Oncelikle kartın tasarımı ile başlayayım. Kartı sokmeye gerek duymadım acıkcası, direkt internet uzerinden de bulunabilir.
Kartın tasarımı bu şekilde, gayet sıradan bir tasarım, ne renk kalabalığı var ne de cok tek duze. Ben tasarımını gayet beğeniyorum, RGB manyakları bu durumdan hoşnut olmazlar, herhangi bir aydınlatması yok kartın.
Sıcaklık:
Gelelim sıcaklıklara. Kartın en cok yakınılan, en iyi teknik donanım bilgisi insana bile havlu attıran tarafına. Arkadaşlar kart anormal ısınıyor. ITX 2060'lar bile 78 derece calışırken bu kart'ın AA oyunlarda 80'nin altına indiğini gormedim. Fan duzenim de oyle cok kotu değil.
Kasam Sharkoon RBG Flow. Hava akışı konusunda pek iyi sayılmaz, bunu biliyorum. Ancak kasanın onunu komple acmama rağmen, yan kapağı acık tutmama rağmen sıcaklıklarda oyle aman aman oynamalar yok.
Şimdi kasadaki fanları sayalım.
3x Xigmatek CY120+CYB1 120mm fan
1x Evercool Egzoz fanı
1x Sharkoon'un kendi kasalarına koyduğu standart 120mm'lik fan. Bu kasanın ustunde gorduğunuz fan oluyor kendisi. Havayı dışarı tahliye etmesi icin kasanın ustunde değerlendirdim.
Peki sıcaklıklar nelerdir ? Hemen bu vaziyetteki kasanın, ekran kartı uzerindeki etkisini paylaşayım.
Ek fanlar olmadan bu kart kac goruyor derseniz;
Oncesi; SS alamamıştım oncesinde fakat, 20 Temmuzda konu acmıştım, oradan cektiğim FurMark testini paylaşıyorum.
Bu test 20 dakikalık test ve temmuz ayında yapıldı. Tek on ızgaradaki 120mm fan ve Evercool Egzoz fanı vardı.
Sonrası; Oyundan hemen sonra teste başladığım icin minimum sıcaklık yuksek gozukuyor. Kart rolantideyken 43-48 derece arası.
Peki Gigabyte RTX 2060 alınır mı ? Cok ucuza bulmadıkca alınmamalı. Kartın ısınma sorunu gercekten normal değil. 60 dereceden 75'e yukseliş o kadar hızlı ki, 1 dakika icinde o sıcaklığa ulaşıyor desem yalan olmaz. Herhangi bir "thermal throttling" yaşamadım. Yani ısınmadan dolaylı olarak FPS duşmesi gormedim, hep stabil calıştı. Ancak bu sıcaklıklar uzun vadede sorun cıkarıyor. Bunlardan biri, surtermiş gibi ses cıkartan fanlar.
Peki cozum nedir ?
2 durum var;
1-Fan takviyesi yapıp, gercekten hava akışı cok iyi bir kasa secmek.
2-Maaliyetsiz tek yol olan, Undervolt yapmak.
Undervolt yapmak gercekten boş bir zihin ve sabır istiyor. Stabil calışmadığı zaman oluyor, oyunlarda cokmeler oluyor, kaplama hataları vesaire. En iyi ayarı bulmak icin biraz uğraşmanız gerekiyor.
Kendi UV ayarlarım;
Sabit 900mV'da calışıyor. Oyunların %30'unda cokme sorunu yaşadım, bunların başında gelen oyun CoD;Warzone. Hic bir cozumu yok maalesef.
Artıları:
+Piyasadaki RTX 2060'lar ile karşılaştırıldığında ustun performans sergiliyor.
+Overclock potansiyeli olan bir kart.
+Malzeme kalitesi iyi denilebilir.
Eksileri:
-Sıcaklık anormal derecede yuksek
-Benim icin eksi değil ama seveni varsa herhangi ışıklandırması yok uzerinde.
-Berbat bir research ekibi varmış, binbir sorun uzerine 2.revizyon kartı cıkartıp yine aynı hataları yapmışlar, hic bir sorun giderilmemiş, nispeten azaltılmış sadece.
-Fiyat konusuna girmiyorum, kartın ederi bu değil.
Sistem ozelliklerimi de paylaşayım:
8x2 Patriot Viper 3200mhz RAM.
MSI B450M-A PRO Anakart.
Ryzen 5 3600.
500 GB M2 SSD.
Sharkoon RGB Flow leş kasa.