Dunya’nın ortak sorunu olan kilo problemi, genellikle cok yemeğe ve az hareket etmeye bağlı olsa da az uyumanın da şişmanlığı tetikleyen gizli bir duşman olduğu artık biliniyor...
Kadıkoy Şifa Sağlık Grubu’ndan Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay, son 40 yılda yapılan araştırmaların, gunumuzde uyku suresinin dokuz saatten yedi saate duştuğunu ve insanların daha az uyuyup daha cok kilo aldıklarını gosterdiğini acıklıyor.



Dunya’nın ortak sorunu olan kilo problemi, genellikle cok yemeğe ve az hareket etmeye bağlı olsa da az uyumanın da şişmanlığı tetikleyen gizli bir duşman olduğu artık biliniyor...
Kadıkoy Şifa Sağlık Grubu’ndan Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay, son 40 yılda yapılan araştırmaların, gunumuzde uyku suresinin dokuz saatten yedi saate duştuğunu ve insanların daha az uyuyup daha cok kilo aldıklarını gosterdiğini acıklıyor. Dyt. Seda Bahtiyar Tatay, az uyumanın insan sağlığı uzerinde bircok olumsuz etkisi olduğunu ve kilo probleminin de bu olumsuzluklardan biri olduğunu ifade ediyor.
Haberin devamı
Televizyon ve bilgisayar karşısında gecirilen zamanın gec saatlere kadar sarkmasının gece atıştırmalarına neden olduğunu belirten Dyt .Seda Bahtiyar Tatay, gece gec alınan besinlerin vucut tarafından enerji olarak harcanamadığını ve depolanarak kiloya donuştuğunu soyluyor.
Uykunun vucut icin cok onemli olan bir zaman dilimi olduğunu belirten Kadıkoy Şifa Sağlık Grubu’ndan Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Bahtiyar Tatay, uyku bozukluğunun hormonlarla arasındaki bağlantıyı şoyle acıklıyor:
“Leptin ve Ghrelin iştah uzerinde etkili olan iki hormondur. Leptin vucutta enerji fazlası olduğu zaman iştahı keserek yemeyi durdurmamızı sağlar. Ghrelin ise mide tarafından mide boş olduğunda salınarak aclık hissini tetikler. Mide boş olduğu zaman Ghrelin seviyeleri artar ve Leptin duşerek bizim yemek yeme isteğimizi tetikler. Yapılan calışmalar az uyunduğunda (Gunde 5-6 saatten az) Leptin seviyesi sanki 900 kalorilik bir beslenme programındaki gibi duşerek aclığı tetiklediğini gostermiştir”
Uykusuzluğun sinirler uzerinde de negatif etkileri olduğunu soyleyen Dyt. Seda Bahtiyar Tatay, uykusuzluğun sinirleri uyararak rahatlamasını engellediğini, karbonhidrat ve şekerli yiyeceklere eğilimin daha cok arttığını ve kortizol denilen stres hormonunun da uykusuzluk suresince artarak yağlanmaya sebep olduğunu acıklıyor.
Uykusuzluğun bircok nedeni olduğunu ifade eden Tatay, ozellikle burundaki şekil bozuklukları ile boğaz bolgesindeki yağlanmanın cok miktarda olmasından kaynaklanan uyku apnesinin, genellikle kilo problemi yaşayan kişilerde gorulduğunu ve bu gibi durumlarda mutlaka uzmanlardan yardım istenmesi gerektiğinin altını ciziyor.