Mayıs ayında gozum gibi baktığım, custom ışıklandırmalar yaptığım gul gibi sistemimi, şu an elimdeki TUF A15 denen ve kendisinin bilgisayar olduğunu iddia eden cihazı almak icin sattım.
Surprizbozan
Alırken ısınma sorunları olduğunun bilincindeydim, dolayısıyla planlarım da vardı. Urun Amerika'dan geldiği icin garantisi yoktu. Ben de cihaza modifikasyon yapmaya karar vermiştim. Cihazı aldığım gunun akşamı kasada modifikasyonlar yaptım ve yukte 99 derece olan 4600H sıcaklığını 93'e, yukte 89 olan 1650Ti sıcaklığını 70 derecelere kadar indirmeyi başardım.
Surprizbozan
Cihazı bu şekilde kullanmaya devam ettim. Bu arada cihazın icindeki 512GB Micron NVMe SSD'yi sokup, yerine elimde yaklaşık 4 yıldır yaklaşık 15-20 anakarta takıp kullandığım 970 EVO 250GB modelini taktım. Yanına da 1TB 860 QVO koyarak depolamayı genişlettim.
Gelelim şimdi asıl sıkıntıya. Bu cihazın halihazırda gelen SSD'si, heatsink olduğunu sandığım bir kılıf icinde gelmişti, ben de orijinalliği bozulmasın diye 970 EVO'yu o kılıfın icine koyarak monte ettim. Cihazı hic acıp bakmasam Micron SSD, bu cakma heatsink icinde aylarca calışacakmış ki canım ciğerim 970 EVO'm bu kılıf icinde aylarca 75-80 derece icinde calışmış benim haberim yok. Peki nasıl fark ettim?
970 EVO'yu satılığa koydum, model yukseltmek icin. Satıldı, gittim 970 EVO Plus modelini satın aldım. Yazma hızı dışında bir de kapasite farkı vardı. Onun dışında neredeyse aynı SSD'ler. SSD'yi yine kılıf icine monte ettim. Ardından sistemi actım. Dedim acaba ne kadar ısınıyor? Ana... Bir baktım boşta 62 derecede calışıyor SSD. CrystalDiskMark calıştırınca 80'e dayanıp kendini frenledi. 970 EVO modelindeyken yazma/okuma işlemlerinde surekli sıkıntılar cekiyor ve bunu "normal" sanıyordum. Meğer kılıf musvettesi yuzundenmiş.
Surprizbozan
Kılıfı soktukten sonra SSD boşta 45, yukte 65 dereceyi gecmemeye başladı.
Yazı bu kadar.