Oncelikle direkt fiyat konusuna değinelim. Urunun ben aldığımdaki fiyatı 14 bin TL evet bu miktar cok fazla, ust duzey bir oyuncu sistemi toplanabilecek kadar fazla. Fakat neden fazla olduğuna değineceğim. Oncelikle bu laptopu alacaksanız bana gore alternatif ihtimallerinizin olması lazım.
Orta/Ust duzey bir sisteminizin olup laptopa ihtiyacınızın olması,
Sadece iş ve gunluk kullanım icin bilgisayar arayışında olmanız.
Sadece gunluk kullanım icin bilgisayar arayışında olmanız.
Ben bu seceneklerden ilkine sahibim. Kendim ocak ayında aldığım RTX 3070'e sahip bir bilgisayar var. Nekadar oyun oynuyorsun derseniz orası aşikar, gunde 1-2 saat oynuyorumdur. Fiyat konusu bu şekilde, pahalı ama parası olana gore ucuz.
Ekran;
Benim bu laptopu alma sebebim kesinlikle ekran ve macOS olmasıydı. Ekranı o kadar guzel ki, kendi AOC 24G2U monitorume baktığımda sanki ekran bulanıkmış gibi geliyor. Ekranda ne tur bir teknoloji var bilmem ama kesinlikle cok guzel bir ekranı olduğunu soyleyebilirim.
Kasası;
Bilgisayarın kasası cok ince, laptopta fan var mı bilmem ama ben genellikle laptopta kod yazıyorum ve video izliyorum. Hic fan sesi duymadım.
Klavye;
Urunun klavyesi cok rahat, fakat tek bir sıkıntısı varsa o da Windows'tan gecen arkadaşlarım icin alışma suresi olması. Kod yazarken ilk 1-2 hafta elim surekli FN tuşuna gidiyordu CTRL tuşuna basmak icin.
Touchbar;
Touchbar teknolojisi cok işlevli bir şey, FN tuşuna bastığınızda ekranda F1, F2 vs. tuşları cıkıyor veya bir şey yazarken oneriler cıkıyor hicbir şey yazmazken en sağda Siri falan filan, video izlerken ilerletme cubuğu, ses, ışık gibi şeyler cıkıyor, mesaj atarken emoji yeri cıkıyor, kod yazarken hangi sayfaya gecmek istediğin cıkıyor, safaridede aynı şekilde. Yani kısacası, actığınız uygulamaya gore cok fonksiyonlu şekil alıyor bu da cok guzel bir ozellik.
macOS;
Acıkcası bence bu laptopu laptop yapan optimizasyonlu macOS işletim sistemi, ben şu an Monterey işletim sistemindeyim. macOS işletim sisteminin şu ana kadar hicbir yerde donmadığını belirtmek isterim. Ayrıca benim bir sevdiğim ozellikte mesela burada konu yazarken otomatik kelimeleri duzeltmesi

(Dipnot: M1 cipli bir MacBook'a sahip değilseniz gecmeyin Monterey'e! M1 cipli olanlardan şikayet gelmemiş falan Intel/AMD işlemciye sahip olanlardan sistemin kendi kendine kapanıp acılmaması hakkında şikayetler geliyor.)
Alınır mı?
Bir oyuncuysanız ve bilgisayarınız yoksa hayır. Az da oyun oynatacak bir laptop arıyorsanız hayır. Minecraft vs. haric coğu oyunu desteklemiyor. Bir yazılımcı/reklamcı vs. iş icin kullanıyorsanız ve gunluk olarak da kullanacağınız laptop arıyorsanız kesinlikle evet!
Batarya;
Arkadaşlar, şunu soylemem gerek ki alacağınız ekran kartlı Windows laptopların maksimum boşta bile 2,5 - 3 saat gidiyor. Ben yalansız soyluyorum ki gunluk 5-6 saat kullanıyorum. Laptopu 2-3 gunde bir şarja takıyorum o da %20 falan kaldığı zaman takıyorum. Bunun sebebi galiba M1 cipte ekran kartı ve işlemcinin tek cipe sığdırılması. Cok daha az guc tuketiyor ve cok daha iyi optimizasyon sağlıyor Apple yaptığı icin.
Son;
İncelemem bu kadardı, hatam varsa belirtin duzelteyim dediğim gibi ben kullanıcı yorumlarımı aktarıyorum. Teşekkur ederim okuduğunuz icin.