Arkadaşlar merhaba, bu benim ilk rehberim olduğu icin eksiklikler olabilir. Şimdiden kusura bakmayın, değinemediklerimi soru yoluyla iletirseniz cevaplamaya calışırım

Oncelikle daha once masaustu kullanıcısıydım fakat oyun oynama seruvenim iş yoğunluğuna yenilince ister istemez daha portatif bir urun arayışına girdim. Tabii onceliğim laptop oldu fakat Windows'dan sıkılmış biraz da ekosistemindeki bircok cihaza sahip olduğum icin MacBook'lara yoneldim. Bircok inceleme videosu izleyip yabancı forumlardaki değerlendirme yazılarını okuduktan sonra M1 cipli MacBook Air‘de karar kıldım ve siteleri aramaya, ucuz fiyat kovalamaya ucuz ikinci el piyasasını takibe aldım. Fakat ararken şans eseri denk geldiğim birkac kronik problemle karşılaştım, bu problemlerden cip yamukluğu hakkında Faruk Bey (@iphonedo) paylaşımda bulunmuş cokme hakkında 2-3 haber bulabildim ve M1 cip almaktan vazgectim.

1. Problem: Fabrika cıkışlı M1 MacBooklarda yamukluk olabiliyormuş. Hem kasa da hem cipte. Tam performans sonuclarını bulamadım ama o kadar para verip yamuk urun almak istemedim.
2. Problem: M1 MacBooklarda sıfırlama işlemi yapılınca hafıza cokebiliyor. Bırakın internetten yukleme yapmayı USB disk ile dahi boot edilemiyor. Kısacası hafıza cipe dahil olduğu icin coktuğunde servis yolu gorunuyor. (Biz denedik, yetkili servis eşliğinde denedik fakat urun garanti kapsamında değişmek zorunda kaldı.)

Universite son sınıfta iPad Pro guncellenmiş benim de bu tasarım cok hoşuma gitmişti. Dedim acaba on yargımı yıkıp laptop yerine tablet mi denesem? Neden olmasın? Sonucta aradığım kriterlere uyuyordu.

Krilerlerim:
1- Portatif Olması
2- Şarj sorunu yaşamamak
3- Guzel bir ekran
4- İşlevsel (yazım, not tutma, uretkenliği destekleme vb)
5- Guclu bir donanım.

Cok uzattım, en son oğrenci indirimi vs derken 128 GB LTE versiyonunu aldım.

Şu an kullandığım şekildeki fotoğrafı da bırakıyorum alta. Birlikte kullandığım parcalar;
1- Apple Pencil
2- Smart Folio
3- Logitech K380 Bluetooth Klavye
4- Logitech Pebble Bluetooth Mouse (bunlar biraz

Gel gelelim kullanışa;

-Oncelikle Emin Cıtak Bey'in soylediği kesinlikle doğru, boyle bir cihazı bir şey uretmek icin almıyorsanız pahalı bir Netflix, YouTube ya da okuma cihazından oteye gecemiyor. Ben hem oğrenciyim hem calışan. İşim gereği (bir kurumda PSK danışmanlık yapıyor idim) surekli okuma yapıyorum, guncelliğimi korumak ve gelişmelerden uzak kalmamak adına. PDF okumaları icin gercekten faydalı hele ki uzerine not alabilmeniz gercekten sizi bir adım oteye taşıyor. Cunku geri donup hatırlamanız gereken bir nokta olduğunda kısa ve etkili bir hatırlama yapabiliyorsunuz.

-Ben hala daha oğrenciyim, oğrenmeye devam ediyorum. Bu cihaz beni kitap ve defter derdinden kurtardı diyebilirim. (Kitaplar da pahalı olduğu icin bazen PDF elzem olabiliyor:') ). Butun notlarımı nizami alabiliyor, ister telefonda ister tablette tekrar edebiliyor ekleme cıkarma yapabiliyorum. Dahası bunların hepsi bedava (oğrenci kimliğim sağ olsun) yani gunumuz Turkiye'sinde bedava olan cok az şey kaldı hele ki oğrencilerin işini kolaylaştıran.

