuda belirtilecek.

+ Aydınlatma secenekleri ceşitli ve aydınlatması oldukca yeterli. Cihazın Ambiglow ozelliği cidden iyi tasarlanmış, icinde 4-5 farklı mod var. Modlar arası gecişi sol click basılı tutarak DPI değiştirme butonu ile yapıyorsunuz. Aydınlatma isteğe bağlı olarak kapatılabiliyor.

+ İleri geri tuşları sert değil, basımı yeterli.

+ 500-4000 arası DPI değiştirebiliyorsunuz.

+ Orgu kablo.

Eksileri :

- Sensorunu beğenmedim, berbat bir performansı var. Acceleration (hızlanma) cok dengesiz. Hafif hareketlerde hızı yetersiz gelirken ani hareketlerde jet gibi ucuyor.

- LOD Performansı berbat. Fareyi ciddi bir yuksekliğe kaldırmama rağmen algılamaya devam etti. İki kat şeffaf bant kullanarak cozdum. Şu anda X7 F7 ile benzer LOD değerine sahip ve bir miktar kabul edilebilir.

- DPI gecişleri cok keskin, değerlerin aralarındaki fark oldukca hissedilebilir ve bu kontrolu zorlaştırıyor.

- Skatezleri (fare altındaki padler) kalitesiz. Yeterli gelebilir fakat beğenmedim.

- İleri geri tuşlarının yeri farklı. Yani konumlandırma aynı ama X7 F7'den farklı komutları alıyor. Onceki faremde ondeki buton ile geri gelebilirken şimdi arkadakini kullanmam gerek. Kişiden kişiye değişir, benim icin eksi.

- Hz ayarı yok. 500 Hz modeline sahip olduğumu duşunuyorum. Uretici sitesinde bununla alakalı en ufak bilgiyi bulamazsınız. Cunku urun tanıtımında 500 Hz değeriyle ovunurken teknik ozelliklere 1000 Hz yazmışlar. Hz değiştirme icin buton yok, B/00 modelinde var ancak Turkiye'de satılmıyor.

- Mouse hareketlerinde ilginc bir şekilde cok cok hafif bir stuttering var. Cok dikkatli bakıldığında fark edilebiliyor.

- Yazılımı yok, fareyi sadece ustundeki tuşlarla kontrol edebiliyorsunuz.

Genel değerlendirme: 0-70₺ aralığında tercih edilebilecek bir web/ofis/iş faresi. Oyun icin tercih etmeyin, aydınlatma haricinde bir artısı yok.

Acıkcası oyunlarımda eski A4Tech X7 F7 faremi kullanacağım, bunu ise donanımların aydınlatması ile uyumlu olması icin tercih ettim. Aynı şekilde ofis/web işlerinde de bu fareden devam eder, oyun icin diğerine gecerim.

Gorseller ve tuş tanıtımları:

Farenin ustten gorunumu.

Aydınlatma secenekleri.

- LOD Sorunu icin cozum.
Şeffaf bir koli bandı veya selobant kullanarak 1x1 veya 2x2 (goz kararı olcu de yapabilirsiniz) boyutlarında iki parca kesip gorselde gorunduğu gibi, yuvarlak sensoru kapatmayacak, ancak sensorun tam bitiş noktasına denk gelecek ve alttaki kısmı tamamen kapatacak şekilde yapıştırın. Bantın iki kat olması, LOD'un daha kısa olması icin onemli. 2 katın ustune cıkarsanız normal kullanımda da algılamama sorunları yaşanabilir. Bu yolla kabul edilebilir bir LOD seviyesine ulaşacaksınız.

Soldaki buton Ambiglow aydınlatmayı acmayı ve kapatmayı sağlıyor. Sağdaki ise normalde Hz ayarı, 500 ve 1000 Hz arasında secim yapabiliyorsunuz ancak bu versiyonda nedense ana menuye donme tuşu konmuş ve hicbir işe yaradığını gormedim henuz. Nereden ana menuye donduruyor, bir muamma.

- Karşılaştırma:

10 senelik, belki de daha yaşlı emektar A4Tech X7 F7, G403'e gore cok cok daha iyi bir performans veriyor. Oncelikle G403'deki LOD sorununa biz gecici bir cozum bulduk. Bu bantlar hareket edebilir, oynayabilir. Bunun haricinde Hz değeri olarak da beklentiyi karşılamıyor. Ben bu iki fare arasından, sıfır bir urun tercihi yapacaksam X7 F7'yi secerim. Sıfırını bulamadığım icin ve indirimde olduğu icin bunu sectim.

Teknik detaylar:

*Hz değeri 1000 olarak belirtilmiş, ancak tanıtımda 500 olduğu yazıyor. Net bilgi yok.

Sensor: Avago A3050

Titreşim motoru belirtilmiş, test edemedim, nasıl edileceği hakkında fikrim yok, surucu olmadan sisteme nasıl tanıtıldığını da bilmiyorum.

Genel goruşum, bu cihazın oyun haric alınabileceği yonunde. Oyun icin başka alternatiflere bakın.

İyi gunler dilerim...​