

Memorial Hastanesi Psikiyatri Bolumu'nden Uz. Dr. Cem Hızlan, kronik yorgunluğun nedenleri ve tedavi yontemleri hakkında bilgi verdi:
DİNLENMEKLE GECMEZ!
* Kronik yorgunluk sendromu nasıl ortaya cıkar?
Belirgin bir zamanda başlayan ve dinlenmekle gecmeyen yorgunluk hissinin yanında; endokrin sistemi, savunma sistemi ve kas iskelet sistemini ilgilendiren belirtilerle tanınır. Hastalığa; virusler, beslenme bozukluğu, endokrin bozukluğu veya savunma sistemi bozukluğu neden olabilmektedir.
* Başlıca belirtileri nelerdir?
Sersemlik hissi, carpıntı, şişkinlik, sinirlilik, huzursuzluk ve kilo kaybı başlıca belirtilerdir. Nedenleri arasında gerginlik doğrudan anılmamakla beraber, dolaylı olarak tanımlar icinde yer alır ve cozum onerilerinde, stresle baş etmenin onemi vurgulanır. Sendrom, depresyon ve kaygı bozukluğuyla karıştırılmamalıdır.
* Nasıl tedavi edilir?
Kronik yorgunluk sendromunda; stresle baş etmenin yolları, beslenme alışkanlıkları ve uyku duzeni ile ilgili oneriler veriyoruz.
* Strese bağlı yorgunlukla nasıl baş edilebilir?
Kişisel gelişime ve zihni boşaltmaya yonelik egzersizleri, yogayı ve meditasyonu oneririm. Gunde 12 saat calışan birine egzersiz onerip, bunu yaşam tarzı haline getirmesini beklemek, gercekci olmaz.
(Sabah)