-Mail ve yazışmalarımı yaparken aynı anda klavye, fare ve AirPods'u bağlayabiliyorum ve hicbir sıkıntı yaşamıyorum. Hicbir kesinti yaşamadım şu ana kadar. Amatorce yazdığım yazılar ve ceviriler var. Bunları belki ilerleyen zamanlarda, paylaşmaya değer gorursem yine buraya eklerim. Fakat tablette birden cok işi aynı anda yurutunce bile tık yok, inanılmaz guclu. Kıyaslamak doğru değil tabii fakat gercekten coğu laptoptan daha akıcı ve stabil.

-Donanım olarak ekran ve hoparlorler gercekten cok iyi ve gayet tatmin edici. Uzun omurlu bir cihaz olduğu zaten buradan belli. Magic Keyboard almayı duşunuyor muyum? Hayır. İzlediğim ve kısa surede deneyimlediğimden yola cıkarak kesinlikle yeterli değil. Birincisi yine bir laptop gibi kullanamıyorsunuz. İkincisi acıdan dolayı klavyede hakimiyet kurmaz zor ve 12.9 inc icin dengesizlik yapıyor. Ucuncu olarak ise haddinden fazla pahalı. Ben klavye ve mouse icin 450 TL gibi bir fiyat odedim. Ve bana daha işlevsel geliyor. Şu an gayet memnunum.

Dezavantajlarına gelecek olursam:

-Oncelikle bir bilgisayar değil. Yani bahsettiğim gibi daha uretkenlik ve adaptif bir kullanım icin aramıyorsanız bu urun size gore olmayabilir. Bilgisayar gibi değili biraz daha acarsak; mesela coklu gorev (multi-tasking) sınırlandırılmış. Maksimum 4 pencere acabiliyorsunuz ekranda (ekranı yarıya bolme, yan pencere ve video). Yapamayacağından değil bence tamamiyle yazılımdan kaynaklı. Bundan dolayı bir bilgisayar olmaktan henuz cok uzak.

-İkincisi bağlantı noktaları. Sadece bir adet USB-C bağlantısı var. Tabii bir Hub alıp cozebilirsiniz fakat ekstra masraf hele ki bağlantı noktalarını sıkca kullanan biriyseniz dosya aktarımı, taşınabilir belleklere erişim vs hala daha pek kullanışlı değil. Yani muhendislik okuyorsanız bu cihaz size gore değil.

-Depolama, Apple yine Apple yani. Mecburen ek cozumler uretmeniz gerekiyor (bulut depolama) ya da para vermeniz gerekiyor (taşınabilir diskler). Depolama ile ilgili problem yaşayabileceğinizi duşunuyorsanız yine size gore değil.

-Son olarak fiyat bazında gercekten pahalı bir cihaz. Yani iyice değerlendirip karar verilmesi gerektiğini duşunuyorum. Aksi halde satmak zorunda kalabilirsiniz ya da evde sadece ekran olarak kullanılan bir cihaza donuşerek gereksiz masraf olacaktır.

Kendi goruşlerim, eğer bilgisayar olmaması sizi zor duruma sokmayacak, butcenizi aşmayacaksa alınabilir. Cunku uretkenliğe teşvik ediyor. Sizin hayalgucunuze bağlı ve her yola gelebiliyor. Uygulama ucretlerini bir şekilde aşabiliyorsunuz. Her uygulamanın ucretsiz bir muadilini bulmak mumkun hele oğrenci kimliğiniz varsa cok kolay. Mesela not alma uygulamaları (Notability vb.) 100 TL civarında fakat One Note oğrenciler icin ucretsiz ve gercekten kullanışlı. Hatta bircok avantaj bile sağlıyor (bulut erişimi, coklu cihaz). Ama ulkemiz koşullarında derdimiz aslında bu cihazın kendi fiyatı. Hele ki son zamanlardaki yabancı para birimlerinin TL'yi sorf tahtası gibi kullanıp dalgalanmasından sonra fiyatlar aldı başını gitti.

Soyleyeceklerim bu kadar. Aklıma gelenler, satın alma maceram ve karşılaştıklarım bunlar. Merak ettiğiniz bir şey olursa cevaplamaya calışırım. İyi forumlar

Dosya Ekleri 4063A3EF-C86E-4A2F-BD2C-622ECD91CEB5.jpeg 159 KB · Goruntuleme: 57

BB2B4689-4C64-48D5-B73C-570D37ABB24D.jpeg 156,9 KB · Goruntuleme: 55